Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Скариди на масата – да или не?

Снимка: https://unsplash.com/photos/hEKN_m0qGMA

Ето какво е добре да знаете за скаридите

 

Ако вече сте опитвали мекотели, вероятно знаете какъв е вкусът на скаридата, която е от черупковите мекотели. Но до ден-днешен специалистите не са на единно мнение дали честата консумация на скариди е здравословна или не, както и кои от тях са за предпочитане – уловените в естествената им среда или специално отглеждани в стопанства.

 

Тук ще представим предимствата и недостатъците на скаридите, а на вас ще оставим да направите своя избор за или против скаридите на масата си.

 

Ползи от консумацията на скариди


Скаридите са нискокалорична, но богата на хранителни вещества храна, като прибл. 90% от калориите в тях са протеини, а останалите мазнини. Това означава, че можете да се храните с тях по време на диетични режими за отслабване.

 

Друго голямо предимство на скаридите е съдържанието в тях на антиоксиданти. Основният антиоксидант, намиращ се в скаридите и наречен астаксантин, идващ от водораслите, с които те се хранят и отговаря за червената им окраска.

 

Сред останалите важни микроелементи, които скаридите съдържат, са витамин D, фосфор и калий, които са необходими за поддържане здравето на ставите, зъбите, костите и др. Те съдържат и високо ниво на желязо, което се бори с анемия и железен дефицит.

 

Други полезни свойства на скаридите идват от съдържанието в тях на полезен холестерол, регулиращ хормоните, както и на магнезий, витамин Е и селен. Сред положителните ефекти върху тялото са подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите, подобряване на кръвообращението и дейността на сърцето, регулиране на кръвното налягане. Морските дарове като цяло съдържат много омега-3 мастни киселини и са известни с увеличената продължителност на живота. Скаридите не правят изключение от това правило.

 

Ако вече нямате търпение да опитате от тези миниатюрни морски дарове, разгледайте офертите за скариди в най-новата актуална метро брошура.

 

Но преди това обърнете внимание и на въпроса консумацията на скариди вреди ли по някакъв начин на организма.

 

Вреди от консумацията на скариди


Скаридите са известни с високото си съдържание на холестерол, което е плашещо за някои хора, които вече имат висок холестерол и риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Наличието на антибиотици в тях, когато се отглеждат в стопанства, също е отблъскващ фактор, затова потребителите предпочитат морски скариди, хванати в естествената им среда.

 

Ако се прекали с консумацията на скариди, е възможна появата на алергии.

 

За да се възползвате максимално от ползите на скаридите, те трябва да са пресни, а не многократно размразявани и замразявани по време на транспорта, при което не само губят полезните си свойства, но и придобиват неприятен вкус.

 

Ако водоемите, в които са уловени стридите, са замърсени, е възможно те да съдържат токсини и други вредни за здравето на човека вещества.

 

Как да изберем качествени скариди на пазара?

 

 

Има някои тънкости при избора на скариди на рафтовете в магазините, които ще ви насочат към правилния продукт, който ще ви донесе повече ползи за здравето, отколкото вреди:

  • Външен вид: Изберете скариди с красив външен вид, т.е. без петна, с красив розов цвят.
  • Опаковка: Не избирайте опаковка с прекалено голямо съдържание на лед в нея.

Продължителност на готвене: За да не развалите вкуса на продукта, не прекалявайте с времето за готвене. Не размразявайте предварително скаридите. Просто ги сипете във врящата вода. Скаридите се варят 5-6 минути в подсолена вода. Разбирате, че са готови, когато се издигнат на повърхността на тенджерата. Когато са готови, просто добавете малко лимонов сок и растително масло.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати