Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Ето няколко причини поради които ТРЯБВА да ядем месо

Снимка: unsplash.com

Защо да не се отказвате от месото

 


Месото е нещо, с което сме се хранили дълго назад в историята, но което днес е много гореща тема за дебати и има разделени мнения за това дали да ядем месо, да не ядем или в какви количества за да се чувстваме здрави. Има хора, които смятат, че бихте могли да се справите също толкова добре, ако изключите месото от диетата, други не биха могли да кажат не на месото и смятат, че то е най-важната част от диетата. Когато тази дискусия започне да приключва, следващата поема вместо нея, наистина ли е морално правилно да се яде месо?

 

Страхотен източник на протеини и важни хранителни вещества

 

Без значение какъв вид месо имате в чинията пред вас, то съдържа голямо количество протеин и почти всяко месо има приблизително същото количество. Различават се само количествата мазнина в месото, както лесно може да се забалежи чрез външния му вид. Например пилешкото месо съдържа по-малко мазнини от свинското или телешкото, но и разбира се в зависимост от коя част от тялото си го избирате. Например, ако разгледате подробно кауфланд брошура, ще забележите че има много различни видове меса, но ако се вгледате в самите опаковки на продуктите, може да намерите процентите мас които съдържат или дали имат подправки и т.н.

 

В допълнение към добре познатия протеин, ще намерите и много голяма част от аминокиселини, както и много фосфор, цинк, ниацин, витамин В12, рибофлавин, тиамин и селен и желязо, които са ни необходими, за да може тялото да пренася кислород до всички мускули в тялото и всички вътрешни органи. Тези, които страдат от дефицит на желязо, например, обикновено смятат, че имат по-малко енергия от обикновено и до 30% от цялото желязо, което получаваме в нас, идва от самото месо. Месото, което получавате от различните видове животни, също съдържа малко повече/по-малко някои други хранителни вещества.

 

Ниацинът помага на тялото да поддържа добра имунна система и да стимулира кръвообращението. Получаваме ниацин, независимо какво месо ядем и цели 24% от приема, който имаме, също идва от тук. Ако имате дефицит на ниацин, това ще се прояви чрез, наред с други неща, нарушен апетит, затруднен сън и промени в кожата.

 

Тялото ни се нуждае от цинкът, за да може да разгражда протеина, който получаваме в нас, и за да функционират оптимално ензимите в тялото. Основно чрез говеждо месо и черен дроб се достига до най-големия източник. Птиците също съдържат по-големи количества. Тези, които имат липса на цинк в организма, рискуват да имат по-лошо зарастване на рани, кожни промени и по-лесно заразяване с инфекции.

 

Селенът действа като защита срещу свободните радикали, а също и всички тежки метали, на които сме постоянно изложени. Нашата имунна система също получава помощ от това. Преди всичко чрез чревната храна и свинското месо може да се намери най-голямо количество и ако се появи дефицит на селен, в най-лошия случай сърдечните ни мускули могат да бъдат засегнати от различни болестни състояния.

 

Тиаминът се намира в свинското месо и превръща въглехидратите, които се движат в тялото, за да ни направи по-силни и необходими, ако искате мускулите и нервите да са на върха.

 

Колко трябва да ядете?

 

Месото е храна, която засища невероятно добре, така че като правило е достатъчно да ядете по-малки хранения. Ако, от друга страна, сте човек, който тренира относително усилено или често, обикновено се казва, че е подходящо да приемате около 1 - 1,5 грама на ден на килограм телесно тегло. Кажете, че тежите 80 килограма, тогава това ще бъде дневен прием от 200 грама. Имайте предвид че тези дози не са строго определени, и има много фактори които може да променят тази доза - както и доказани заместители на месните продукти. Може да разгледате други диети, за да проучите кое е най-подходящо за вас.

 

Тези, които тренират и изграждат мускули, имат голяма нужда от протеини и ензими, за да бъде възможен действителният растеж на мускулите. Протеинът е градивният елемент на мускулите.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза