Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Защо днешните ученици са „разсеяни“ и как да се задържи вниманието им?!

Заключението на педагога

 

Днес повече от всякога учениците се затрудняват да усвоят учебната програма. Това се дължи на ниското ниво на развитие на работната памет и неспособността да се управлява времето, казва учителят Алекс Куигли. В новата си книга той дава практически съвети за учителите, за да направят своите класни стаи по-продуктивни.

 

Успехът на училищното образование зависи не само от учебната програма и квалификацията на учителите, но и от когнитивните характеристики на учениците. Например, предишни изследвания показват, че двуезичното образование може да забави развитието на деца, живеещи в двуезични семейства, ако не са изпълнени определени условия.

 

Според Алекс Куигли, специалист в областта на педагогиката, е важно учителите да разберат защо децата трудно усвояват нови знания и въз основа на това да изграждат учебния процес. В Защо ученето се проваля (и какво да правим с това), преподавателите анализират най-новите образователни изследвания и формулират препоръки, които ще помогнат за развитието на работната памет на учениците, управлението на вниманието им и създаването на силна практическа основа за образователния процес. Книгата ще бъде издадена от Taylor & Francis Group.

 

Работната памет или паметта с произволен достъп ви позволява бързо да обработвате и запомняте информация. Според скорошно изследване 41% от британските ученици, които са се затруднили на националните тестове по английски като първи език, са имали лоша работна памет. Резултатът от изпита по математика за 52% от учениците на тази възраст е също толкова нисък.

 

След като анкетира 1425 преподаватели, Куигли установил, че те са много запознати с концепцията за работна памет, но имат много различни идеи за факторите, влияещи върху нейното развитие. Учителят предлага да се разработи образователна програма, която да вземе предвид естествения капацитет на работната памет и да предложи препоръки, свързани не само с възможните „типове“ ученици, но и с конкретни учебни предмети.

 

Според изследването на Куигли, стратегиите, насочени към емоционалната памет, могат да увеличат производителността. Например учителите могат да превърнат сложния материал в история: например да разкажат развитието на медицината чрез биографии на велики лекари или лични истории на пациенти, не само за предоставяне на факти, но и за създаване на емоционални връзки.

Също толкова важно е да изпълнявате задачи стъпка по стъпка: това ще ви позволи да заобиколите ограниченията на работната памет и да използвате вече обсъдените прости примери, за да разрешите по-сложен проблем.

 

Педагогът също отбеляза, че повторението на нов материал играе важна роля. За да помогне на децата да се уверят, че ще го направят правилно и да премахнат всякакви съмнения, Куигли препоръчва да се повтарят ключови точки поне три пъти.

 

Авторът на книгата обръща специално внимание на проблема за поддържане на вниманието и естествената склонност на учениците да пестят умствени усилия. Важи за всички деца, но хората с дефицит на вниманието и хиперактивност имат по-специфични нужди.

 

Куигли насърчава преподавателите да станат наставници по планиране на децата. Според него в училищна възраст все още е трудно да се управлява самостоятелно времето; това умение се развива постепенно. Учителите могат да предоставят персонализирани насоки за това как най-ефективно да се съсредоточат върху възможно най-много учебни цели. Инструменти за планиране като контролни списъци и мисловни карти също могат да бъдат полезни.

 

За да могат преподавателите да обърнат повече внимание на обучителните затруднения, които имат учениците, те трябва да получат подходяща подкрепа от училищните администрации и образователната система като цяло, смята авторът. Без подходящото време, инструменти и насърчение, както и много документи и тестове, учителите просто няма да могат да осигурят най-доброто обучение и да се адаптират към нуждите на различните деца, каза той.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза