Меню

Избрани новини

Ексклузивно

„Евровизия“ промени правилата за отчитане на гласуването заради Русия

Тази година има две основни новости на конкурса - в оценяването и в сценичното представяне

Организаторите на конкурса за песен на Евровизия обявиха, че променят правилата за преброяване на гласовете на журито се съобщава на уебсайта на Eurovision, видя репортер на LifeOnline.bg  .

Според информацията, промяната ще бъде "фина", но ще има значителен ефект. Организаторите напомниха как работеше системата досега.

"Например, ако четирима членове на журито поставят песен на първо място, а петият я класира последна, той може да лиши песента от 12 точки от националното жури", се казва в прес информацията.

Сега, всеки отделен глас на член на журито ще "тежи" по-малко от сбора от гласовете на другите членове на журито. Така резултатът от оценките ще зависи от позицията, на която членът на журито ще постави композицията на участника.

"С други думи, по-ниската оценка на член от журито, ще има по-слабо въздействие на крайния резултат", обясняват организаторите, като отбелязват, че системата работи и в обратен ред.

През 2016 г. правилата на "Евровизия" претърпяха големи промени за първи път от 1975 г. насам. Ако по-рано резултатите от гласуването на професионалното жури и зрители бяха представени като общ резултат, сега журито и публиката получават отделни оценки (от 1 до 8, 10 и 12).

Според новите правила зрителската аудитория ще гласува по телефона, чрез SMS или официално приложение, след което представителят на всяка от 43-те участващи държави ще представи оценките на професионалното жури. 

Резултатите от гласуването междувременно ще се сумират, за да дадат единен общ сбор оценка за всяка песен. 

Крайните оценки ще бъдат обявени от водещия на "Евровизия".

Според представителите на конкурса тези промени ще позволят на най-популярната песен според публиката да получи 12 точки, независимо от резултатите от гласуването на журито.

Филип Киркоров

Припомнете си, че за подобни промени настоя Русия, след като техният представител в Стокхолм Сергей Лазарев загуби на косъм от украинската участничка Джамала, която донесе второто домакинство на Киев в историята на музикалния форум.

След скандала с недопускането на руския отбор през 2017 в Украйна, Русия заяви, че няма да се върне в състезанието докато правилата на оценяване не бъдат променени.

Оценяването на професионалното жури, често е било критикувано, защото не съвпада с мнението на феновете и ощетява любимците на публиката. Въпреки критиките досега организаторите не обръщаха голямо внимание на недоволството на публиката.

Евровизия 2017

Сега обаче, заплашени от загубата на огромната руска аудитория (ако не участва, Русия няма и да излъчва конкурса на територията на страна), организаторите се нагърбиха да измислят как да угодят на недоволните.

Друга важна промяна се нанася в сценичното представяне на участниците.

От тази година те спират да използват зрелищната мултимедия, която стана доста популярна през последните години.

Сценичните ефекти ще бъдат ограничени само с светлинно шоу без огромните видео стени, които променяха представата за изпълнението и поставяха качествата на песента на заден план.

"Евровизия-2018" ще се проведе в Лисабон от 8 до 12 май. Първо песните ще бъдат пресяти в два полуфинала, а на 12 май е големия финал. 

България ще бъде представена от сборната формация EQUINOX (Екуинокс) с участието на Жана Бергендорф. Песента им “Bones” (Кости) е класирана втора от букмейкърите.

Според феновете групата ни заслужава шестата позиция.

За победител се спряга името на израелската представителка Нетта с композицията „Тоу“ (Играчка).Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати