Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Гръб, стави, напрежение: от какво най-често се оплакваме и как да си помогнем?!

Снимка: rawpixel.com

Макар и да звучи като клише, стресът е сред основните фактори

 

Физическата болка в тялото или други здравословни проблеми значително намаляват качеството ни на живот и се отразяват негативно на ежедневието ни.

Данните от скорошно проучване показват, че приблизително една трета от жителите скоро са имали болки в гърба или врата (36%), болки в ставите (31%) или са се борили с проблеми с кръвното налягане (29%). В същото време здравословните проблеми често засягат младите хора.

Половината от населението (49%) е на възраст над 55 години, 36% от анкетираните на възраст от 35 до 54 години и всеки четвърти (24%) на възраст от 25 до 34 години е страдал от болки в гърба или врата през последната година.

Болката в ставите също има тенденция да се увеличава с възрастта, като най-значителното увеличение се наблюдава на възраст между 35 и 55 години, но по-младите поколения също изпитват болки в ставите доста често - 11% от населението на възраст 18-24 години и 12% от населението на възраст 18 години. -24 и 12% от населението.

Стресът е виновен

Според Вита Скуи, гастроентеролог и методологичен директор на Института против стареене, една от основните причини за болки в гърба са не само физическите проблеми с гръбначния стълб, но и стресът.

„Днес животът е много динамичен и пълен с различни раздразнения, които причиняват стрес. Най-вероятно проблемите с гърба при значителна част от населението са пряко свързани с различни преживявания както в работата, така и в личния живот, което води до болки не в гърба, а така наречените мускулно-скелетни болки. Ако през деня сме били много превъзбудени, мускулите на гърба и врата са напрегнати, а не сме намерили начин да намалим стреса, натрупаното напрежение в мускулите може да причини много неприятна и продължителна болка. В този случай трябва да потърсите помощ от физиотерапевт или масажист, както и да преразгледате начина си на живот“, обяснява Вита Скуи.

"Всеки трябва да намери здравословен начин за почивка. Това може да бъде спорт, разходка на чист въздух, игра с деца или домашни любимци, всяко хоби. Това определено не трябва да включва алкохол или пушене, както и социалните мрежи преди лягане, защото те са не отпускащи." а предизвикват още по-голямо безпокойство", отбелязва специалистът.

Болките в ставите са следствие

Данни от проучване показват, че болките в ставите засягат еднакво мъжете и жените. Проблемите със ставите не винаги се проявяват като болка, например могат да се наблюдават и подуване или скованост. При по-възрастните хора болката често се причинява от износване на ставите, както и от продължително възпаление или някакъв вид нараняване. Болката обаче невинаги е свързана със самите стави – причините за нея могат да бъдат открити и на други места. Често се причинява от метаболитни проблеми, анемия, чернодробно заболяване и други фактори.

„За да функционират добре ставите, е важно да се уверим, че получаваме достатъчно различни микроелементи, от които се нуждаем - калций, магнезий, омега-3 мастни киселини и глюкозамин. Също така е важно да се храним питателно и здравословно и да балансираме физическата активност и време за почивка,” – допълва специалистът.

Следете кръвното си налягане

29% от анкетираните също са загрижени за повишаване или понижение на кръвното налягане през последната година. Както знаете, високото кръвно налягане може да причини различни сериозни сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и инфаркт. От друга страна, ниското кръвно налягане причинява умора, световъртеж и затруднена концентрация.

Според проучването оплакванията от високо или ниско кръвно постепенно нарастват с възрастта - ако във възрастовата група от 18 до 25 години само 8% от анкетираните се оплакват от това, то повече от половината, или 52%, са над 65 години. Данните показват, че проблемите с кръвното налягане са по-чести при жените (34%), отколкото при мъжете (23%).

„Проблемите с кръвообращението и съдовите болести са водещата причина за смърт у нас, така че грижата за кръвното ви налягане в ранна възраст може да ви предпази от сериозни заболявания в бъдеще. Високото кръвно налягане обикновено се причинява от комбинация от фактори като лоша диета , заседнал начин на живот, стрес, тютюнопушене и "наследственост.

От друга страна, ниското кръвно налягане може да се дължи на генетиката и може също да допринесе за липса на физическа активност или хранителни разстройства. Ето защо всеки от нас трябва редовно да проверява кръвното си налягане и да преосмисля начина си на живот“, обяснява експертът.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза