Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Напитките, за които не сте подозирали, че са полезни за вас!

Снимка: rawpixel.com

Колко вредни са всъщност виното и кафето?

 

Имало ли е момент, в който си седите вкъщи след дълъг ден, може би много дълъг работен ден, когато стресът е повече от реален. 

 

Наложило се е да се изпиете много кафета, за да оцелеете през деня. Тогава, за да се отпуснете със сигурност на вечерта, имате силно желание за прекрасна, освежаваща чаша вино. 

 

През ума ви минава мисълта, че кафето със съдържанието на кофеин, което има, не може да бъде добро за вас; точно как виното, алкохолна напитка с високо съдържание на захар също би било вредно за тялото. 

 

Ще ви шокира ли обаче ако разберете, че кафето и виното (сред редица шокиращи ежедневни дози) всъщност могат да бъдат полезни за вас? Разбира се, това се има предвид, ако човек ги използва умерено, въпреки това! Любимите ви неща, от които смятате да се откажете, всъщност могат да подобрят начина ви на живот, общото ви здраве и метаболизма.

 

Червено вино


Въпреки високото си съдържание на захар, червеното вино всъщност има някои значителни ползи за здравето, които могат значително да подобрят начина ви на живот. Знаете ли, че чаша вино на ден всъщност може да намали риска от сърдечни заболявания? 

Мнозина предполагат, че виното може да е тайната зад френския парадокс. Известно е, че френските храни съдържат голямо количество наситени мазнини и макар да изглеждат като храна, водеща до сърдечни проблеми, сърдечните заболявания са сравнително рядък проблем във Франция. 

Учените са открили, че пиенето на една чаша вино на ден може да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система на човек. Проучвания дори твърдят, че само една чаша на ден може да намали риска от сърдечни заболявания на човек с 30%. Виното има значителни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и всъщност е чудесно за прочистване.

 

Други облаги?


Смята се, че чаша червено вино помага за нивата на холестерола. Въпреки че думата холестерол може да накара хората да побягнат, знаете ли, че има добър HDL холестерол? Според проучвания, пиенето на една или две чаши червено вино на ден може да повиши нивата на HDL холестерола до 16%. Това са резултати от четириседмично проучване, възможно е, ако проучването беше още по-дълго, да даде по-големи числа.

Проучванията също така показват, че чаша червено вино всеки ден може дори да предотврати упадъка на мозъка. Ресвератролът, подобно на антиоксидантно съединение, което може да се намери във виното, има значителни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти върху тялото. Протеиновите частици, бета-амилоидите, са често срещано явление при причиняването на болестта на Алцхаймер. 

Според заключения на учени, това подобно на антиоксидант съединение е полезно за предотвратяване на образуването на бета-амилоиди. Ресвератролът, в правилната дозировка, може да има и други положителни ефекти върху тялото. Например, ресвератролът може да повиши инсулиновата чувствителност, което в дългосрочен план може да има възможни ефекти при предотвратяване на диабет. Способен е също да помогне при борбата с болките в ставите. Ресвератролът може да укрепи хрущяла, който на свой ред ще има по-малък шанс да се увреди. Започнаха и проучвания за ефектите на ресвератрола при предотвратяване и лечение на рак. Въпреки че в момента получаваме противоречиви резултати в тази конкретна област, ние сме обнадеждени за бъдещата му употреба.

 

Кафе!


Като една от най-популярните напитки в света и втората най-консумирана напитка в историята, Ще се радвате ли да разберете, че кафето има някои значителни ползи за здравето? Подобно на виното, кафето има високи нива на антиоксиданти. Освен много полезни хранителни вещества, то може да се счита (в умерени количества) за здравословна напитка.

За да кажем очевидното, поради съдържанието на кофеин кафето повишава нивата на енергия и може да премахне чувството на умора. Кофеинът действа като блокер на инхибиторния невротрансмитер в мозъка, аденозин. Блокирането на този невротрансмитер позволява повишени нива на положителни невротрансмитери, като допамин. Повишава метаболизма ви, до 11% според някои проучвания, кофеинът може да бъде чудесно вещество, което да ви помогне да изгаряте мазнини. При дългосрочните пиячи на кафе този ефект може да намалее с времето, но за някой, който се бори със сериозни проблеми с теглото, може да си струва да опитате.

Кафето също има положителен ефект върху мозъка. Алцхаймер и Паркинсон са две заболявания, често срещани и нелечими. Въпреки че нашите методи за лечение на такива заболявания се подобриха през годините, все още не успяваме да предотвратим болестите на първо място. Като се има предвид това, проучванията показват, че пиенето на кафе, заедно с активните нива на упражнения и здравословното хранене, може да има голям ефект за предотвратяване на появата на Алцхаймер. Проучвания дори показват, че това може да намали риска с до 65%. Подобно на Алцхаймер, пиещите кафе изглежда имат намален риск от болестта на Паркинсон, между 32-60% според научни изследвания.

Други неща като борба с депресията, получаване на увереност и общо по-щастливо усещане също могат да бъдат придобити от пиенето на чаша кафе на ден. Нека бъдем честни, също има и страхотен вкус. 

Надяваме се, че сега можете да загърбите чувството си за вина, докато се наслаждавате на тези невероятни напитки, вие всъщност правите услуга на тялото си!

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза