Меню

Избрани новини

Пикантерии

Европейският съд по правата на човека отряза Филип Киркоров!

Съдиите отказаха да разгледат жалбата му за Черен печат от Литва

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши да не приеме жалбата на известния руски изпълнител Филип Киркоров срещу забраната на службата по миграция за влизане в Литва.

Съдът в Страсбург призна молбата на Киркоров за „неподходяща за разглеждане“, се казва в изявление на съда, публикувано миналия четвъртък.

„Съдът установи, че оценката на литовските власти, основана на изявленията и поведението на жалбоподателя, не е произволна или неразумна“, каза ЕСПЧ.

В подкрепа на решението си ЕСПЧ цитира аргументи, че Киркоров подкрепя агресивната руска политика, като редовно изнася концерти в Крим, а самият изпълнител твърди, че е „представител на Владимир Путин на сцената“.

Според ЕСПЧ забраната за влизане на Ф. Киркоров в Литва не е непропорционална, като се вземат предвид интересите на националния и обществен ред, както и действията на жалбоподателя.

„Литовските власти са установили, че той (Киркоров – BNS) е бил инструмент на руската пропаганда в държавите от бившия СССР и е подкрепял агресивната политика на Русия, като редовно е изнасял концерти в Крим“, каза ЕСПЧ.

През есента на 2021 г. Главният административен съд на Литва (GASL) отхвърли жалбата на Киркоров срещу забраната за влизане в страната, постановявайки решение, което не подлежи на обжалване. Съдът призна, че действията на Киркоров представляват заплаха за сигурността на Литва.

Киркоров е включен в "черния списък" по искане на МВнР.

Ръководителят на литовската дипломация Габриелиус Ландсбергис заяви, че с многобройните си посещения в незаконно анексирания Кримски полуостров, известният изпълнител „съзнателно отрича териториалната цялост и суверенитета на Украйна и по този начин косвено оправдава агресивните действия на Руската федерация“.

Киркоров има руско и българско гражданство.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза