Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Внимавайте, кърлежи! 10 места по тялото, където най-често се закрепват опасни паразити

Снимка: rawpixel.com

Важно - не се опитвайте да извадите сами!

 

Всяка година през май се появяват кърлежите, и в този момент е нужна добра информираност за лаймската болест (борелиоза).

Хората трябва да бъдат на щрек и да са по-наясно със симптомите и лечението на болестта и как могат да се предпазят от нея.

Лаймската болест или борелиозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Borrelia burgdorferi sl. Човек може да се зарази след ухапване от заразен кърлеж, особено ако кърлежът е престоял на мястото повече от 12 часа.

За лаймската болест:

  • Задължително е ако откриете кърлеж по тялото да се потърси лекарска помощ. Не се опитвайте да го извадите сами;
  • Ако на мястото на ухапването се появи зачервяване на кожата или други неясни симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекар;
  • Ако болестта не се открие навреме и не се започне лечение, след седмици, месеци и дори години тя се усеща с много сериозни последствия: артрит, сърдечно-съдови заболявания и увреждане на нервната система;
  • След боледуване от борелиоза, човешкото тяло не развива имунитет към това заболяване и е възможно повторно заразяване. Няма ваксина срещу Лаймска болест.

Как да се предпазим от кърлежи? 

Изберете дрехи в светли цветове, за предпочитане от хлъзгава материя; Облечете ги така, че кърлежите да не проникнат под дрехите ви - пъхнете краищата на панталоните си в чорапите или ботушите, затегнете здраво маншетите и яката, пъхнете блузата или ризата си в панталона.

Напръскайте дрехите и обувките със специални репеленти против насекоми, включително репеленти срещу кърлежи.

Докато се разхождате, внимателно преглеждайте облеклото си от време на време.

След като се върнете у дома, проверете внимателно дрехите и тялото си за кърлежи, както и домашните си любимци.

Обърнете специално внимание на местата по тялото, които кърлежите обичат най-много: шията, главата, ушите, гърба, гърдите, подмишниците, кръста, пъпа, слабините, сгъвките на краката и бедрата и областта между пръстите на краката.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза