Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Плацебо ефект? Учените изследваха въздействието на кофеина върху организма – той не ободрява!

Снимка: rawpixel.com

Но кафето очевидно го прави

 

Учени са провели проучване, изследващо мозъчната активност след изпиване на чаша кафе и са стигнали до заключение, че някои от ефектите на тази напитка не са свързани с кофеина, а най-вероятно с психологически очаквания и обикновения ежедневен навик.

 

Изследователи от португалския университет Миньо публикуваха статия в списанието Frontiers in Behavioral Neuroscience.

 

Професор Нуно Соуза и неговият екип проведоха експерименти с 47 доброволци, които редовно пият поне една чаша кафе на ден. 

 

Предварително те са помолени да се въздържат от кафе и други продукти, съдържащи кофеин, след което попълват въпросник за определяне на различни социално-демографски показатели, а също така им е направено сканиране на мозъка. 

 

 

След това част от доброволците изпили чаша кафе, а другата част получили чист кофеин и томографията се повторила.

 

Предвид известните ефекти на кофеина, учените са обърнали специално внимание на промените в работата на префронталната кора на мозъка. Те откриват повишена активност в региони, свързани с паметта, и намалена активност в части, свързани с мрежата на мозъка в режим на сън, която се активира, когато човек е бездействащ, почива или мисли. 

 

Тоест и кафето, и кофеинът наистина стимулират бдителността и готовността за активна дейност.

 

Някои други ефекти обаче са различни между хората, които приемат чист кофеин, и тези, които пият кафе. По-специално, напитката повишава активността на областите, свързани с обработката на визуална информация, краткосрочната памет, целенасоченото поведение и други висши когнитивни функции. Самият кофеин няма такъв ефект.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати