Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Учени потвърдиха ползите от прегръдките за здравето!

Снимка: freepik.com

Прегръщайте се за да сте здрави

 

Докосването, топлото ръкостискане и просто приятелското потупване по рамото са жизненоважни за всеки от нас. Те поддържат нашето физическо и емоционално благополучие потвърждават това учените. 

Когато сме тъжни или разстроени, леките докосвания, прегръдки и погалвания могат да ни успокоят. Те засягат дишането, телесната температура и дори функцията на черния дроб, а също така регулират освобождаването на кортизол, хормона на стреса. Това се потвърждава от мета-анализ, проведен от екип учени от Германия и Холандия. Като част от работата си те са анализирали около 130 международни проучвания с повече от 10 хиляди участници.

„За хората, които страдат от болка, страх или депресия, докосването е било изключително полезно за тяхното благосъстояние“, заключва Джулиан Пакхайзер, ръководител на новото проучване от Института по когнитивна неврология към университета в Бохум. Положителен ефект, макар и не толкова силен, е отбелязан и при сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане или ускорен пулс. Докосването намалява донякъде оплакванията, но като цяло отчетеният ефект бива много по-слаб и продължава по-кратко време.“

Учените също са се интересували дали има значение кой е направил физическия контакт. Резултатите се оказват зашеметяващи. „Открихме, че докосването от роботи или от определени предмети, като разстлани одеяла, меки възглавници или плюшени животни, също има забележим положителен ефект върху благосъстоянието“, отбелязва Пакхайзер.

Мозъкът категоризира докосването

При докосване на кожата на човек се активират определени невробиологични механизми, които са в основата на емоционалните аспекти на тактилното възприятие. По-специално, система от високочувствителни рецептори, свързани с влакна тип С, които се активират в отговор на леко бавно докосване и поглаждане, механичен натиск или други подобни механични въздействия. Те казват на мозъка дали едно докосване трябва да се класифицира като приятно или неприятно усещане. Те отговарят и за комуникацията с „центъра за възнаграждение” в мозъка – при спокойно, бавно поглаждане се отделя хормонът допамин, за който се смята, че предизвиква чувство на удоволствие и удовлетворение, важен е за формирането на чувството за любов, мотивира и като цяло има положителен ефект върху психиката.

В същото време липсата или пълната липса на физически контакт може да има отрицателно въздействие върху здравето. Това е отчетено много силно по време на пандемията от Covid-19, когато много хора бяха принудени да живеят в пълна изолация или самота, ограничавайки комуникацията с приятели и познати. Като такава норма за физически контакт няма - за всеки е много индивидуално. Но поради липсата им, кожен или тактилен, може да се развие глад - състояние, при което човек изпитва силна нужда от допир и човешка близост. Ако този глад не бъде задоволен, той може да причини хронична самота, нарушения на съня и депресия.

Това важи особено за по-възрастните хора с ограничени социални контакти, живеещи сами в своите апартаменти или домове за възрастни хора или в болници.

Физически и психологически ефекти от докосването

Физически докосването подобрява кръвообращението, укрепва имунната система и облекчава болката. Терапевтичното докосване, като масаж или физиотерапия, може да ускори зарастването на рани и да облекчи симптомите на хронични заболявания.

На психологическо ниво докосването помага за стабилизиране на психиката и укрепване на самочувствието. Хората, които живеят в атмосфера на любов и имат достатъчно физически контакт, са склонни да показват по-малко признаци на тревожност и депресия и като цяло се чувстват по-щастливи .

Ако не ни докосват достатъчно често и интензивно, нивата на кортизол се повишават, а с това и рискът от инфаркти и инсулти.

Докосване и прегръщане – колкото по-често, толкова по-ефективно

Изследователите също така са разгледали колко често и дълготрайно трябва да бъде докосването, за да има най-положителен ефект.

„По-кратките, по-чести докосвания изглежда имат по-добър ефект“, отбелязва Пакхайзер. Като цяло много експерти препоръчват минимум четири прегръдки на ден и в идеалния случай осем до десет, за предпочитане с  продължителност поне пет секунди.

Ако някой се чуди дали е по-добре да се направи дълъг масаж или три или четири прегръдки, отговорът от нов мета-анализ на данни е ясен: прегръдките, дори по-кратките, са по-полезни." Но при условие, че този контакт е приятен за другия и също така предизвиква положителни чувства у него.

Контакт майка-дете

Както отбелязва проучването, докосването е изключително важно за новородените. Първият физически контакт на човек се случва с майка му. Смята се, че усещането за допир се появява в плода на 22-та седмица от развитието. Затова още преди раждането то усеща топлина и допир, което дава усещане за емоционален комфорт и сигурност.

Бебетата, които редовно се държат и гушкат, се развиват по-добре психологически и физически от децата, които имат малко физически контакт. Контактът с кожата на майката увеличава отделянето на окситоцин или както още го наричат хормона на любовта – един от най-важните хормони, отговорни за поведението на човека в обществото. Например, по време на раждане, той насърчава появата на контракции и създава тясна връзка между майката и детето.

Окситоцинът играе централна роля в зряла възраст, тъй като е тясно свързан с междуличностните отношения, помага за изграждането на социални връзки и също така има успокояващ и релаксиращ ефект върху нашето тяло. Смята се, че именно той предизвиква емпатията, съчувствието, помага за разрешаване на кризите на юношеството и подобрява отношенията както помежду ни, така и в обществото.

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза