Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Мистериозни ALT и AST: как да разберем от изследванията, че черният дроб иска помощ?

Снимка: rаwpixel.com

Ето какво може да означават непонятните термини в кръвните тестове

 

Черният дроб е един от най-важните органи в нашето тяло, който изпълнява много жизненоважни функции. През него минава всичко, което ядем или пием. Какви показатели в кръвните изследвания показват проблеми със здравето на черния дроб?

Защо да се изследвате?

Черният дроб се състои от хепатоцити - чернодробни клетки, които произвеждат различни ензими. Маркерите ALT (аланин аминотрансфераза) и AST (аспартат аминотрансфераза) в кръвният ви тест са ензими, необходими за осигуряване на енергия и поддържане на здравето.

 

„Лабораторните изследвания ни позволяват да определим къде са локализирани или започват да се формират патологичните промени“, казва Елена Стороженко, доцент в катедрата по инфектология в университета в Рига, Страдина, пише delfi.lv

 

Ако например човек има вирусен хепатит или токсичен хепатит, или някои промени в метаболитния процес в него, то хепатоцитите започват да се "бунтуват" и да се променят структурно. В резултат на това повече ензими преминават през клетъчната мембрана, което води до повишаване на нивата на ALT или AST."

Какво представляват ALT и AST?

„ALT се намира в много тъкани, но е най-висок в черния дроб и бъбреците. Този вътреклетъчен ензим се освобождава в кръвта, когато тъканите са увредени. Повишаването на серумните нива на ALT може да бъде свързано с много чернодробни заболявания. ALT е специфичен маркер, особено в случай на вирусен хепатит, и корелира с тежестта на процеса, - коментира експертът - AST се намира главно в черния дроб, сърцето, мускулите и бъбречната тъкан. Могат да се разграничат два изоензима AST: цитоплазмен и митохондриален. Митохондриален , заедно с цитоплазмата, може да се открие при пациенти с коронарна болест на сърцето и хепатобилиарна патология.

Тъй като AST присъства не само в чернодробните клетки, но и в клетките на миокарда, той не е толкова тясно свързан с чернодробните патологии като ALT, той реагира по-бавно и не следва динамиката на чернодробните процеси. В същото време е добър маркер например за диагностициране на остър алкохолен хепатит.

„Когато вземате кръвни проби за лабораторен тест, е необходимо също да отбележите ALT и AST“, казва Елена Стороженко, напомняйки как да се подготвите за теста: последното хранене трябва да бъде най-малко 8 часа преди кръвния тест, а също и най-малко от половин час трябва да се прекратите физическата активност.

Микрофотографско увеличение 440X на чернодробна тъкан, оцветена с хематоксилин и еозин (H&E) / снимка: rawpixel.com

Какво друго можете да разберете от изследванията? 

"Ако има проблем с производството или отделянето на жлъчка, можете да погледнете други показатели, като билирубин, алкална фосфатаза или гама-глутамил трансфераза, които ще покажат какво се случва с производството и отделянето на жлъчка. Можете също така проверите и възпалителните маркери, различни неспецифични и автоимунни антитела и да установите дали протича възпалителен процес и какъв. Ако вече има фиброза или цироза на черния дроб и хепатоцитите не могат да оцелеят, и е необходимо да се проверят други показатели“, обяснява специалистът .

Тя също така добавя, че информационната база за лабораторни изследвания е доста широка: ако човек с някакъв симптом отиде при семеен лекар и лекарят изпрати за общ кръвен тест, като допълнително отбелязва ALT и AST, може да се открие например анемия, което включва черния дроб, тъй като той е хранилище на основните компоненти на хемоглобина - феритин, желязо и други елементи, витамин B12, витамини D и E. Целият синтез, коагулационните фактори, регулацията на глюкозата и липидите са свързани с черния дроб.

Антитела

Елена Стороженко отбелязва, че антителата срещу хепатит С (anti HCV) също могат да се считат за скринингов тест: „Понякога хората се разболяват от недиагностициран хепатит С и дори не знаят за наличието на това заболяване, хронична или минала форма на хепатит С. Трябва да се има предвид, че приблизително 2-2,5 процента от населението може да имат неразпознат вирусен хепатит.

С направление или без

Разбира се, най-добре е да отидете в лабораторията и да дадете кръв за изследвания с направление от терапевт или специалист, като маркирате всички необходими маркери, за да може лекарят да получи най-пълна информация за здравословното състояние на пациента. Можете да отидете на изследване и без направление. В този случай обаче остава открит въпросът дали получените резултати са разбираеми и дали ще бъдат "разкодирани" правилно.

„Задължително е да не тълкувате сами резултатите от теста, а да се консултирате с лекар, тъй като въпреки че лабораторният отговор показва нормалните граници за всеки показател, понякога леко повишение на който и да е показател не означава непременно патология. В същото време, има случаи, когато чернодробните показатели са в рамките на нормата, но по-нататъшното изследване разкрива заболяването. Всеки организъм е индивидуален“, казва Елена Стороженко.

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати