Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Пластична хирургия в Турция - Какво привлича клиентите?

Снимка: rawpixel.com

Бум на операциите за удължаване на краката отчитат в южната ни съседка

 

28-годишната американка Бенита Палоя решaва да си направи операция на носа в Турция. Тя платила 5000 долара за него. И седмица след операцията й беше позволено да лети у дома.

„От 13-годишна мечтаех за пластична операция на носа, чух, че няколко мои приятели се справят много добре с тази операция и са много доволни.

Младата жена, която работи във финансовия сектор и работи като модел, е много доволна от резултата от операцията. Благодарение на намесата на пластичните хирурзи тя става по-уверена и вече получава повече поръчки като модел.

 

Бенита с възторг разказва колко внимателно са се отнесли към нея в турската клиника, където се е оперирала. Тя все още поддържа връзка с медицинския екип.

„Можех да си направя операцията в САЩ и да платя 30 000 долара за нея, но вероятно нямаше да усетя грижата и желанието за помощ, които получих в Турция“, казва жената.

От началото на пандемията Covid-19, Турция преживява бум на медицинския туризъм. Повече от 670 000 пациенти от чужбина са получили медицински услуги в Турция през 2021 г., според правителствената агенция USHAS. Година по-късно този брой е нараснал до повече от 1,25 милиона. През първите шест месеца на миналата година цифрите остават приблизително на същото ниво.

 

Приходите на турските лечебни заведения от този бизнес са съответно високи: през 2022 г. те надхвърлят два милиарда щатски долара. Растежът спада леко през първата половина на 2023 г., но според експерти това се дължи главно на разрушителното земетресение в Турция през февруари 2023 г.

 

Германците са на първо място в Турция


Според Международната асоциация по естетична пластична хирургия (ISAPS) през 2022 г. мнозинството чуждестранни посетители в Турция идват от Германия, следвани от Обединеното кралство и Швейцария. Най-популярните нехирургични процедури са инжекциите с ботокс и хиалуронова киселина. А първите три в пластичната хирургия включват липосукция, корекция на носа и уголемяване на бюста.

Хората все по-често пътуват до Турция, за да се подложат на операция за удължаване на краката. Западните мъже, които са недоволни от ръста си, често решават да се подложат на подобна процедура.

 

Един от тях е 31-годишният Аш (името е променено) от САЩ. След операцията ръстът му е 1,84 метра - с дванадесет сантиметра по-висок от преди. „Беше много болезнено и периодът на възстановяване отне невероятно дълго време“, казва мъжът, но подчертава, че операцията си е струвала.

Само един от известните ортопеди в Истанбул твърди, че е извършил повече от 200 операции за удължаване на краката само през последните две години. „В миналото обикновено правех тази процедура поради медицинска необходимост, след нараняване или поради проблеми с растежа“, казва той.

 

Но през последните години към нас се обръщат все повече хора, които искат да се подложат на подобна операция по естетически причини. Лекарят очаква броят на подобни операции да се увеличи през следващите три до пет години, но иска да предупреди всички, защото, за разлика от операциите на носа или гърдите, удължаването на краката може да има по-сериозни последици, ако не се постигне желаният резултат.

 

Какви могат да бъдат нежеланите последствия?


Напоследък се зачестиха съобщенията за усложнения след естетични операции, извършени в Турция. Преди година германският институт "Роберт Кох" съобщи за 27 случая на отравяне с ботокс, който се инжектира в стомаха, за да създаде усещане за ситост за дълго време и да не напълнее. Този метод обаче доведе до сериозни странични ефекти при някои пациенти. Те са имали мускулна слабост, замъглено зрение, затруднено дишане и от време на време симптоми на парализа.

 

А в средата на януари в Истанбул се случи трагичен инцидент - глутеопластиката или така нареченото „бразилско повдигане на дупето“ завърши фатално за майка на три деца от Обединеното кралство. Четири дни след операцията жената получава инфаркт, причинен от мастна емболия. При процедура за „повдигане на дупето“ (която е извършена на нова майка), бедрата се изпълват и уголемяват с помощта на собствената мастна тъкан на пациента.

 

Случаи на неуспешни операции или нежелани последствия след операция повдигат много въпроси относно компетентността на турските лекари и клиники, където се извършват пластични операции.

 

Въпреки това д-р Сузане Пунсман, германски експерт в центъра за защита на потребителите на Северен Рейн-Вестфалия, препоръчва да се избягват обобщения в това отношение. „В Турция, както навсякъде другаде, има добри и лоши институции“, подчертава тя и отбелязва, че понятието „пластичен хирург“ не е законово защитено. Затова тя съветва заинтересованите да проучат внимателно каква квалификация има лекарят или колко пъти вече е правил подобни операции. Експертът обръща внимание и на факта, че лекарите с подходяща квалификация имат титла „специалисти по пластична и естетична хирургия“. „Но също и други лекари – най-често хирурзи, дерматолози или гинеколози – могат да извършват козметична хирургия“, добавя Сузан Пунсман.

 

Евтино не означава качественно


Важно е също така да се провери дали лекарят или клиниката имат европейски сертификат, като ISO знак, който освен всичко друго показва, че институцията извършва редовен контрол. Пациентите трябва също да научат за материала, използван при операцията, и лабораторията, с която работи лекарят или клиниката.

Али Ихсан Октен от Турската медицинска асоциация (TTB) призовава за повишено внимание, когато става въпрос за лекари и клиники, които нямат съответните сертификати. Според него бумът на медицинския туризъм води до повишена комерсиализация.

 

Всъщност пазарът е много конкурентен. С помощта на агресивна реклама, SMS и WhatsApp съобщения, както и ниски цени, клиниките се опитват да привлекат повече клиенти от други страни. „Достъпността често е решаващият фактор за лечение в Турция. Възможни са спестявания до 70%“, казва експертът по защита на потребителите Пунсман. Увеличаването на гърдите в Германия започва от 4500 евро, докато в Турция се предлага на цена от 2500 евро. В Дюселдорф намаляването на стомаха би струвало приблизително 12 500 евро, а в Турция - само една трета от тази сума. В Турция могат да бъдат направени значителни спестявания от скъпи процедури, което увеличава апетита за риск на много заинтересовани страни.

 

На 11 май във Варна (х. Рослин Димят ) пристига екип лекари специалисти от Бурса организирани от Via Premium Bulgaria. Те ще направят безплатни консултации на бъдещи пациенти, които имат нужда от медицинска помощ била тя здравна или естетична.

 

В екипа са включени седем утвърдени и доказани специалисти, проверени и от екипа на LifeOnline.bg. Можете да си запишете безплатна консултация за Пластична хирургия, Зъболечение, Затлъстяване и бариатрия, Ортопедия и травматология, Хирургия на клепачите, Трансплантация на коса, Кардиология.

 

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Via Premium Bulgaria (@viapremiumbulgaria)

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза