Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Най-тъжният ден в годината - 8 признака на депресия, за които може би не знаете

Третият понеделник от годината

 

Според една от теориите миналият понеделник е бил най-депресиращият ден в годината – тъжният понеделник. Терминът е въведен от британския психолог Клиф Арнал през 2005 г. Според неговите изчисления този ден се пада на третия понеделник на януари.

Арнал определя датата с помощта на формула, която включва метеорологични данни (къси дни, ниски нива на слънчева светлина), психологически данни (осъзнаване на неизпълнението на новогодишните обещания, които сме си дали) и икономически данни (времето, изминало от Коледа, наближава краен срок за изплащане на заеми, взети за празниците за покупки). Трябва да се отбележи, че сред учените теорията на Арнал се счита за псевдонаучна.

Въпреки това, ако сте наистина непоносимо тъжни, струва си да обърнете внимание на другите си чувства. В даден момент всеки може да изпита временно чувство на тъга. Депресията обаче е много повече от това. Освен това симптомите й могат да варират значително както за човека, който ги изпитва, така и за близките, които са свидетели на страданието му. Порталът Psychology Group разказва какви могат да бъдат признаците на депресия .

Гняв и раздразнителност

Признаците на депресия варират в зависимост от пола. Гневът е един от най-често срещаните симптоми на депресия при мъжете. Мъжете обаче са по-малко склонни да признаят или да приемат своята депресия, отколкото жените. Тази функция може да обясни защо някои мъже се справят с емоциите си, като използват наркотици и алкохол или изливат гнева си върху любим човек чрез психическо (вербално) или физическо насилие.

Това не означава, че гневът е симптом на депресия само при мъжете. Много жени са склонни да стават раздразнителни и могат да нападат вербално любимите си хора или да си причинят самонараняване, наркотици и алкохол.

Image by rawpixel.com

Безпокойство

Депресията може да бъде парализираща. Това може да доведе до чувство на неадекватност или вина, което след това води до безпокойство, че не можете да се справите с ежедневните дейности. Някои хора съобщават, че не знаят дали се чувстват тревожни или депресирани, защото чувствата, свързани с двете състояния, са толкова сходни.

Тези, които страдат от депресия, може да имат натрапчиви мисли, липса на концентрация и неспособност да вземат решения. Психомоторната възбуда също е симптом на безпокойство, което кара човек да се чувства прекалено неспокоен. Примери за това включват тропане с крак, потупване с пръсти или бързо говорене.

Свръхкомпенсация чрез усещане за щастие

Тези, които се борят с депресия, могат да направят всичко по силите си, за да „прикрият“ симптомите си. Те могат да се чувстват виновни, засрамени, слаби или смутени и да започнат да компенсират свръхдепресията си, като правят неща, за да маскират своите депресивни симптоми, за да изглеждат „нормални“ или „щастливи“.

Някой, който изглежда много общителен и се смее в голяма група хора, може да е вътрешно празен и отчаян. Помислете за комика и актьора Робин Уилямс. Той накара милиони хора да се смеят, докато се бореше с депресия, която в крайна сметка доведе до самоубийство.

Промяна на теглото

Депресията причинява промяна в нашия апетит, което може да доведе до преяждане (наддаване на тегло) или загуба на тегло, ако не сме на диета.

Безсъние или летаргия

Липсата на сън (безсъние) или силната умора също са признаци на депресия. Някои пациенти споделят, че искат да „спят цял ден“ като начин да изключат мозъка си и да успокоят емоциите си.

снимка: rawpixel.com

Неконтролируеми емоции

Бързите промени в настроението или емоциите също могат да бъдат признак на депресия. Човек, страдащ от депресия, може бързо да премине от плач към смях и гняв към чувство за вина или празнота без причина.

Тези чувства може също да са непропорционални на настоящата ситуация или събитие. Например неудържим плач поради разлята вода на пода в кухнята.

Загуба на интерес

Друг симптом на депресия е намаленият интерес или способност за забавление. Загубата на удоволствие се нарича анхедония и обикновено се наблюдава при всички или почти всички дейности, на които човекът се е наслаждавал преди.

Самонараняване

Тези признаци на депресия включват порязвания по китките, краката, бедрата или корема; самозапалване, дране на кожа или поведение, целящо да причини физическо нараняване на себе си. Някои експерти отбелязват, че самонараняването е начин за външно изразяване на болката, която изпитват вътрешно. Тези хора може също да имат мисли за смърт, със или без конкретен план за самоубийство.

Депресията не е емоция, а психично заболяване. Ако познавате някой, който има подобни симптоми, не го съдете. Осигурете подкрепа и внимателно го насърчете да потърси помощ от професионалист. Ако чувствате, че този човек сте вие, знайте, че има надежда и промяната е възможна. Не сте сами! Инвестирайте в себе си, като отделите време за терапевт, защото си заслужава.

 

Image by rawpixel.com

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати