Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Възможна ли е шизофрения при животните?

Снимка: rawpixel.com

Отговорът се крие в гените

 

Милиони хора по света страдат от шизофрения. Известно е, че много психични разстройства, характерни за хората, могат да засегнат и животни. В случая с това заболяване обаче всичко е различно - изследователите смятат, че то може да е уникално за нас. Отговорът се крие в гените.

 

Депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство - тези заболявания съсипват живота не само на хората, но и на животните. Въпреки това, доколкото наличните данни могат да кажат, шизофренията не е включена в този списък. 

 

Известно е, че шизофренията затруднява възприемането на реалността и може да причини зрителни, слухови и дори обонятелни халюцинации. Това психично заболяване може също да допринесе за убеждението, че човек е преследван, опитвайки се да навреди на другите чрез влияние върху мислите или се опитва да отрови или по друг начин да навреди на здравето. Понякога хората с шизофрения развиват нереалистични вярвания относно своето специално положение в обществото, знания, които другите нямат, или уникални способности.

 

Ами котките и кучетата?

Не можем да надникнем в умовете и чувствата на животните; техният вътрешен свят е по-труден за изследване от този на хората. Въпреки това, според научното списание Discover Magazine, изследователите уверено твърдят, че нашите малки братя не страдат от шизофрения.

 

Шизофренията се причинява от няколко фактора. Както е посочено в информационните листове на Центровете за превенция и контрол на заболяванията, нито едно от тях само по себе си не е достатъчно, за да обясни появата на болестта. Един аспект обаче е генетиката. Ако близък роднина има шизофрения, рискът за лицето да развие не само това заболяване, но и други разстройства като биполярно разстройство и разстройство на личността се увеличава.

 

В публикувано проучване в списанието Nature през 2022 г. са идентифицирани 10 гена - промените в тези гени може да са фактор, допринасящ за развитието на шизофрения. По-късно, докато изследванията продължават, към този списък са добавени още три гена. 

 

Важно е да се отбележи, че всички тези гени са част от човешкия геном, където бързата промяна започва след като еволюционният път на нашите предци се e отделиl от шимпанзетата. 

 

Промените в тази част от генома (HAR или „човешки ускорени региони“) са уникални за нас. Тези региони на генома играят значителна роля в човешкото когнитивно и поведенческо разнообразие. Нашата уникална структура на ума ни позволява да имаме умения, които повечето други същества не могат - абстрактно мислене, способност да използваме език и т.н. и именно тези способности често са нарушени при пациенти с шизофрения.

 

Според Discover Magazine шизофренията и други психични разстройства може да са цената, която хората плащат за сложните умове и високи когнитивни способности. Докато при други животни геномът просто не предполага възможност за развитие на шизофрения.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза