Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че раждането на деца променя характера на родителите?

Снимка: rawpixel.com

Ето какво откриха учените:

 

Казват, че с раждането на дете всичко се променя - и животът, и вие. Младите родители изведнъж стават напълно различни хора. Какво казва науката?

Раждането на дете наистина променя живота: той става по-шумен и тревожен, с безсънни нощи и радост. „Много родители казват, че раждането на първото им дете е променило значително живота им и самите тях“, казва Ева Аселман, професор по психология в Университета по здравеопазване и медицина в Потсдам. Тя изучава как чертите на личността се променят през целия живот под влияние на определени събития: смяна на работа, женитба, раждане на дете или развод. Психологът стига до извода, че резултатите от изследването противоречат на чувствата на родителите. „Според наблюденията раждането на дете е придружено от изненадващо малък брой промени в личността“, заявява Аселман, цитирайки резултатите от съвременни изследвания в тази област. Едно от обясненията за това може да е, че хората с определени личностни черти са по-склонни да решат да станат родители.

Решението да имате или да нямате деца се влияе от много фактори: семейно и финансово състояние, желание за напредък в кариерата и културни норми. Фундаменталните лични качества играят също толкова важна роля. Специфичното им влияние е изследвано от Щефен Петерс от Института за демографски изследвания Макс Планк в Рощок.

Екстровертните мъже са по-склонни да имат деца

„Екстровертните мъже са по-склонни да имат деца“, казва Питърс. Това е един от изводите на проучване , базирано на данни от Германия, което беше публикувано в началото на 2023 г. В същото време „за жените екстравертността не е решаваща черта на личността, когато става въпрос за създаване на семейство“, коментира Питърс друго откритие от своето проучване.

Резултатите от работата на Щефен Петерс съвпадат с данните, които Ева Аселман е събрала като психолог. На пръв поглед това може да изглежда противоречиво: хората, които са по-малко отворени към нови преживявания и по-екстровертни, са по-склонни да създадат семейство. И според нейните наблюдения този ефект е по-забележим при мъжете.

И Питърс, и Аселман са използвали в своите изследвания така наречената Голяма петорка, тоест петте основни черти, които най-точно оценяват личността на човек: отвореност към опита, добросъвестност, екстравертност, сговорчивост и емоционална стабилност.

„Хората, които са отворени към нови преживявания, имат широк кръг от интереси: те обичат да пътуват, искат да имат нови преживявания или да опознаят други култури“, казва Ева Аселман. За тези хора желанието да станат родители може да е по-слабо, защото смятат личните ограничения, свързани с раждането на дете, за твърде строги.

От друга страна, по-консервативните хора, които искат да се установят и не се дразнят от рутината, няма да се уплашат много от създаването на семейство.

Екстравертността означава да бъдеш по-социално отворен, обяснява Аселман. Според психолога екстровертите имат по-голяма вероятност да имат деца, тъй като шумният и оживен семеен живот им отива. В същото време те – дори и да имат дете – обикновено са част от по-голяма социална мрежа, която предлага подкрепа.

снимка: rawpixel.com

Децата променят ли личността на родителите си?

Ева Аселман се интересува не само от това какви личностни черти влияят върху решенията в живота, но и от това как тези решения от своя страна променят човека. „Една от хипотезите е, че да бъдеш родител също те прави по-зрял, което означава по-съвестен, по-толерантен и по-емоционално стабилен“, казва Аселман. Но констатациите от нейното проучване ще бъдат изненада за някои родители: „Долната линия е, че няма значителни промени в личностните черти.“ Изследователите обаче са установили, че отвореността към нови преживявания намалява средно след раждането на дете, но този ефект не е много голям.

Още по-изненадващо за Ева Аселман и нейния екип беше, че като цяло хората не станали, както обикновено се смята, по-съвестни, след като имат дете. Но психологът има обяснение за това: раждането на дете променя приоритетите. Тези, които след присъединяването си към семейството всеотдайно и съвестно се грижат за своето потомство, са принудени да жертват нещо в други области на живота и вече не могат да бъдат толкова скрупулни, например в ежедневието или на работа.

Работата най-много променя човека

Нещата са различни при хората, които имат деца на 20 или по-рано. „В нашите проучвания новите родители през първата година след раждането на дете са били много по-съвестни и отговорни, отколкото преди“, казва Аселман, „Въпреки това, в следващите години този ефект отново изчезна.“ В същото време това изобщо не се наблюдава сред възрастните родители.

Въпреки че раждането на деца преобръща живота с главата надолу, то все още не засяга същността на нашата личност толкова, колкото например смяната на професията. Това се доказва от резултатите от друг скорошен мета-анализ , който изследва влиянието на различни житейски събития върху личността на човека.

„Новата професия има ясни изисквания за работа“, обяснява Аселман. За да отговаряте на тези изисквания, трябва да изпълнявате много специфични задачи: да сте точни, трудолюбиви, професионално разбираеми. Но ролята на родителите е по-малко ясно дефинирана. "Всички имаме различни идеи за това какво прави майката и бащата добри. Но ако се отклоним от този идеал, няма шеф наоколо, както на работа, който да ни го посочи." Това обяснява защо, след като станете родител, може да откриете толкова малко промени в личността.

Според учените, родителството не променя характера ни!

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза