Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Как да лекувате слънчево изгаряне и защо народните методи могат да бъдат опасни?

Снимка: rawpixel.com

В разгара на летния сезон е изключително важно да се предпазвате от силното слънце!

 

Въпреки изобилието от средства против изгаряне, много хора все още не обръщат внимание на предпазването, а след като изгорят на плажа, се обръщат към така наречените бабини или народни методи. 

 

И както казват експертите, в най-добрия случай такъв аматьорски подход ще бъде безполезен, в най-лошия случай ще задълбочи проблема.

 

Слънчевите изгаряния са подобни на термичните и химически изгаряния, казва фармацевтът Зейн Мелберга, така че трябва да се приемат също толкова сериозно. Преди всичко изгореното място трябва да се охлади и след това да се наблюдава дали е необходимо допълнително лечение. Народните методи, въпреки че изглеждат безобидни, могат да бъдат опасни.

 

Заквасена сметана и майонеза

 

Тези продукти съдържат мазнини и растителни масла. Маслото запушва порите, улавя топлината и създава парников ефект, възпрепятствайки заздравяването и загрявайки кожата още повече. 

Ако такъв бариерен слой се приложи върху наранена кожа, състоянието на изгарянето само ще се влоши. Може да изглежда, че продуктът, изваден от хладилника, създава усещане за прохлада - но това е за кратко и подвеждащо. 

Освен това нанасянето на хранителен продукт върху изгорена кожа увеличава риска от инфекция – контактът на бактериите, присъстващи в храните, с изгорялата, наранена кожа е благоприятна среда за развитие на инфекции. Нито заквасената сметана, нито майонезата съдържат вещества, чийто положителен ефект върху заздравяването на кожата е потвърден.

 

 

Оцет

 

Един от най-опасните методи е намазването на изгореното място с оцет. Както обяснява Зейн Мелберга, освен слънчево изгаряне, киселината може да причини и химически изгаряния. В допълнение, оцетът има свойството да изсушава кожата, което е особено вредно в случай на слънчево изгаряне и може да разруши нивото на pH на кожата и значително да удължи процеса на оздравяване.

 

Топъл душ и лед

 

Изгорялата от слънцето кожа трябва бързо да се охлади, затова е подходящ хладен душ, но никога много топъл или горещ, тъй като това ще стресира и раздразни кожата още повече.

Специалистът споменава още нещо, което не трябва да правите, а именно да нанасяте лед директно върху изгореното място - внезапната промяна на температурата може допълнително да раздразни кожата. Изгорената кожа е особено чувствителна, така че такава наранена зона трябва да се обработи внимателно.

 

Алое

 

Лек с алое ще помогне за охлаждане на кожата, но не е спасител във всички ситуации. Алоето хидратира и успокоява кожата, но при по-тежко слънчево изгаряне това може да не е достатъчно.

 

 

Ето какво ще помогне!

 

Ако се пострадате от слънчево изгаряне, кожата трябва първо да се охлади и навлажни. Най-добър ефект дават специалните средства. Те са добри, защото имат по-течна и лека текстура, по-добре покриват кожата, бързо се абсорбират и постигат желания ефект. Тези продукти се абсорбират в по-дълбоките тъкани на кожата и наистина я лекуват.

 

При силно слънчево изгаряне е необходимо да се използва SOS продукт, който съдържа непосредствено активни вещества, включително пантенол и витамини А и Е. В никакъв случай не трябва да се използват продукти, съдържащи растителни масла, затова е важно внимателно да прочетете състава на продуктите.

 

Фармацевтът отбелязва, че лющенето на кожата в продължение на два до три дни след слънчево изгаряне показва изгаряне от първа степен. Трябва да оставите кожата да се отдели сама, не я белете, тъй като това може да предизвика още по-голямо раздразнение и след това трябва да следите за нови бенки. 

 

При бенките е много важно да ги следите редовно и е препоръчително да ги показвате на дерматолог веднъж годишно, за да избегнете риска от злокачествени кожни образувания.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати