Меню

Избрани новини

Елза отговаря

5 промени в начина на живот, които да направите през 2023!

Снимка: rawpixel.com

Психолозите ни съветват

 

Въпреки че много от нас започват новата година с оптимизъм и желание да поемат нови цели, след вълнението на Коледа мнозина се чувстват отпаднали и демотивирани. 

 

Връщането на работа, фактът, че зимата все още е в разгара си, и неблагоприятното време могат да ни накарат да се почувстваме малко потиснати. 

 

Можем да открием светлина в тунела чрез доказани стратегии за подобряване на настроението в период от годината, който може да бъде предизвикателен за мнозина, дори ако новата година не изисква непременно големи промени.

 

Бъди добър към себе си

 

„Синият понеделник“ се отбелязва в средата на януари с причина. Синият понеделник, който тази година се падна на 16 януари, се смята за най-меланхоличния ден в годината. Въпреки че може да звучи депресиращо, важно е да имате предвид, че много хора намират това време от годината за предизвикателство и че е добре, ако не изпитвате оптимизма „нова година, ново аз“.

Намерете начини да бъдете добри към себе си, вместо да се насилвате да тренирате или, по-лошо, да се обвинявате, че сте демотивирани. 

 

Запишете час за масаж или поканете приятел на чаша топло кафе на закрито. Всеки ден отделяйте време за почивка на дивана с хубава книга и топло одеяло. Всички сме способни да бъдем твърде строги към себе си, но сега повече от всякога е от решаващо значение да се грижим за психичното си здраве.

 

Започнете деня с позитивно настроение

 

Всяка сутрин, ако изобщо е възможно, отделете време да седнете и да закусите. Може да се почувства като наказание от някои хора да станат от леглото малко по-рано, но пропускането на сутрешното бързане и отделянето на малко време за почивка с книга или подкаст, докато ядете и пиете кафе, е страхотен начин да се настроите да се чувствате по-оптимистично за деня, който ви предстои.

 

Не се страхувайте да направите крачка назад

 

Може да е твърде изкушаващо да заровим главите си в пясъка и да продължим напред, когато имаме проблеми с нещо. Това може да ни спести необходимостта да се изправим лице в лице с проблемите си. 

 

Въпреки че може да не се чувствате напълно готови да се изправите срещу това, което ви притеснява, имайте предвид, че да си починете и да започнете отначало е напълно ОК. Когато направите пауза за няколко минути, това може да направи чудеса и да откриете, че сте в състояние да се справите с това, което намирате за предизвикателство.

 

Когато имате проблеми, опитайте дихателни упражнения, за да успокоите тревожността си. Мелофонът може да бъде отличен инструмент, който да ви помогне с дишането и може да помогне за формирането на добри навици.

 

Направете подобрения във вашата среда

 

Днес може да изглежда, че има толкова малко неща под наш контрол. Въпреки че е жизненоважно да се откажете от нещата, които не можете да промените, може да откриете, че работата за подобряване на непосредствената ви среда ви кара да се чувствате по-спокойни.

Спокойната, чиста среда е необходима за спокоен ум и това важи особено за местата, където работите и спите. 

 

Помислете за организиране и дори обновяване на работното ви пространство, за да насърчите концентрацията и оригиналната мисъл, и спалнята си, за да насърчите спокойствието и почивката. 

 

Растенията и другите природни елементи, както и стайните спрейове и дифузери, могат да бъдат изключително успокояващи. Помислете за закупуване на пречиствател на въздуха тази година, ако искате да подобрите качеството на въздуха в дома си и да го направите по-здравословен.

 

Помислете за целите си през годината, когато се почувствате готови.

 

Много от нас са под напрежение да вземат новогодишни решения и когато не се придържаме към нашите избори, се чувстваме като провалени. Това, че някои хора е уместен период, не означава, че е идеалното време за вас. Новата година не винаги означава, че трябва да направим много и внезапни промени.

 

Може да усетим голям натиск да последваме примера, тъй като всички пишат за целите си през 2023 г. в социалните медии. Признайте, че това, че не сте си поставили цели сега, не изключва да го направите по-късно през годината, когато се почувствате мотивирани и ангажирани да ги постигнете. Вместо това помислете за почивка от социалните медии през януари.

 

Може да е странно време от годината през януари. Ако имате някакви планове за промяна през този месец, съсредоточете се върху това да бъдете мили със себе си, да се грижите за себе си и да се движите със собствено темпо в среда, в която има много натиск и трудности.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати