Меню

Избрани новини

Афиш

Тео Ушев отказа да приеме награда за филма си от кинофестивала в Москва (видео)

Kогато в Москва отново може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си я поискам обратно

 

Тео Ушев отказа да приеме специалната награда "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена вчера вечерта от журито на Московския международен кинофестивал. Отличието на режисьора е за филма "φ1.618".

 

Във видеообръщение, публикувано в неговия Фейсбук профил, Ушев се обърна към журито на руски, английски и български и казва:

 

„При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва.

Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

 

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец...

Искам да завърша на български: Правете филми, не война!“

 

 

 

По-рано на откриването на фестивала в Москва, Теодор Ушев направи видео обръщение към препълнената концертна зала в Кремъл. В него той се обърна към творците в Русия с антивоенно послание.

 

Голямата награда на Московския кино форум "Златен Свети Георги" за най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция "Трима братя" на режисьора Франсиско Папареля.

 

Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като "вълнуващ и сърцераздирателен".

 

Наградата "Сребърен Свети Георги" за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си "Черна луна".

 

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето ("Drifting flowers, flowing days"). Боливийският актьор Фернандо Арсе  ("The ones from below") получи приза за най-добра мъжка роля. / източник Dnes.bg

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза