Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Колосални вреди за психиката: Защо филтрите за красота са опасни?!

Снимка: rawpixel.com

Някои правителства вече въвеждат регулации за използването на филтри

 

Филтрите и апликациите за корекция придават на кожата свеж вид, правят устните по-плътни, зъбите по-бели, като същевременно ни карат да обичаме коригирания си външен вид повече от собственото си отражение в огледалото.

 

Кожните проблеми са познати на всеки: акне, неравна повърхност, бръчки, пигментация, но никога не знаете нюансите! 

 

Не всеки може да се похвали с перфектна кожа в реалния живот, но в социалните мрежи все повече хора прибягват до помощта на специални филтри. Перфектна прическа, плътни устни, здрав тен, бели зъби - съвременната компютърна технология помага на потребителя да се отърве от много външни характеристики, които не подхождат на собственика или не се вписват в общата идея за красота.

 

Ето защо не е изненадващо, че пазарът на програми, които ви позволяват да обработвате изображение и да променяте външния си вид, се развива с бързи темпове. Приложението FaceTune на израелската компания Lightricks е изтеглено повече от 200 милиона пъти. 

 

Тайванският разработчик YouCam Makeup и сингапурската компания BeautyPlus имат над 100 милиона изтегляния. Доскоро само снимките можеха да се обработват с помощта на филтри, но сега подобна "трансформация" може да се постигне и във видео съдържание.

 

Защо филтрите за красота търпят критика?

 

В края на февруари в TikTok се появи нова маска Bold Glamour , а по-късно и друга - Teenage-Look . Появата на тези филтри, които приспособяват външния вид към популярните стандарти за красота, революционизира социалните мрежи. И ако в по-ранните версии беше доста лесно да разпознаете използването на филтъра - например с бързи движения, сега е почти невъзможно да забележите технически промени. В същото време трябва да се отбележи, че много потребители споделят, че вече не могат да гледат истинското си отражение в огледалото.

 

Филтри за красота, които изглаждат кожата, правят тъмната кожа по-светла, светлата кожа по-розова, а също така придават ефект на пълно лице, когато устните стават по-обемни, носът е по-гладък, веждите са по-изразителни, преследват идеала на красотата. 

 

 

Катя Гункел от университета Йохан Волфганг Гьоте във Франкфурт на Майн вижда тази тенденция като голям проблем, тъй като филтрите всъщност уплътняват стереотипите. И докато самата технология е модерна, тя се грижи за остарелите клишета. „Има много доста проблемни филтри, които са достъпни за всички и имат групов ефект на натиск върху потребителите“, каза германският експерт.

 

За психиката използването на такива маски има огромни последици. Две трети от младите хора, според британско проучване на YMCA, усещат натиска на стандартите за красота, определени от социалните мрежи. Анкети на британската младежка организация Girlguiding показват, че една трета от момичетата на възраст от 11 до 21 години не са готови да пуснат своя снимка в мрежата без обработка. 

 

„Това е игра с огъня", казва германската YouTube звезда Силви Карлсон, която се обяви против използването на филтри за красота. „Веднага щом използваме маската в мрежата, веднага получаваме положителна обратна връзка, сърца, харесвания. Тя ни дава усещане за разпознаване и по време на това положително преживяване нивата на допамин се повишават. Но какво се случва с човек, когато срещне истински хора, без да си налага виртуални филтри? Социалните мрежи постоянно ни тренират, карайки ни да изглеждаме перфектни, това ни съсипва."

 

Как се опитват да решат проблема?

 

Заболяването, което се развива под влиянието на стремежа към външна красота в социалните мрежи, дори има свое име – Snapchat-дисморфофобия. Това е психично разстройство, при което човек е прекалено загрижен за своето селфи или изображение в социалните медии.

 

Чувството за несъответствие със „стандартите за красота“, които социалните мрежи налагат, може да предизвика депресия, пишат авторите на специализираното списание на специалистите по пластична хирургия JAMA Facial Plastic Surgery.

 

За да се справят с това явление, няколко държави вече правят опити да го регулират на законодателно ниво. В Норвегия и Израел от потребителите се изисква да посочат използването на филтри в снимки, използвани за промоционални цели. 

 

Във Франция се разработва подобен законопроект, който предвижда глоби до 300 хиляди евро или наказателна отговорност под формата на лишаване от свобода до шест месеца. Подобни дискусии има и във Великобритания. В Германия все още няма законодателни инициативи. Миналата година Силви Карлсон стартира петиция, призоваваща за промяна на отношението към този проблем. Отделни призиви се чуват и от германски политици.

 

Катя Гункел от университета "Йохан Волфганг Гьоте" във Франкфурт на Майн подкрепя идеята за въвеждане на регулация в тази област: "Говорим само за търговския сектор. Частните селфита не могат да бъдат обхванати. Кой ще контролира това?“  Вече ще бъде цензурирано.

 

Тя подчертава, че е много по-важно да започнете да работите с деца и юноши и да ги научите на социално-медийна грамотност от ранен етап.

„Живеем във времената на капитализма и това работи чудесно: хората са научени, че непрекъснато трябва да оптимизират себе си, външния си вид, което ги тласка да консумират определени стоки и услуги, като например пластична хирургия“, казва Катя Гункел.

 

„Всичко е свързано с чувство на постоянна липса, което ни тласка към по-нататъшна консумация. Следователно основната задача, според експерта, е да развием устойчивост към изображения, които приспособяват външния ни вид към общите стандарти.“

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати