Меню

Избрани новини

Звездите

Любимата рок група на Путин печели повече по време на войната! (видео)

"Любэ" са получили в пъти повече държавни поръчки

 

От началото на войната в Украйна руската рок група "Любэ" е получила в пъти повече държавни поръчки, отколкото през предходните 8 години.

 

"Любэ", която е определяна като любимата група на Владимир Путин, е получила 57,6 милиона рубли (повече от 600 хиляди евро по текущия обменен курс на Централната банка на Руската федерация) от властите от 24 февруари 2022 г. насам, съобщава „Агенство“. Отбелязва се, че това е с 35% повече от общо за предходните 8 години.

 

Изданието проучва данните на портала за обществени поръчки, който показва хонорарите на артистите за изпълнения на концерти, финансирани от бюджета на Русия.

 

Ако разгледаме числата в хронологичен ред, тогава през предходните години търсенето на "Любэ" е скочило до небето след анексирането на Крим през 2014 г. Тогава за една година групата спечели 7 милиона рубли от държавни поръчки - и до 2021 г. това е нейният рекорд.

 

От 2014 г. до 2021 г. групата е спечелила 42,4 милиона рубли. А през 2022 г. средният хонорар за едно представление се е удвоил - от 2,4 милиона до почти 5 милиона рубли. 

 

Най-големият хонорар след началото на войната групата получава за изпълнението си на 50-годишнината на град Надим през септември 2022 г. - 10 милиона рубли. За други четири концерта музикантите прибират по 6 милиона рубли: в Мурманск, в Нижни Новгород и два пъти в Сочи.

 

Статистика за държавните поръчки към група "Любэ"

Също така изданието проучва и хонорарите на певеца Ярослав Дронов (SHAMAN), който след руската инвазия в Украйна се превърна в един от основните "патриотични" гласове в Русия. По време на войната той е спечелил около 38 милиона рубли по държавни поръчки, като хонорара му достига до 8 милиона рубли за концерт.

 

Изданието свързва увеличаването на държавните разходи за групи и изпълнители като "Любэ" и Дронов със засилената пропаганда, която се налага на Кремъл за да оправдае нападението над Украйна пред обикновените руснаци.

 

В песните на "Любэ" се пее за братството на войниците и чувството за дълг към Родината. Дълго време солистът на групата Николай Расторгуев свири облечен в армейска туника. В руските медии бандата често е наричана "любимата група на Путин", самият президент признава, че е голям техен фен.

 

След началото на нахлуването в Украйна Расторгуев се срещна с военните и им пожела „да се върнат с победа“.

 

Снимка: сайт на Кремъл. Путин на концерта на "Любэ" в Сочи, 2002 г.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати