Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Безопасна разходка: 3 правила, на които трябва да научите детето си

Снимка: rawpixel.com

Зачестилите инциденти с деца на улицата налагат да припомним

 

Във всяко семейство рано или късно идва момент, когато детето за първи път отива на двора, на училище, на игрището или при приятели. На какви правила за безопасност трябва да го научат родителите?

 

Непознатите са абсолютно табу

Можете постоянно да казвате на детето си: „Никога не говори с непознат, никога не ходете никъде с непознат“. Детето послушно ще кимне, но... лесно ще тръгне да гледа анимационно филмче, кученце, горска фея с първия срещнат или ще се качи в кола, за да покаже пътя на случайно срещнат човек. Децата не се крадат от леглата им през нощта - както показва практиката, те се отвличат направо от улицата посред бял ден. А задачата на родителите е да се уверят, че детето не се поддава на провокации.

Син или дъщеря трябва да знаят, че никога няма да различат престъпник от обикновен човек по външен вид. Ето защо основното правило е непоклатимо: никога не тръгвайте с непознат.

Дори и да каже, че познава родителите ви, в ерата на социалните мрежи нападателите лесно могат да разберат къде работят татко и мама и как се казва домашният любимец. Освен това научете с детето си на кодова дума, която само то и вие ще знаете.

Освен това е необходимо да научите детето да казва "не" чрез пример. Например, не влизайте в асансьора с непознати. Кажете им учтиво: "Благодаря, ще се кача по-късно."

 

За да не се "загубим"

Винаги има много хора по улиците, в транспорта, търговските центрове. Всички се движат в различни посоки, бързат, блъскат се. Малко разсейване - и детето вече се е отделило от мама или татко.

В този случай трябва да кажете на дъщеря си или сина си прост алгоритъм от действия. Ако детето не е имало време да слезе с вас на автобусната спирка, то трябва да слезе на следващата и да изчака родителите си там. Преди да влезете в салона на трамвай, автобус, тролейбус, не забравяйте да се разберете: "Ако някой не е имал време да слезе, той слиза на следващата спирка и чака другите."

Ако дете се изгуби в търговски център, то трябва да се обърне към охраната, да посочи името и фамилията си, възрастта си. След това ще бъде отведено в информационния център и ще бъде направено съобщение по високоговорител, за да могат родителите му да намерят изгубеното. Полезно е за много малки деца да се пришива етикет с името, фамилията и мобилния телефон на майката или бащата от вътрешната страна на дрехите.

 

Пресичаме правилно пътя: изисква се личен пример

Правилата за безопасност на оживените градски улици за деца са същите като за възрастни. Но най-добре е да запознаете детето с тях под формата на ролеви игри. Когато куклата пресича пътя по "зебра" и само на зелен светофар, а плюшеното мече първо гледа наляво, а след това надясно и никога не изскача на платното.

Отново, бъдете модел за подражание на детето си. Ако бързате и пресичате пътя с него на червен светофар, не се изненадвайте, че синът или дъщеря ви ще нарушат правилата за безопасност.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати