Меню

Избрани новини

Елза отговаря

„Социален джет лаг“: защо трябва да си лягате по едно и също време?

Снимка: rawpixel.com

Учените са открили зависимост между съня и чревните разстройства

 

Малките разлики в моделите на съня между работните и почивните дни могат да доведат до нездравословни промени в чревните бактерии в човешкото тяло.

 

Проучване на изследователи от Кралския колеж в Лондон и компанията за здравословни храни ZOE за първи път откри многобройни връзки между "социалния джет лаг" - промяна във вътрешния часовник на тялото, когато моделите на сън се променят между работа и почивните дни - и качеството на храната, хранителните навици, възпаление и състав на чревния микробиом.

 

Предишни изследвания показват, че работата на смени разстройва тялото и увеличава риска от наддаване на тегло, сърдечни проблеми и диабет.

 

Въпреки това, нашите биологични ритми могат да бъдат повлияни от по-малки несъответствия в моделите на съня, като например ранно събуждане с будилник през делничните дни срещу естествено събуждане в неработни дни за хора, които работят редовно.

 

"Ние знаем, че тежките нарушения на съня, като работата на смени, могат да имат дълбоко въздействие върху здравето. Това е първото проучване, което показва, че дори малките разлики в продължителността на съня през седмицата изглежда са свързани с разликите в бактериалните видове.", казва един от авторите на изследването, д-р Уенди Хол, от Училището по наука за живота и населението, „Някои от тези асоциации са свързани с хранителни разлики, но нашите данни също показват, че други може да са включени, стига да не са известни фактори.“

 

Изследователите открили, че едва 90-минутна разлика във времето до средата на съня - половината от времето между заспиването и събуждането - вече е свързана с разликите в чревната флора.

 

Поддържането на режим сън-събуждане и балансирана диета могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване.

 

Наличието на широк спектър от различни видове бактерии в храносмилателната система е много важно. Някои от тях са по-добри от други, но правилната комбинация е ключът към превенцията на редица заболявания.

„Социалният джет лаг“ може да насърчи развитието на видове микробиота, които са неблагоприятни за вашето здраве“, казва Кейт Бермингам, автор на изследването и старши учен по хранене в здравната компания.

 

 

Този „джет лаг“ засяга над 40% от населението на Обединеното кралство, според проучване, като то е най-често срещано при тийнейджъри и младите хора и след това намалява с възрастта.

 

Учените анализирали качеството на съня, състава на кръвта и качеството на изпражненията на хиляди възрастни, участвали в изследването. Участниците са водили подробни записки на всичко, което са яли и пили през деня.

 

Тези, които страдат от "социално джет лаг" - около 16% от участниците - са по-склонни да ядат картофи, чипс, напитки с високо съдържание на захар и по-малко плодове и ядки.

 

Предишни изследвания показаха, че хората със социален джет лаг консумират по-малко фибри в сравнение с тези с по-стабилни модели на сън. Други проучвания показват, че "социалният джет лаг" е свързан с наддаване на теглото, болести и умора.

 

„Лошото качество на съня влияе върху избора на храна и хората предпочитат да ядат храни с високо съдържание на въглехидрати и захар“, казва д-р Бермингам.

 

Нездравословната диета може да повлияе на нивата на определени бактерии в червата.

 

Учените са открили, че в червата на хора със социална джет лаг, три от шестте вида чревна флора, свързани с лошо хранене, затлъстяване, по-високи нива на възпаление и риск от инсулт, са в по-голямо количество.

 

Връзката между съня, диетата и чревните бактерии е много сложна и има още много да се разбере, казват изследователите.

 

Междувременно те съветват, ако е възможно, да се създаде и спазва редовен режим на сън.

 

И разбира се, не забравяйте за здравословното хранене. Британската национална здравна служба например препоръчва:

  • Яжте поне пет различни плодове и зеленчуци дневно
  • гответе ястия богати на фибри, нишестени храни, като картофи, хляб, ориз или паста
  • консумирайте млечни продукти или млечни алтернативи, с ниско съдържание на мазнини или захар, когато е възможно
  • яжте боб, варива, риба, яйца, месо и други протеинови храни
  • избирайте ненаситени масла и мазила и ги яжте в малки количества
  • пийте много вода (поне 6-8 чаши на ден)

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати