Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Гранули или сурово месо? Учени тестваха коя храна е най-подходяща за кучета!

Снимка: freepik.com

28 дневно изледване показва резултатите

 

Много стопани на кучета се чудят коя храна е най-добра за техните домашни любимци: сурово месо или търговска суха храна? В търсене на отговор на въпроса, американски изследователи проведоха експеримент, в който сравниха ефекта на тези две диети върху кучетата. 

Развъдчиците на кучета, които се застъпват за диета, базирана на сурово месо, я смятат за по-здравословна за животните и отбелязват, че естествената диета намалява риска от чревни проблеми, има положителен ефект върху здравето на зъбите и козината, а също така предпазва от възпалителни процеси в тялото. Сред недостатъците на сухата  храна  нейните противници посочват възможността за наличие на нежелани добавки в състава и риска от недостатъчен контрол върху качеството на суровините.

Ветеринарните лекари обаче често препоръчват кучетата да преминат на естествена храна, тъй като суровото месо може да съдържа бактерии, които могат да причинят заболяване както при домашните любимци, така и при собствениците. В миналото изследванията показват, че такива патогени често са резистентни към антибиотици.

Друг аргумент против е, че естествената диета, съставена без консултация със специалист, може да се окаже небалансирана по хранителни свойства. Например, авторите на проучване, което разглежда кучета, хранени със сурово месо, установяват, че 94% от тях имат един или повече хранителни дисбаланси.

Ветеринарни експерти от Държавния университет на Оклахома в Стилуотър и Университета на Флорида (и двата в САЩ) се опитаха да разберат кой е прав в този спор.

За експеримента учените набират 55 здрави възрастни кучета с тегло над девет килограма. Според стопаните им 27 кучета са яли суха храна повече от година, а останалите 28 животни са имали диета, състояща се от сурово месо. Тъй като собствениците периодично осигурявали храна от масата си и глезели своите домашни любимци с лакомства, субектите във всяка група биват поставени на по-строга диета за 28 дни, състояща се само от една марка суха храна (Purina Pro Plan Savor е използвана в проучването) или сурово месо. Освен това на кучетата е разрешено да се дават лакомства, които съдържат не повече от една съставка.

Изследователите отбелязват, че участниците в проучването консумират приблизително същото количество протеин - 3,2 и 3,6 грама на килограм телесно тегло на ден съответно в групите със суха храна и сурово месо.

След 28 дни ветеринарните лекари прегледали кучетата и взели кръвни и фекални проби, за да изследват състава на фекалната микробиота, серумните метаболомни профили и възпалителни маркери. За всеки от метаболитите и възпалителните маркери е извършен множествен регресионен анализ, като се вземат предвид вида на диетата, възрастта и оценката на телесното състояние като независими променливи.

Анализите показват разлики в състава на фекалната микробиота и метаболитите в кръвния серум на животни от двете групи. Повечето от тях съответстват на разликите във  вида на диетата. Учените предполагали, че промените в микробиотата и метаболома на кучета конумирали сурово месо ще корелират с промените във фекалните и системните маркери на възпаление, но тези очаквания не са били потвърдени.

Животните на диета с естествено месо имат значително повишени нива на фекални противовъзпалителни маркери като IgA, IgG и IAP в сравнение с кучета на диета с гранули. Въпреки това, системните маркери на възпаление, включително серумен С-реактивен протеин (CRP), галектин и други, не се различават между животните от двете групи.

Според авторите на изследването, публикувано в списанието Frontiers in Veterinary Science, по-високите нива на фекални противовъзпалителни маркери могат да отразяват подобрения в стомашно-чревната хомеостаза, имунната функция и смилаемостта на фуража.

Въпреки това, заключението, че месната диета за кучета е по-здравословна от сухата храна, бива възпрепятствано от кратката продължителност на експеримента, участието само на здрави животни и ниската чувствителност на биомаркерите, което е недостатъчно за откриване на малки положителни промени.

В бъдеще изследователите искат да проведат по-голям и по-дълъг експеримент, използвайки по-чувствителни маркери. Друг вариант е да опитате и двата вида храна на едни и същи кучета и да сравните ефектите им върху здравето.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза