Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че медът помага при настинки?

Снимка: rawpixels.com

Проверяваме всички факти

 

Смята се, че при настинка и грип е полезно да се пие чай или мляко с мед или просто да се консумира този продукт. Имат ли подобни препоръки научна основа, пише „Проверена медия“.

Човечеството е започнало да добива мед преди 8000 години, както свидетелстват пещерни рисунки, открити в Испания. Този продукт се е консумирал като подсладител, а от древни времена е бил използван и като лекарство за лечение на рани, чревни заболявания и кожни заболявания. По време на пандемията от COVID-19 имаше предположения , че медът може да бъде ефективен в борбата с този вирус, но нямаше достатъчно проучвания, които да потвърдят това. „Проверенo“ вече писа , че медът изглежда има известна ефективност при лечението на леки термични изгаряния, въпреки че са необходими и по-висококачествени изследвания, за да се каже със сигурност.

Настинката обикновено се отнася до инфекция на горните дихателни пътища, която засяга носа, гърлото, синусите и трахеята. Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) посочват , че обикновената настинка може да бъде причинена от повече от 200 вируса, които причиняват хрема, кашлица, болки в гърлото, треска и други симптоми. Няма специфично лечение за настинка; най-често тя изчезва напълно от само себе си в рамките на 10-14 дни (въпреки че някои симптоми, като кашлица, могат да продължат много по-дълго). За да се ускори възстановяването, експерти от Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) съветват да си почивате много, да пиете много течности и да правите гаргара със солена вода, за да облекчите болката.

Въпреки това, в някои случаи, по време или след вирусна инфекция, може да се развие и вторична инфекция, причинена от бактерии (например бактериален тонзилит или пневмония ). Според различни оценки това се случва в 10-30% от случаите. Както подсказва името, тези заболявания се причиняват от различни микроорганизми и за разлика от вирусите, бактериалните инфекции могат да бъдат успешно лекувани с антибиотици.

Настоящите изследвания показват, че медът наистина има някои антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Въпреки това, съставът на меда и съответно неговите свойства могат да се различават в зависимост от прашеца на кое растение е направен, района на събиране и други фактори. И така, през 2018 г. британски учени прегледаха съществуващите изследвания и установиха, че

медът от манука (дърво, растящо в Австралия и Нова Зеландия) има по-изразени антибактериални свойства от другите видове на този продукт.

снимка: rawpixels.com

Трудно е да се предвиди колко ефективен ще бъде този или онзи мед в борбата срещу инфекциите и техните симптоми.

Проучвания за ефекта на меда върху нощната кашлица при деца са проведени по различно време в няколко страни: през 2007 г. в САЩ , през 2012 г. в Израел и през 2014 г. в Италия . Принципът на проучването е подобен: на деца с остра кашлица са давани мед, лекарства или плацебо в продължение на няколко дни. След това родителите попълват въпросник за това колко според тях се е подобрило състоянието на детето. И в трите случая, според проучването, медът е обявен за най-ефективното лекарство, но си струва да се има предвид, че резултатите, получени от родителите, са отчасти субективни.

Експерти от авторитетната библиотека Cochrane, които публикуваха преглед на научни статии през 2018 г., въпреки че отбелязаха, че някои изследвания показват ползите от меда при лечение на кашлица при деца, все пак не смятат това доказателство за достатъчно убедително. Експерти от фондацията Mayo за медицинско образование и изследвания също смятат , че медът може да бъде полезен при лечение на кашлица.

През 2020 г. учени от Оксфордския университет проведоха мета-анализ на съществуващи проучвания за ефектите на меда върху здравето на пациенти с инфекции на горните дихателни пътища. Оказа се, че медът наистина помага за намаляване на честотата и тежестта на кашлицата - в това отношение той е по-ефективен от други лечения, изследвани в 14 избрани статии от различни научни бази данни. Учените отбелязаха, че инфекциите на горните дихателни пътища са най-честата причина за предписване на антибиотици.

снимка: rawpixels.com

Подобно решение на лекарите обаче е неефективно (повечето от тези инфекции са вирусни) и дори е вредно, тъй като прекомерната употреба на такива лекарства може да доведе до резистентност на бактериите към тях.

В този смисъл медът определено няма да навреди, като същевременно облекчава симптомите. Изследователите не са сигурни как точно медът помага за оздравяването: това може да се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти или на вискозната му консистенция, която му позволява да покрива раздразнените лигавици. В същото време авторите на мета-анализа подчертават, че за да се говори за ползите от този продукт, са необходими допълнителни експерименти и наблюдения.

Има също някои доказателства, че медът може да помогне и за облекчаване на болки в гърлото. През 2016 г. група индийски учени публикуваха резултатите от експеримент : 200 пациенти с възпалено гърло бяха разделени на две групи, на едната беше дадено само медикаментозно лечение, а на другата една супена лъжица мед два пъти на ден. Експериментът продължи 15 дни, лекарите оценявали състоянието на участниците три пъти. Оказало се, че болките при пациенти, които освен лекарства са приемали и мед, преминават по-бързо.

Важно е да запомните, че медът може да причини алергии при някои хора , така че трябва да се използва с повишено внимание. В допълнение, той е противопоказан при кърмачета под една година, тъй като може да причини детски ботулизъм.

снимка: rawpixels.com

По този начин медът не е в състояние да победи вирусна инфекция - най-честата причина за настинки. Има обаче ограничени изследвания, които предполагат, че може да бъде ефективен за облекчаване на някои симптоми на настинка по-бързо, с малко или никакви странични ефекти.

В същото време определено не си струва да го разглеждате като основно средство за лечение. Първо, необходими са повече изследвания, за да се докаже ефективността му. Второ, въпреки общоприетото име, различните видове мед се различават значително по своите свойства, така че положителният ефект, разкрит в проучванията, не е гарантиран при консумация на други разновидности на този продукт.

Присъда: не е много сигурна истинността на твърдението!

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати