Меню

Избрани новини

Елза отговаря

С желание и удоволствие - Как да реализирате намеренията си и да започнете нов живот?

Снимка: rawpixel.com

В началото на годината мнозина си обещават да се променят

 

Откажете цигарите, спортувайте и започнете да се храните правилно – в началото на всяка нова година сме пълни с добри намерения, но рядко завършваме започнатото. Как да избегнем това?

И през 2024 г. много от нас не страдат от недостиг на правилните идеи. Възнамеряваме да отслабнем, да спортуваме, да забавим темпото на живот, да прекарваме повече време с любимите хора и т.н. Но дали миналогодишните планове и предходната година са различни?

Всяка година е едно и също. Ентусиазмът, с който започваме всяка нова година, е подобен на новогодишните фойерверки: силните експлозии и ярките светлини бързо избледняват и изчезват. И нашето по-слабо Аз поема юздите и опитите да променим живота към по-добро се провалят. Но този сценарий не е универсален. Ако приемете няколко съвета от експерти, 2024 г. наистина може да бъде нова година.

Важна е последователността: едно по едно

„Най-голямата грешка, която можете да направите, е да се заемете с няколко проблема едновременно“, казва немският психолог Марио Шустер. Ако искате да откажете цигарите и в същото време да премахнете сладкото от диетата си и да започнете редовно да бягате, има опасност да се претоварите.

„За да се откажем от старите навици, се нуждаем от воля“, подчертава още Шустер. Никой обаче няма тази воля в изобилие. Когато постигаме няколко цели наведнъж, силата на волята ни трябва да работи в няколко посоки - и в резултат на това тя се изразходва много бързо. "Няма нищо лошо първо да промените един или два навика. Важно е това да се случва последователно", подчертава експертът.

Всичко трябва да се прави с удоволствие

И така, първо трябва да изберем задача, върху която да се концентрираме напълно. Но коя да избера, тъй като всички те са разумни и важни? Отговорът е прост: „Трябва да е забавно. Имаме нужда от позитивен подход към промените, които искаме да направим“, казва Шустер.

„Трябва да спра да пуша“ и „Искам да спра да пуша“ са само малко различни езиково, но от психологическа гледна точка дали трябва или искаме да го направим е от решаващо значение за дългосрочния успех на нашите намерения.

Останете реалисти

Тези, които прекарваха по-голямата част от свободното си време на дивана през 2023 г. и планираха да тичат по един час четири пъти седмично през 2024 г., поставят летвата твърде високо. Най-вероятно - изключително високо.

Запалените домошари могат да се гордеят със себе си, ако успеят да се съберат поне два пъти седмично. Дори да е само за половин час. „Редовността е по-важна от продължителността и интензивността“, напомня спортният психолог Шустер. Става въпрос за превръщането на упражненията в нов навик. Ако не се претоварите веднага, ще имате по-добър шанс.

Уведомете другите за вашите намерения

Сега намеренията са избрани, те са придобили форма и значение. „Много е важно и полезно да разкажете на няколко души за намеренията си, защото това укрепва позицията ви“, съветва експертът. Обещанието, което даваме само на себе си, се нарушава по-бързо от това, което провъзгласяваме на глас.

снимка:rawpixel.com

Провалът е в реда на нещата - важно е да не се отчайвате

2024 г. започна с добри намерения. Но скоро може да загубите мотивация и заедно с нея ще се появи копнеж за цигара, а гравитационната сила на дивана никога не е била толкова силна! А сега вече пушиш на дивана... Ами сега? „При никакви обстоятелства не трябва да се съдите за това“, предупреждава Шустер. Защото това бързо ще доведе до крах на целия проект. Провалът винаги е възможен. И това е добре.

Фокусирайте се върху преживяването на успеха, колкото и малко да изглежда. "Това само ще засили вярата ви в ефективността", обяснява Шустер, "Всеки, който поддържа тази вяра, няма да се откаже бързо."

По-добре е да нямате намерения, които започват с думата "трябва"

Дори добрите намерения могат да бъдат лоши. Например, когато много трудно могат да бъдат адаптирани към живота ни или когато движещата сила е думата „имам нужда“, а не „искам“.

Ако самоосъждането напълно унищожи вярата ви в ефективността, трябва да осъзнаете, че дори най-добрите намерения не са най-добрите. Обективно погледнато, по-добре е да започнете новата година, без да обещавате нищо на себе си или на другите.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза