Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Как да се разбираме със стършели, оси и други жилещи насекоми?

Снимка: rawpixel.com

Те не нападат, освен когато се почувстват застрашени

 

Почти на всеки се е случвало да се изплаши, срещайки пчела, оса или стършел, чието ухапване може да бъде не само болезнено, но и животозастрашаващо за страдащите от алергии. 

 

Как да съжителстваме с тях?

 

Янис Дрейманис, старши ентомолог в Латвийския национален природен музей, казва, че няма нужда да се страхувате от насекоми: пчелите, стършелите и осите са необходими в природата, всички те участват в процеса на опрашване. 

Освен това тези насекоми не нападат, освен ако не се почувстват застрашени. В същото време жилещите насекоми могат да бъдат опасни, веществото, съдържащо се в тяхната отровна жлеза, може да предизвика силни алергични реакции.

 

„Жилещите насекоми са социални същества. Няколкостотин или дори хиляди насекоми могат да живеят в мравуняк или кошер. Пчелите, стършелите и осите обикновено живеят на цветя, защото се хранят там.

Пчелите са свикнали с близостта на човек, но, както и други насекоми, те не търсят специално човешката компания. Когато ядем плодове или каквито и да е сладки, може да се появи оса. Ако човек се парфюмира с особено сладки парфюми, това също може да привлече насекомите", казва ентомологът.

 

Той обяснява, че в градска среда осите са по-склонни да живеят под покриви, както и в хралупи на дървета - където водата не тече върху тях и не е необходима много енергия за изсушаване или ремонт на повредени от дъжда гнезда. На земни пчели е по-вероятно да попаднете в малки градини или селски райони, тъй като те образуват гнезда в почвата, изоставени дупки на къртици или дупки на мишки.

 

Оси, стършели, пчели, земни пчели и другите жилещи насекоми са миролюбиви, но когато се почувстват застрашени, са готови да се защитават. Въпреки че се смята, че ужилването от пчела укрепва имунната система и дори се правят лекарства на базата на пчелна отрова, за страдащите от алергия подобен контакт с насекомото може да причини тежки и дори животозастрашаващи реакции.

 

Сладкото, напитките и храните привличат жилещите насекоми

 

Пчелата ужилва само веднъж и оставя жилото в раната. Ако не бъде изтеглен, то продължава да инжектира отрова. Осите могат да ужилят няколко пъти подред. Стършелите имат по-висока доза отрова от осите - с тях се препоръчва да бъдете особено внимателни.

 

В ситуации, когато насекомото е влязло в стая, важно е да не се паникьосвате, а внимателно да го изгоните от отворен прозорец или врата, например с вестник или платнена кърпа.

 

"Особено внимателни трябва да бъдат тези, които пият сладки напитки от бутилка - те привличат оси. Много е трудно да видите насекомо в бутилка, а ухапване от оса в устата или гърлото може да доведе до анафилактичен шок и дори смърт. За съжаление, такива случаи с фатален изход са записани в историята на обезщетенията“, казва Людмила Щеголева, представител на застрахователна компания. 

 

Тя съветва винаги да затваряте съда, от който пиете или да използвате сламка. Също така, според нея, хората често се нараняват, опитвайки се да избягват насекоми.

 

Ако не желаете наличието на оси във вашия имот, той трябва редовно да се проверява. Ако видите оса в градината - няма нужда да се притеснявате, но ако е близо до къщата, тогава трябва да погледнете къде отива, може би в гнездо близо до къщата или в нея.


Когато се приближавате до гнездото, трябва да останете спокойни и да не махате с ръце, а спокойно да преминете покрай него. Ако осата е заседнала в косата, трябва бързо да я издърпате.

 

Гнездата на оси или стършели са най-безопасни за унищожаване през зимата или ранна пролет, когато гнездото е празно. Ако се създаде ново гнездо до предишното, най-вероятно царицата е презимувала в подслон някъде наблизо. Гнездата са доста често срещани в необитаемите тавани.

 

Когато консумирате напитки на открито проверявайте в чашата ви да не е попаднала оса

Не се препоръчва да унищожавате рояка оси сами, по-добре е да поверите тази задача на специалисти. Ако гнездото се намира в обществена сграда, може да се извика на помощ пожарникари или гражданска защита.

 

Ако сте на открито, на плаж или заведение, трябва да проверявате за насекоми, летящи около напитките. Те няма да излязат сами от напитката, а надигането на чаша с насекомо вътре е доста опасно. 

 

Внимавайте, когато ходите боси, особено под овощни дървета, където осите са най-често срещани. Носете дрехи с дълги ръкави и панталони и използвайте репеленти - мехлеми и дезодоранти против ухапвания от насекоми, когато излизате на село.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза