Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че разтриването с ракия или спирт помага за сваляне на температурата?

Снимка: снимка: rawpixel.com

Оправдано ли е използването на този популярен метод?

 

Смята се, че висока температура може да се свали чрез обтриване на кожата с медицински спирт или ракия. 

Съвети за разтриване на пациент с висока температура с течности, съдържащи алкохол, както и инструкции как да направите това правилно, можете да намерите на много  информационни и  развлекателни  портали.  За това пишат и специализирани ресурси  за алкохолни напитки. Понякога такива препоръки се срещат дори в медицински  сайтове. Родителите  обсъждат във  форуми за  майки дали си струва  да използват  такива средства, ако детето им е зле. Понякога вместо ракия или спирт  се препоръчва използването на оцет.

Повишената телесна температура или треска не е болест, а нормална реакция на организма към инфекция, която му помага да се справи с патогените. Няма строг консенсус сред лекарите относно това каква температура се счита за треска: например Харвардското медицинско училище я определя от 38 °C нагоре, а  Националната здравна служба на Обединеното кралство  (NHS) посочва 37,8 °C. 

Специалистите у нас наричат всяка температура над 37 °C треска, но няма място за паника при показание от 37,1 °C. Според последните проучвания 36,6 ° C погрешно се счита за абсолютна норма в много страни - съдейки по съществуващите изследвания, диапазонът на нормалните температури при здрав човек е много по-широк.

В повечето случаи температурата не е опасна и не изисква специфично лечение, а телесната температура под 42 °C не води до необратими последици. 

Здравните власти в много държави съветват да се понижава температурата при възрастни и деца над три месеца само ако е достигнала 39 ° C. Подобни препоръки дават и специалисти от авторитетната изследователска Mayo Clinic (САЩ). Ако деца под две години имат треска, трябва незабавно да се свържете с лекар, който може да даде съвет. По-възрастните пациенти също трябва да се обърнат към специалист, ако термометърът показва над 40 °C или температурата е придружена от загуба на съзнание, силна болка в която и да е част на тялото, подуване и възпаление или други симптоми.

снимка: rawpixel.com

Експертите от Mayo Clinic препоръчват използването на ацетаминофен и ибупрофен за понижаване на температурата и аспирин за възрастни. Голямата американска академична клиника Кливланд, в допълнение към приемането на антипиретици,  предлага още няколко начина за борба с треската: почивайте повече, пийте много течности, облечете се в топли удобни дрехи, но не се увивайте и не прегрявайте. Можете също така, напротив, леко да се охладите, например с помощта на хладни компреси или душ със стайна температура на водата. 

За охлаждане се използва избърсване с медицински спирт. Той  има този ефект  поради изпарението от кожата, сякаш я издухва вятър. Този ефект обаче е много краткотраен и продължава само една или две минути. Освен това такова бързо и внезапно охлаждане може да причини  втрисане, което от своя страна ще даде на тялото сигнал за необходимостта от производство на допълнителна топлина, тоест повишаване на температурата. 

За разтриване е по-добре да използвате топла вода - тя се изпарява по-бавно от алкохола и кожата на пациента се охлажда постепенно. 

Фактчекърите не успяват да намери никакви препоръки за използване на алкохолни разтривки за борба с треска в нито един уважаван медицински източник. Някои експерти (например от  Stanford University School of Medicine и Johns Hopkins University  Hospital ) изрично посочват, че алкохолът не трябва да се използва по този начин за лечение на треска, особено когато става въпрос за деца. 

Алкохолът се абсорбира през кожата, а когато се изпари, може и да се вдиша - всичко това може да доведе до алкохолно отравяне. Има случаи, когато бебетата изпадат в кома, след като родителите им се опитват да свалят температурата им с помощта на алкохолни обтривки или компреси. 

снимка: rawpixel.com

При възрастни, очевидно, не се наблюдават такива тежки последици от тази процедура. Въпреки че съставителите на авторитетното медицинско ръководство Merck (по-известно като ръководство за MSD извън САЩ и Канада) отбелязват, че абсорбираният алкохол също има отрицателен ефект върху тялото на възрастните. Кратката продължителност на ефекта на повърхностно охлаждане също прави този продукт просто неефективен.

Струва си да се отбележи, че всички случаи на тежко отравяне на деца в резултат на разтривки или обтривания, открити от фактчекърите, са настъпили с употребата на медицински алкохол, съдържащ изопропанол. Въпреки това, етанолът често се използва в него, както и в алкохолните напитки - по-специално във водката, която понякога се използва за разтриване по време на треска поради липсата на медицински алкохол (например в Русия свободната му продажба е забранена, защото някои руснаци решават, че могат да се напият с него). Има основание да се смята, че етиловият алкохол може да има и токсичен ефект върху тялото, особено при деца.

Освен това някои дерматолози изразяват опасения, че както етиловият, така и изопропиловият алкохол, дори в козметиката, могат да доведат до изсушаване и раздразнение на кожата, а при честа употреба могат да увредят защитната й бариера. Всеки етилов алкохол всъщност е воден разтвор, тъй като така нареченият абсолютен алкохол  (близо до 100 процента концентрация) е изключително хигроскопичен (т.е. способен да абсорбира водни пари от въздуха). Обикновено  концентрацията му под формата на лекарство е от 70% до 90%, във ракията около 40%, въпреки че тази цифра може да варира както нагоре, така и надолу в зависимост от производителя. 

снимка: rawpixel.com

Изопропанолът е по-стабилен във високи концентрации, но ако говорим за медицински алкохол, тогава това също е решение - обикновено около 70%. Във всеки случай това е много повече, отколкото в козметичната индустрия. Това означава, че такова народно лечение може да предизвика дразнене на кожата и да доведе до още по-голям дискомфорт за пациента. 

Що се отнася до оцета, който понякога се препоръчва като алтернатива, нито една реномирана медицинска организация не препоръчва използването му за намаляване на температурата. Тъй като точката на кипене на оцета, който обикновено се продава в магазините за хранителни стоки, е близка до точката на кипене на водата, скоростта на изпарение също е приблизително подобна. В сравнение с алкохола, оцетът е много по-малко опасен - след рязко охлаждане не предизвиква повишаване на температурата и не може да доведе до алкохолно отравяне. Въпреки това, ако избършете кожата или направите компреси с твърде концентриран разтвор на оцет, можете да получите киселинни изгаряния

В същото време фактчекърите не успяват да намерят научни изследвания, които да потвърдят, че разтворът с оцет е по-ефективен в борбата с треската от обикновената вода.

Така умереното физическо охлаждане, например чрез разтриване, е едно от средствата за борба с високата температура. Алкохолът обаче не е много подходящ за това - той охлажда повърхността на кожата доста бързо, но ефектът трае само няколко минути и може да предизвика още по-голямо повишаване на температурата. Освен това алкохолът може да изсуши кожата и само да влоши дискомфорта. И накрая, това лекарство е просто опасно за здравето на децата - има случаи, когато бебета изпадат в кома след такива методи на лечение поради алкохолно отравяне. 

 

Присъда: предимно невярно

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати