Меню

Избрани новини

Звездите

Обявиха мъжа на Пугачова за „чуждестранен агент“ в Русия!

Максим Галкин влиза в регистъра, след като се обяви гръмко срещу войната в Украйна още с началото й

 

Комикът и телевизионен водещ Максим Галкин, който се противопостави на войната на Русия в Украйна, е включен в регистъра на лицата, действащи като чуждестранни агенти.

 

 Галкин, който е извън Русия още от началото на руската инвазия в края на февруари, първо беше в Израел, където се изказа с остри критики за войната на свои концерти. 

 

Прочутият руски актьор коментира кланетата в Буча и каза, че войната не може да има оправдание. След Израел той направи още концерти в САЩ и Латвия.

 

Веднага след като изрази ясната си антивоенна позиция, той беше лишен от ефир по руската телевизия, където водеше актуално ток шоу в прайм тайма. В същото време медиите съобщиха, че Галкин е загубил рекламните си договори още в първите дни на войната.

 

 

През септември стана известно, че съпругата му Алла Пугачова се е върнала в Русия. Досега тя не прави публични изявления за войната, но критикува в социалните мрежи онези, които сеят вражда.

 

След като министерството на правосъдието на Русия го добави към регистъра на лицата „чуждестранни агенти“, посочи, че Галкин се занимава с политическа дейност, докато получава финансиране от Украйна

 

Миналата седмица журналистите Юлия Латинина и Майкъл Наки, както и историкът и педагог Тамар Ейделман, добавиха същата формулировка към този регистър.

 

Галкин заема 23-ия ред в регистъра на лицата „чуждестранни агенти“, който властите се заеха да поддържат едва през април тази година, започвайки с журналистите Евгений Кисельов и Матвей Ганаполски. 

 

Преди това Министерството на правосъдието активно попълваше списък с медии „чужди агенти“. Този петък този регистър не беше актуализиран.

 

По-рано в петък Министерството на правосъдието обяви, че е изключило правозащитния проект "Апология" от регистъра на медиите, действащи като чужд агент. Ведомството направи проверка и призна, че организацията не е получавала чуждестранно финансиране.

 

На 9 септември, руското министерство на правосъдието добави в регистрите на медиите - "чуждестранни агенти" и лица - "чуждестранни агенти".

 

Към първия бяха добавени журналистите Андрей Афанасиев и Елена Шукаева, както и политологът Валери Соловей. Във втория - журналистите Латинина и Наки, както и историкът Ейделман.

 

 

Седмица по-рано, на 2 септември, Министерството на правосъдието също попълни тези два регистъра (те са общо четири) след прекъсване от повече от месец. 

 

По-конкретно, в списъка на физическите лица - „чужди агенти“ бяха включени шест души: украинският журналист Дмитрий Гордън, журналистката Катерина Гордеева, политикът Иван Жданов, бизнесменът и филантроп Борис Зимин, музикантът Андрей Макаревич и политологът Фьодор Крашенинников.

 

Както медиите, така и отделните „чужди агенти” трябва да обозначават своите публични материали и жалби до държавни органи със знак за статус, както и редовно да се отчитат пред Министерството на правосъдието за приходите и разходите си.

 

Наказанието за нарушаване на изискванията в регистъра на физическите лица е по-строго. Ако за медиите - "чужди агенти" Наказателния кодекс предвижда наказание от глоба от 300 хиляди рубли (9710 лева) и до две години лишаване от свобода, то "индивидите" могат да бъдат лишени от свобода до пет години.

 

През юли Владимир Путин подписа закон "за контрол върху дейността на лица под чуждо влияние", приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията.

 

Сега четирите съществуващи регистъра на „чуждите агенти“ ще бъдат обединени в един, като за да бъдат включени в него, Министерството на правосъдието няма да трябва да установява факта на чуждестранно финансиране – за „агент“ може да се признае някой, който от гледна точка на руските власти, е попаднал под „чуждо влияние“.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза