Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Напих се и не помня нищо! Защо някои хора губят паметта си след препиване?

Снимка: freepik.com

Учени откриха как алкохола предизвиква амнезия

 

Авторите на ново проучване идентифицираха три фактора, отговорни за така нареченото алкохолно затъмнение, често срещано следствие от пиенето на алкохол, когато човек изпитва пропуски в паметта.

Екип от учени от Изследователския център за превенция Edna Bennett Pierce и Департамента по биоповеденческо здраве към Пенсилванския държавен университет в САЩ се заеха да открият дали начинът, по който хората пият алкохол, предсказва предизвикани от алкохол пропуски в паметта. Те съобщават за откритията си в статия „Алкохолизъм: клинично и експериментално изследване“.

Нарушаването на паметта е често срещана последица от употребата на алкохол: от 1700 студенти, приблизително 80% съобщават за поне един епизод на загуба на съзнание, според  проучване от 2022 г.  Пиещият остава в съзнание (до определен момент), взаимодейства с другите и на следващата сутрин частично или напълно не си спомня какво се е случило вечерта.

В допълнение към самите периоди на амнезия, човек може да изпита симптоми на психични и поведенчески  разстройства поради консумация на алкохол. Следователно разбирането на причините, които причиняват такива пропуски в паметта, ще помогне за предотвратяване на вредите от злоупотребата с алкохол.

Авторите на предишни научни трудове стигнаха до извода, че количеството пиене не е единственият фактор, който провокира загуба на паметта. За да открият други причини и да не разчитат само на самоотчетите на пиещите, американските учени са използвали сензори на китката за трансдермална концентрация на алкохол BACtrack Skyn. Те измерват биомаркери за интоксикация в почти реално време.

Проучването включва 79 рисково пиещи студенти в голям университет в североизточните щати на възраст от 18 до 22 години. Всички са попълнили кратък въпросник и са посетили лабораторията, където са им поставени сензори, които да носят от 17:00 ч. в четвъртък до неделя сутринта в продължение на един месец. Доброволците също така всяка сутрин попълвали въпросници дали са пили предния ден и дали си спомнят събитията от вечерта.

Заплащането е било 75 долара и възможност да спечелят една от осем карти за подарък от 100 долара за участие в експеримента.

По време на изследването учените записват 486 епизода на пиене на алкохол и 147 епизода на амнезия. Повече от две трети (69,3%) от учениците са имали прекъсване на съзнанието поне веднъж. За да тестват хипотезата, изследователите изграждат многостепенни логистични модели и проучват как индивидуалните мерки за трансдермалната концентрация на алкохол - скоростта и продължителността на нейното покачване, както и върховите постижения - са свързани с пропуски в паметта.

„Нашата хипотеза беше напълно потвърдена. Идентифицирахме три биомаркера за нарастваща алкохолна интоксикация – скорост на начало, продължителност и пик – които предсказват вероятността от загуба на съзнание при пиещите студенти. Резултатите подкрепят идеята, че е важно как човек пие за да имаме прогнозиране на риска от индуцирани от алкохола пропуски в паметта“, казаха учените.

Така в дните, когато нивата на алкохолна интоксикация в кръвта на участниците бързо се увеличават, рискът от пропуски в паметта се увеличава с 2,69 пъти; при най-високи пикови концентрации на алкохол - 2,93 пъти; когато процентите на интоксикация се увеличават за дълъг период от време (говорим за броя на часовете пиене на алкохол) - 4,16 пъти. Ако и трите фактора са налице, тогава само продължителността на интоксикацията показва значителна корелация с „затъмненията“.

„За да се намали рискът [от загуба на паметта], е важно да се вземе предвид как човек пие алкохол, а не само количеството алкохол, за да се предвиди алкохолната амнезия, степента на интоксикация, нейните пикови стойности и времето, през което пиещият достигне своя пик са важни предиктори за превенцията“, заявяват учените.

Те също така отбелязват някои ограничения на проучването: малкият брой участници, като мнозинството са бели (86,1%) и жени (55,7%); Продължителността на експеримента е един месец, който включва деня на Свети Патрик (свързан с пиенето на алкохол) и Великденския уикенд (учениците са склонни да се приберат вкъщи, където пият по-малко). Освен това сензорите може да са пропуснали дни с по-малко интензивно пиене. И накрая, някои млади хора може би не са разбрали, че не са запомнили някои неща по време на сутрешното проучване, когато все още не са се срещнали с приятели или са споделили впечатленията си от партито.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза