Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Здрав сън или защитник от болести: какво е мелатонинът и как помага в борбата с рака?

Снимка: rawpixel.com

Защо ракът се появява в тялото?

 

Медиците дълго време търсят отговор на този въпрос, затова те изучават всички възможни фактори, които причиняват рак. Например наследствени генетични мутации, здравословно състояние, лоши навици и начин на живот на болния човек. Основният акцент е върху съня.

 

Човек прекарва една трета от живота си в сън. Според учени от Бостънския университет и Медицинското училище в Харвард, публикували статия в списание Science, една от най-важните задачи на дълбокия сън е премахването на натрупания „боклук“ от мозъка. И не само когнитивни - сортиране на спомени - но и премахване на метаболитни отпадъци, натрупани през деня от мозъчните неврони. В допълнение, здравият сън е необходим за производството на хормона мелатонин.

 

Хормонът мелатонин е превенция от рак


Естественият сън се контролира от хормона мелатонин, който се произвежда в епифизната жлеза, разположена в задната част на мозъка. Когато нивата на мелатонин се повишат, животните и хората изпитват чувство на сънливост и естествено заспиват. Около 70% от дневния обем мелатонин се произвежда през нощта по време на сън, главно от 23:00 до 3:00 часа. До сутринта количеството мелатонин намалява, настъпва събуждане, а по време на бодърстване през деня нивата му в кръвта падат.

 

Излагането на тялото на светлина през нощта може да наруши производството на мелатонин, така че е важно да следвате циркадните ритми: лягайте вечер и ставайте сутрин, не използвайте нощни лампи и изключете други източници на светлина. 

 

Работещ и трептящ таблет с видео игри, сериали и социални мрежи много често води до нарушаване на производството на хормона. Вместо да дадем възможност на тялото да заспи, мелатонинът да се произведе и мозъкът да се рестартира от информационния и метаболитен „кеш“, ние го зареждаме с ненужни „истории“ и „шумотевица“, като по този начин провокираме хормонални смущения.

 

 

Свикнали сме да смятаме мелатонина за хормон на съня. Въпреки това, както показват изследванията, мелатонинът има повече отговорност и по-широк списък от важни функции:

  • мелатонинът е отговорен за заспиването и събуждането;
  • действа като мощен антиоксидант за клетките на тялото;
  • отговаря за младостта на клетките и увеличава естествената апоптоза (смърт) на дефектните клетки, които причиняват тумори.


Онколозите дават на пациенти с рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на простатата високи дози мелатонин като адювант по време на терапията и намират сериозни доказателства за неговата ефективност в борбата с раковите клетки.

 

снимка:rawpixel.com

Фактори, които намаляват производството на мелатонин

 

След 40 години производството на мелатонин намалява, така че на тази възраст все повече хора изпитват проблеми със съня.

Нощните полети, работата на нощни смени, редовното късно лягане и недостатъчната тъмнина в спалнята, например през белите нощи, могат сериозно да нарушат синтеза на мелатонин.

Производството на мелатонин се намалява от кофеин, алкохол и тютюнопушене, много захар в диетата, както и прием на някои лекарства: болкоуспокояващи, антидепресанти, глюкокортикоиди, нестероидни противовъзпалителни лекарства, витамин В12 и бета-блокери.

 

Как можете да помогнете на тялото си да поддържа оптимални нива на мелатонин?

  • Спане в тъмна стая;
  • ранно лягане (преди 23:00);
  • медитация;
  • липса на мигащи джаджи;
  • приемане на добавки с калций, магнезий и витамин В6;
  • яденето на храни, богати на триптофан, което шест часа преди лягане ще спомогне за засилване на синтеза на мелатонин.


Между другото, мелатонинът не се натрупва, така че е важно да поддържате здрав сън всеки ден. Не можете да спите достатъчно веднъж седмично и да приемете, че всичко е наред. Грижата за себе си е свързана със създаването и поддържането на начин на живот, който насърчава здравето: добър сън, хранене, упражнения и умения за управление на стреса.

 

Ако имате дългогодишни проблеми със съня, важно е да посетите специалист, за да поддържате и подобрявате здравето си.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати