Меню

Избрани новини

Звездите

Резерва за короната - Мемоарите на принц Хари ще бъдат публикувани през януари!

Издателят обещава, че историята му ще бъде "безкомпромисно честна"

 

Penguin Random House обяви, че мемоарите на принц Хари ще бъдат публикувани на 10 януари 2023 г., съобщава BBC. 

 

Книгата, която ще описва подробно живота на херцога на Съсекс и решението му да се оттегли като член на британското кралско семейство, ще бъде озаглавена "Spare" (Резервен).

 

Не е толкова лесно да се преведе това заглавие на български, но то може да разкаже много за съдържанието на мемоарите и обстоятелствата, съпътстващи тяхното писане.

 

"Когато Даяна, принцесата на Уелс, беше погребана, милиарди хора попитаха какво мислят и чувстват принцовете и как ще протече бъдещият им живот", пише Random House към коментарната си публикация.

 

"За Хари настъпи моментът най-накрая да каже своето мнение за тази история“.

 

Бъкингамският дворец на свой ред заяви, че няма да коментира тази книга.

 

Както пише кралският кореспондент на BBC Шон Кофлан, заглавието на книгата е препратка към общоприетия английски израз, че монархиите се нуждаят  „както от наследници, така и от заместници“. 

 

А думата " spare " може да се преведе като "заместител", "резервен", но и като "излишен", "ненужен", "разменна монета". 

 

 

Всичко това може да се отдаде до известна степен на Хари, който е по-малкият брат на наследника на британския трон принц Уилям и е по-нисш по линия на британския трон от всичките си деца.

 

Няма установена версия за превода на заглавието, както и на самите мемоари, на български. Penguin Random House издава книгата на английски и още 15 езика, като засега българският няма да бъде сред тях.

 

Издателят описва съдържанието на книгата, която гарантирано ще бъде бестселър преди да бъде отпечатана:

 

„Със своята откровена и безкомпромисна честност Spare е забележително издание, пълно с прозрение, откровение, интроспекция и трудно спечелен опит за вечната сила на любовта, която ще надделее над скръбта."

 

Основният въпрос сега е какви подробности за живота като странен „резервен“, по-малък брат, който едва ли някога ще се качи на трона и затова търси смисъла на своето съществуване, ще бъдат разказани в книгата.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @artistanotocias

 

С мемоарите могат да възникнат различни тънкости и сложности. Факт е, че от обявяването на предстоящите мемоари се случиха твърде много значими събития: Кралица Елизабет II, бабата на принца, почина, баща му стана крал, Камила стана кралица-консорт, а публикуването на самата книга беше забавено.

 

Читателите, разбира се, ще се интересуват от всички подробности, а не само от терапевтичната изповед за намирането на себе си.

 

 

Но колко мостове ще трябва да бъдат изгорени, за да бъда твърде откровен? Колко пъти ще се повтарят провокативните твърдения за расизъм в кралския двор, направени от принц Хари и съпругата му Меган в телевизионно интервю с Опра Уинфри? И ще пощади ли принцът някого?

 

Когато през 2021 г. беше обявено, че принц Хари ще публикува мемоарите си, той обеща да пише за „възходи и падения“ и да бъде „точен и брутално честен“.

 

В прессъобщение по темата Random House пише: „Spare препраща читателите към една от най-запомнящите се снимки на ХХ век – снимка, в която две момчета, двама принца следват ковчега на майка си, а целият свят гледа с ужас и тъга зад тях".

 

Част от приходите от продажбата на мемоарите се планира да бъдат дарени на редица благотворителни организации. По-специално, издателят вече потвърди, че дарения от 1,5 милиона и други 300 000 долара ще отидат за Sentebale и WellChild.

 

Sentebale е основана от принц Хари и престолонаследника принц Шийзо от Лесото, за да помогне на деца и възрастни, живеещи с ХИВ в тази страна. А WellChild е чисто британска благотворителна организация, която осигурява грижи за тежко болни деца и юноши у дома, а не в болницата, когато е възможно.

 

Книгата едновременно ще се появи в магазините по целия свят на цена от 28 паунда. Подготвено е и аудио издание на мемоарите, в което текстът чете самия принц Хари.

 

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза