Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Грешка в матрицата или връзка с паралелна вселена - Как науката обяснява феномена Deja Vu?

Снимка: rawpixel.com

За някои хора дежа вю е свръхестествено явление, докато други го приписват на неврологични причини.

 

Чакай малко, не се ли познаваме? А, бил съм тук преди! Съжалявам, ако ви се струва, че не чувате тези фрази за първи път, това трябва да е дежа вю. 

 

Случвало ли ви се е да се преместите в нов град, и в един момент всичко там ви изглежда познато? Или присъствате на ситуация, която сякаш сте преживявали преди? Ако е така, тогава вие сте един от онези, които са изпитали дежа вю.

 

Как учените обясняват дежа вю?

Френският философ и изследовател Емил Боарак измисля фразата за Déjà-vu - "вече видяно" - през 1876 г., но учените се опитват да обяснят този феномен много преди това, пише DW.

 

Древногръцкият философ Платон например го смята за знак от минали животи. Психоаналитикът Зигмунд Фройд по-късно описва дежа вю като спомен за несъзнателна фантазия, съчетана с желание за подобряване на текущата ситуация. 

 

Психиатърът Карл Юнг, от друга страна, вярва, че това е свързано с колективното подсъзнание, докато дежа вю се описва в холивудските филми като "грешка в матрицата".

 

 

„Нищо от това няма нищо общо със свръхестествени събития. Дежа вю е напълно нормално явление, когато има усещането, че действията, мислите и чувствата са били изпитани от хората преди, въпреки че всъщност не са били“, каза Джеймс Дж. Джордано , професор по неврология в Джорджтаунския частен католически университет във Вашингтон.

 

Около 90 процента от населението на света е изпитвало дежавю в даден момент. Има обаче една особеност: колкото повече остаряваме, толкова по-рядко се сблъскваме с това явление.

 

Защо се появява дежа вю?

"Всъщност няма причина за дежа вю. Всъщност нашият мозък работи като машина на времето в космоса. Той взема всичко, което е в нашето настояще, и го свързва с подобни или различни преживявания от нашето минало. Това позволява на мозъка ни да планира бъдещето. Понякога обаче подобни сигнали предизвикват объркване в нашето въображение", обяснява професор Джордано в интервю за DW.

 

Джордано вярва, че това явление произхожда от така наречения таламус, регион на мозъка, който се намира в централната му част. Цялата информация, получена чрез слух, вкус, осезание, трябва да премине през таламуса, за да стигне до най-външния слой - мозъчната кора, където тази информация се подлага на по-нататъшна интерпретация и обработка.

 

"Ако скоростта на тези напълно различни взаимодействия не е еднаква, тогава нашето възприемане на настоящето може да изглежда като спомен. Така мозъкът ни понякога може да обърка настоящето с миналото", обяснява професор Джордано.

 

Родерик Спиърс, асистент професор по мигрена и клинични изследвания в частния Браун университет в Провидънс, Роуд Айлънд, е съгласен, че няма ясно обяснение защо и как възниква дежа вю. За учените е трудно да направят това без конкретни и осезаеми материали.

 

Колко често се случва дежа вю?

„Дежавю е трудно за наблюдаване, защото възниква спонтанно. Не знаем как можем да предизвикаме подобни епизоди в лабораторията“, подчертава без да крие съжаление Родерик Спиърс.

 

Популярна теория в неврологията е така наречената двойна неврологична обработка, при която информацията се съхранява и извлича в мозъка чрез два различни процеса. 

Например, вие седите в хола си и четете тази статия. Миризмата на вашата вечеря се носи от кухнята, котката се е сгушила в кошницата до вас, мобилният ви телефон сигнализира за ново съобщение и усещате топлината на вечерното слънце върху кожата си. 

 

Всички тези усещания и възприятия, които са различни по природа, се свързват помежду си по време на обработка от мозъка и се записват като едно преживяване.

 

Теорията е, че ако мозъкът обработва тези данни с малко забавяне, той интерпретира тези преживявания като две последователни събития и по този начин ви кара да се чувствате сякаш сте запознати с едно от тях от вашето минало.

 

снимка: rawpixel.com

Теоретичният физик Мичио Каку смята, че дежа вю е нарушение на паметта, което се появява, когато „фрагменти от спомени, съхранени в мозъка, се извикат отново, ако се окажем в среда, която ни напомня, че вече сме го преживели“. 

 

Ученият изучава теорията дали можем да превключваме между паралелни вселени и дали дежа вю иска да ни разкаже за нашата позиция и чувства в тези вселени.

 

Други проучвания показват, че стресът може да играе роля в дежа вю. 

"Мозъкът работи най-добре, когато е отпочинал и пълен с енергия. Когато сте много нервни или много притеснени, мозъкът се уморява. Тогава картината на мозъчната ни дейност може малко да се промени", обяснява Джордано.

 

Спиърс пък добавя, че високообразованите хора са по-склонни да изпитат дежа вю, отколкото по-неграмотните: „Хората, които са либерални и пътуват много, помнят сънищата си и изпитват дежа вю по-често.“.

 

Дежа вю признак ли е на психично заболяване?

"В никакъв случай", казва Джордан, "напълно здравите хора изпитват дежа вю от време на време. Най-често това се случва на възраст между 15 и 25 години."

 

Спиърс обаче съветва онези, които изпитват дежа вю повече от няколко пъти в годината, да кажем няколко пъти месечно, да потърсят медицинска помощ. Освен това, ако това е свързано със загуба на съзнание или необичайно състояние, подобно на сън, това може да означава по-сериозен здравословен проблем.

 

В редки случаи дежа вю може да е признак на атипичен епилептичен припадък. 

"Повечето гърчове възникват в темпоралния лоб на мозъка, когато той е свръхстимулиран и човекът все още не е в безсъзнание, а в полусъзнание. Това също може да доведе до усещане за дежа вю", казва Родерик Спиърс.

 

Като цяло има широк консенсус относно това какво е дежа вю и какво го причинява. В заключение Спиърс се оплаква: "Все още нямаме солидно структурно обяснение за това."

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза