Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Клетъчно самоубийство: Защо тенът е опасен и как да почерняваме без изгаряне?!

Слънцето е най-големият враг на кожата!

 

Бледи и изгладнели за слънце хора започват да се тълпят по улиците, поляните, а ако имат късмет и по плажовете, за да се насладят на слънчевите лъчи и да придобият първия си, за предпочитане бронзов, но много по-често червен загар. Или просто, изгори.

Всеки е запознат с това неприятно парене и сърбеж, което се появява след първите часове излагане на слънчева светлина. Да, на пръв поглед изобщо не е страшно и защо да не бъдете търпеливи, щом наградата ще бъде кожа с цвят на шоколад (отново, ако имате късмет, тя няма да се отлепи първа от вас, превръщайки ви в не - толкова елегантен леопард).

Освен това казват, че слънчевите бани са полезни, че ултравиолетовата светлина убива микробите, помага на тялото да произвежда витамин D и коригира циркадните ритми. Всичко това е вярно, но не напразно я наричат радиация. Всъщност това не е нищо повече от слънчево изгаряне, което причинява огромна вреда на тялото на клетъчно ниво.

Топли поздрави от космоса

Слънчевата светлина представлява електромагнитни вълни, които след като преминат през космическото пространство и земната атмосфера, в крайна сметка идват като два вида ултравиолетово лъчение: близко UV-A (в английската терминология UVA) и средно UV-B (UVB). (Има и далечни и екстремни ултравиолетови лъчи, но тези лъчи са почти напълно блокирани от атмосферата).

UVA лъчите най-вероятно няма да ви изгорят, но ще проникнат дълбоко в кожата ви и с течение на времето ще имат кумулативен ефект под формата на отпусната кожа.

UVB лъчите носят повече енергия и ефектът им ще се прояви веднага под формата на зачервяване и сърбеж.

Почувствайте го с всяка клетка

Като цяло ултравиолетовото лъчение уврежда кожата, като атакува ДНК молекули, протеини, мазнини и т.н. Когато тези молекули абсорбират твърде много слънчева енергия, вътрешномолекулните връзки се разрушават, молекулната структура се променя и предишните стабилни клетки, в които молекулите са имали специфична форма и са изпълнявали специфични задачи, се разпадат. Това може да доведе до разрушаване на ДНК кода и спиране на производството на основни протеини.

За щастие, всяка клетка има армия от автокоректорни молекули, които могат да се намесят и да поправят увредената част от ДНК.

За съжаление, при активно облъчване на цялата кожа, автокоректорите физически нямат време да се справят с увреждане от такъв мащаб.

Ако клетъчното увреждане стане критично, то задейства механизма на апоптоза или самоубийство. Звучи грубо, но без това в кожата ви ще се натрупат твърде много осакатени клетки и кожата ще престане да изпълнява функциите си - с много тъжни последици за цялото тяло.

Тук възниква един вид порочен кръг: кодът за самоунищожение е вграден във вашата ДНК, но ако тази конкретна част от ДНК е повредена или е избягала от възстановяването, тогава апоптозата няма да започне и клетката ще започне да расте неконтролируемо . Така често възникват раковите заболявания – карциномите.

Естествена реакция

Вероятно сте забелязали, че възпалението и сърбежът не се появяват веднага, а след няколко часа излагане на слънце. Това се случва, защото процесът на самоубийство на увредените клетки не започва веднага: първо те се натрупват в кожата ви, след това имунната система влиза в действие, но след това...

Белите кръвни клетки се втурват към онези участъци от кожата, където са се натрупали мъртви и умиращи клетки, и започват активно да почистват тялото от фрагменти от мъртви клетки. Вашите капиляри се подуват и започват да изпускат течност през стените: това е естествен процес, но кожата ви се зачервява, сърби и боли.

Минават няколко часа, почистването е завършено и всичко се връща към нормалното, само в кожата ви започва процесът на производство на меланин - пигмент, който е отговорен за блокиране на ултравиолетовите лъчи и придаване на така желания тен на кожата ви.

Как да придобием тен и да поддържаме здравето си?

Разбира се, слънчево изгаряне няма да ви убие, поне не веднага. В края на краищата, всеки път, когато изгорите на слънце, вашите клетки се увреждат сериозно от слънчевата радиация на ниво ДНК и рано или късно това може да доведе до рак.

Така че защо изобщо да не правите слънчеви бани? Не, защо не, просто трябва да правите всичко умерено. Ако знаете, че бързо изгаряте на слънце или току-що сте пристигнали на почивка и плашите околните с бледите си тела, опитайте се да носите риза или рокля с дълги ръкави, слънчеви очила и широкопола шапка за първите няколко дни.

Ясно е, че няма да можете да се скриете напълно от слънцето, а и това не е необходимо, защото има и слънцезащитни продукти. Те обикновено се разделят на SPF фактори от 15 до 50 или дори 75, защитавайки кожата с 95-99,5% за поне половин час от двата вида ултравиолетови лъчи.

В този случай, разбира се, трябва внимателно да покриете цялата повърхност на кожата с крем, да изчакате да попие добре, да подновявате покритието на всеки два часа и ако решите да плувате (много хора отбелязват, че тенът ви грабва по-силен и по-бърз във вода), след това се уверете, че вашият крем е водоустойчив.

Разбира се хубаво е да започнете с кратко излагане на слънце, като постепенно увеличавате престоя под ярките летни лъчи. Изборът на часови прозорец също е много важен. За първите няколко дни от ваканцията ви съветваме да използвате ранните сутрешни лъчи до 10 сутринта. А после след 16 часа следобед.

През останалото време е добре да се криете под чадър или в прохладната сянка на някой плажен бар.

Ако спазвате всички тези основни изисквания, най-вероятно ще получите отличен, равномерен тен без съпътстващи неприятни усещания и, най-важното, без дълготрайна вреда за вашето здраве.

Тези, които са развили така популярната през последното десетилетие слънчева алергия, но мечтаят за бронзов тен, могат да посетят студио за изкуствен тен или така наречените „спрей кабини“, където машина напръсква равномерно цялото тяло с автобронзант.

Като голяма грешка може да бъде отчетено посещението на солариум преди плаж, а и изобщо, тези машини вече са забранени в редица страни по света, като в Австралия, например.

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно - Telegram , Instagram , Facebook

 Коментари (1)

куку Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
05.06.2024 22:04 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза