Меню

Избрани новини

Звездите

Руски знаменитости стават жертви на телефонни измамници

Снимка: rawpixel.com

Заради тежката икономическа ситуация се отчита бум на измамите в Русия

 

Руските знаменитости, подобно на други хора, често се оказват в не най-приятните житейски ситуации - поради неблагоприятната икономическа ситуация в страната, броят на телефонните измамници започна да расте бързо и милионите от „звездните“ сметки изчезват не по-малко бързо.

Така например съветската и руска актриса Ирина Малишева попадна в капана на измамници, действащи в социалните мрежи. Жената, която винаги подкрепя доброволци в приюти за бездомни животни, дари повече от 20 хиляди рубли (над 200 евро) за лекарства за лечение на кучета срещу паразити. Уви, на Малишева така и не бил доставен желаният продукт и за да обработят връщането, продавачите помолили актрисата да им предостави данните на банковата си карта с всички подробности.

„Изпратиха ми код за потвърждение. И тогава се появява следното съобщение: не можем да ви върнем парите, тъй като сумата на картата ви трябва да е не по-малка от сумата, която планираме да ви върнем. Разбрах, че това е „измама“, сподели актрисата.

Звездата от сериалите „Истински момчета“ и „Проектът Анна Николаевна“ Зоя Бербер губи бдителността си по време на натоварен работен процес - „банкови представители“ се обадили на актрисата по телефона й, като я убедили, че многократно са се опитвали да правят парични преводи от акаунта й. Според неизвестен мъж на смартфона на Бербер е имало инсталирано приложение. За да не се повтори тази ситуация, на Зоя било предложено да инсталира програма, която да проверява джаджата за вируси. Както се досещате, тази програма в крайна сметка се оказа измамна - повече от 3 хиляди евро са откраднати от сметката на актрисата.

Актрисата Дария Повереннова загуби 50 хиляди рубли (около 500 евро), когато се опита да продаде артикул в сайт с обяви. Купувач се появява доста бързо: мъжът моли актрисата да му продиктува номера и трицифрения код на картата, за да преведе необходимата сума. В резултат на това Повереннова не продала вещта и загубила парите.

77-годишната Татяна Василиева била принудена да изтича до банката по пижама, докато измамници изтеглят 200 хиляди рубли (около 2 хиляди евро) от картата й. Актрисата станала жертва на класическа измама - мъж от непознат номер каза, че 5 хиляди рубли (50 евро) са били погрешно изпратени на картата й и поиска да върне парите обратно. Василиева се подчини, но вместо реципрочна благодарност получи само разочарование - след като получили данните от картата й, крадците започнали активно да теглят пари. „На всеки пет минути, телефонът писукаше - бяха изтеглени 5 хиляди рубли. И тичах по Тверская по пижама“, спомня си Василиева.

Сергей Безруков също без малко да стане жертва на финансови измамници - това се случило съвсем наскоро. Той получил гласово съобщение, уж от Константин Хабенски, в което актьорът с познат глас поискал средства за изграждане на комплекс за деца с увреждания. Усещайки, че нещо не е наред, Безруков се обадил на Хабенски - както се оказа, той не е изпращал никакво съобщение. „Гласът на Хабенски съвпадаше почти идеално с оригинала. Ясно си представих как викат служителите на моя театър с моя глас и, честно казано, изстинах отвътре. С помощта на невронни мрежи и просто опитен майтапчия днес могат да ги подмамят да направят каквото и да е“, споделя Безруков в интервю за Комсомолская правда.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза