Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Учени разработиха супер репелент, който ще ви спаси от 99% от комарите!

Снимка: rawpixel.com

Очаква се продуктът да излезе на пазара догодина

 

Лятото настъпи в северното полукълбо. Но заедно със слънцето, дългите вечери и по-високите температури, този любим сезон носи и неизбежната вълна от комари и неприятни ухапвания.

 

Най-лошото е, че тези насекоми пренасят малария, а ухапванията им убиват стотици хиляди хора всяка година по света.

 

За да се борят с тях, учени от Еврейския университет в Израел са разработили нов вид репелент срещу насекоми, наречен "химически камуфлаж", който според тях отблъсква 99 процента от комарите от кацане върху кожата, където се прилага.

 

"Първо, това е механична защита срещу ухапвания от комари. Второ, този целулозен полимер действа като химически камуфлаж", обяснява д-р Джонатан Бобот, водещ изследовател от Департамента по земеделие, храни и околна среда в Еврейския университет.

 

 

Той неутрализира примамливият за комарите аромат и след това бавно освобождава репелента, като по този начин увеличава продължителността на защитата.

 

Типичните локални репеленти - тоест тези, които се прилагат върху кожата - работят, за да предпазят човека от ухапване на комар, казва Бобот. Репелентът, разработен от екипа ми, действа като не позволява на комарите да се доближат до човек.

 

Формулата е комбинация от две естествени съставки: индол, миризливо вещество, намиращо се в цветята, и полимер, наречен целулоза.

 

Резултатите от изследването, публикувани през април в списанието PNAS Nexus, показаха, че когато тънък слой целулозни нанокристали се приложи върху човешката кожа, броят на комарите, които се опитват да хапят, намалява с 80 процента. 

 

Установено е, че комбинираното излагане на целулозни нанокристали с индол намалява ухапванията с 99,4 процента.

 

„Комбинацията от този полимер и нашия репелент е най-добрата система за лична защита, която можете да си представите, дълготрайна и с голям обсег“, добавя Бобот.

 

Неговият екип казва, че се надява да пусне новия репелент на пазара през следващата година.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати