Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Хитът на сезона - шприц коктейл! Как да си приготвим вкъщи и да му се насладим?!

Снимка: wayhomestudio on FreePik.com

Време е за вкусна и ароматна прохлада в чаша със сламка и чадърче

 

Лято е, а горещото време настоятелно налага не само смяна на дрехите с по-леки, но и избор на по-леки напитки, а в жегите алкохола е непрепоръчителен, затова преминаваме на вълната на летните безалкохолни коктейли тип шприц.

Любимият барман на LifeOnline.bg ни разказа за леките класически варианти и сподели полезни съвети, които не бива да пренебрегваме. Как да изненадате сетивата си през горещия уикенд - вижте следващата статия!

И така, шест съвета за приготвяне на страхотни коктейли у дома:

1. Чувствайте се свободни да използвате лед - напълнете чашата догоре с лед и след това добавете още няколко кубчета, защото ледът помага за охлаждане на напитката. Когато налеете напитка върху лед, първите две кубчета се стопяват веднага и ако няма достатъчно лед, напитката ще се окаже разредена и топла.

2. За приготвянето на добра напитка има достатъчно инструменти, които могат да се намерят във всяко домакинство - всякакви аксесоари, които се използват в баровете, любителите на домашните коктейли ще намерят алтернатива. Вместо професионален бар шейкър можете да използвате буркан с капак, вместо цедка можете да вземете цедка за чай, а бар лъжица от 5 мл можете да замените с чаена лъжичка. Като бъркалка може да се използва чукало за хаван или плоска дебела дръжка на кухненска шпатула, точилка или друг кухненски прибор.

3. Сложните мерни единици могат да ви замаят главата, защото в баровете напитките се измерват в сантилитри (cl). За удобство можете да ги конвертирате в грамове и всичко веднага ще стане просто. Запомнете: 1 сантилитър = 10 грама. За дозиране можете да използвате мерителна кана или чаша - обемът на последната обикновено е 4 сантилитра (40 грама).

4. Прекрасният коктейл винаги е студен, с богат вкус, сладостта и киселинността са перфектно балансирани в него, различните компоненти в чашата благоприятно подчертават привлекателността на другия. След като коктейлът е готов, непременно трябва да го опитате преди сервиране - използвайте лъжица за това: ако усетите, че един от вкусовете доминира, можете да го разредите с вода или безалкохолно пенливо вино, да го подсладите или да добавите освежаващ цитрусов сок . Незабравяйте! Всеки път, когато вземате проба, спазвайте добра хигиена и използвайте чиста лъжица.

5. Дай полет на въображението си! Изкуството да се правят коктейли е само по себе си феномен. Смесете различни вкусове, експериментирайте с количествата и създайте своите любими. Когато правите коктейл, не забравяйте да запишете всичко, което правите, така че след като намерите перфектния баланс, да можете да повтаряте своя перфектен резултат отново и отново.

6. Подобно на храната, изисканите напитки първо се ядат с очите. По правило коктейлите се украсяват с нещо, което е включено в състава им - изберете правилния компонент и го подредете красиво в чашата или по ръба. Ядливите цветя винаги са чудесен избор за гарниране на коктейли и спомагат за създаването на специално визуално въздействие.

Благодарение на напитките, които не съдържат алкохол, можете веднага след приятна среща да седнете зад волана, да скочите на велосипед и като цяло да се втурнете към всяко приключение.

 

Любимите коктейли на LifeOnline:

 

Lemon shores 

Ще имаш нужда от:

 • 6 cl безалкохолно лимончело
 • 14 cl безалкохолно пенливо вино
 • 2 капки лимонов битер
 • сода или газирана вода (препоръчваме да използвате газирана вода за по-мек вкус)

За украса: лимонова кора

Приготвяне: Напълнете чаша до горе с лед, добавете лимончело, безалкохолно пенливо вино и две капки битер. Добавете газирана вода, като оставите около 1 см свободно пространство до ръба на чашата. Украсете с лимонова кора и добавете ядливо цвете, ако желаете.

Безалкохолно Хюго

Ще имаш нужда от:

 • 5-6 големи листа мента
 • 4 cl сироп от цвят на бъз
 • 2 супени лъжици сок от лайм
 • 2 капки портокалов битер
 • 14 cl безалкохолно пенливо вино
 • сода или газирана вода

За украса: листенца мента

Приготвяне: сложете листа от мента в чаша и ги натрошете малко - това ще освободи етеричните масла, съдържащи се в ментата от листата, което ще придаде на напитката приятен вкус и аромат. Добавете обилна порция лед, сироп от бъз , сок от лайм, 2 капки битер и пенливо вино към чашата. Добавете газирана вода, като оставите около 1 см свободно пространство до ръба на чашата. Гарнирайте с листенца мента.

Корсаро шприц

Ще имаш нужда от:

 • 6 cl Аперитив Corsaro
 • 14 cl безалкохолно пенливо вино
 • сода или газирана вода (препоръчваме да използвате газирана вода за по-мек вкус)
 • 2 капки портокалов битер

За украса: резени портокал или портокалова кора

Приготвяне: Напълнете чаша до горе с лед, добавете безалкохолен вермут Corsaro Aperitivo, безалкохолно пенливо вино и 2 капки битер. Добавете газирана вода, като оставите около 1 см свободно пространство до ръба на чашата. Украсете с портокалова кора или портокалов резен и добавете ядливо цвете и чадърче, ако желаете.

Има различни варианти за приготвяне на коктейли тип шприц - всеки може да избере най-подходящите компоненти за себе си. Вместо Corsaro Aperitivo можете да използвате различни безалкохолни ликьори, пресни сокове, сиропи или дори сочни плодове и плодове.

Ако говорим за сиропи, препоръчваме да добавите 3-6 грама сок от лайм или лимон на всеки 4 грама сироп, за да получите балансиран вкус; Препоръчваме пресни горски плодове и плодове да се смачкат с пестик или да се смелят с блендер, преди да се добавят към напитката. / снимка: wayhomestudio on FreePik.com

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза