Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Оценяваме победителите: Кой и защо е печелил в миналото и дали тези филми са заслужавали Оскар?

Защо филми, които не заслужават, получат най-важната награда в киното?

 

С 96-ата церемония по раздаването на наградите Оскар този уикенд, статуетката за най-добър филм остава най-важната награда. Оскар за най-добър филм, казват критиците, гарантира на произведението място в историята... Винаги ли работи това правило? Устояват ли филмите победители на изпитанието на времето?

 

Преди тазгодишната церемония по награждаването, Euronews Culture направи преглед на победителите от последните 14 години. Според редакцията не всички са заслужили наградата.

 

"Зелената книга" (2019)

3 Оскара - Най-добър филм, Най-добър актьор в поддържаща роля (Махершала Али) и Най-добър оригинален сценарий.

"Зелената книга", според нас, е може би най-недостойният "най-добър филм" от повече от десетилетие. Филмът предлага повърхностен анализ на расовите проблеми в Америка. Лошото е, че спечели две години след излизането на Moonlight, който успя да засегне сходни теми, без да залага на остарелия топос на „магическия черен човек“ и без да свежда основната идея до тезата „расизмът е зло“.

Зелената книга беше крачка назад, опростявайки и тривиализирайки темата за расовата дискриминация в Америка. Проблемът не е прекомерният оптимизъм в основата на филма, а по-скоро липсата на дълбочина.

Кой заслужаваше да спечели: Почти всички номинирани за годината бяха достойни, особено „Роди се звезда“, „Фаворитът“ и „Рома“.

"Речта на краля" (2011)

4 Оскара: Най-добър филм, Най-добър режисьор (Том Хупър), Най-добър актьор (Колин Фърт), Най-добър оригинален сценарий.

Нека си признаем: Том Хупър, режисьорът на „Клетниците“, „Момичето от Дания“ и „Котките“, е направил само един добър филм. И това не е "Речта на краля". Според нас за най-силна негова работа може да се счита футболната драма от 2009 г. „Проклетият Юнайтед“.

„Речта на краля“ не е лош сам по себе си, но явно е правен специално по калъпа на Оскар. Биография? Да! Кралство? Яжте. Предстояща война? Има! Връзка между личното и историческото? Моля... Списъкът продължава и продължава.

Филмът разказва историята за това как крал Джордж VI преодолява заекването, за да произнесе речта, изпратила безброй хора на смърт.

Помислете кога за последно гледахте този филм? Какво ще кажете за другите номинирани от този сезон - Играта на играчките: Голямото бягство, Социалната мрежа?

Кой заслужи наградата: "Социалната мрежа"

 

"Артистът" (2012)

5 Оскара: Най-добър филм, Най-добър режисьор (Мишел Азанавичус), Най-добър актьор (Жан Дюжарден), Най-добра оригинална музика, Най-добър дизайн на костюми.

Покажете филм за силата на киното в Холивуд и е почти гарантирано, че ще бъдете номинирани за Оскар. Френският режисьор Мишел Хазанавичус го доказа отново с „Артистът“, заснет в зашеметяващ монохром и му спечели пет награди. Тази сладка, но слаба работа не е лишена от чар. В него ни запознават с кучето Уги, а това вече е нещо.

„Артистът” не издържа проверката на времето. Победата му става ясна, след като видите останалите претенденти за титлата най-добър филм през тази година: „Потомците“, „Хюго“, „Полунощ в Париж“, „Боевен кон“... С други думи, това беше най-добрият вариант от много посредствена група. С изключение на филма на Терънс Малик "Дървото на живота" също номиниран за Оскар! Можем само да ругаем журито за липсата на вкус...

Кой заслужаваше да спечели: "Дървото на живота"

 

„CODA: Дете на глухи родители“

3 Оскара: Най-добър филм, Най-добър актьор в поддържаща роля (Трой Коцур), Най-добър сценарий.

Филмът "CODA: Дете на глухи родители" е нежна история за израстването. Инди драмата се превърна в сензация на Сънданс през 2021 г., като постави рекорд с четири номинации. По-късно правата върху филма бяха закупени от услугата Apple TV+ за рекордните за компанията 25 милиона долара; инвестицията донесе първата по рода си награда "Оскар" за стрийминг проект и осигури рекорд по гледаемост.

Но ако до днес не сте имали време да гледате тази някога нашумяла лента на Сиан Хайдер, която ни препраща към прекрасния френско-белгийски филм „Семейство Белие“, тогава най-вероятно няма да го видите. „CODA: Дете на глухи родители“ сякаш потъна в неизвестност, поне филмът със сигурност не зае място в историята.

Кой може да спечели: „Карай моята кола“ или „Силата на кучето“.

 

 

„Опенхаймер“ (2023)

7 Оскара: Най-добър филм, режисьор, главна мъжка, подържаща мъжка роля, оригинална музика, кинематография и монтаж.

 

Тук може би е мястото на най-новият носител на „Оскар“ за най-добър филм. Лентата получи 7 статуетки от общо 13-те си номинации. Кристофър Нолан разказва историята на бащата на атомната бомба. Мащабно заснет без излишни дигитални ефекти и с добри актьори - получи приза за най-добър режисьор.

За главна и поддържаща мъжка роля Оскари получиха Килиан Мърфи и Робърт Дауни Джуниър. Освен това лентата грабна награда в категория оригинална музика, кинематография и монтаж.

Въпреки добрият краен резултат сред конкурентите му имаше може би по-значими филми – „Убийците на цветната луна“.

Кой трябваше да спечели? – „Клети създания“.


"Операция Арго" (2013)

3 Оскара: Най-добър филм, Най-добър оригинален сценарий, Най-добър монтаж.

Филмът имаше труден период. Да, той преувеличава фактите и замазва детайлите от реалния живот, но всичко е в услуга на създаването на напрегнат, странен като измислица трилър, който е добре изигран и не става скучен. След като приемете, че филмът не е прекалено загрижен за достоверността, целящ да ви прикове на мястото ви с американска външнополитическа фантасмагория, можете да го приемете и да го харесате.

И все пак, въпреки симпатичните аспекти на историята на Бен Афлек за операцията на специалните служби за спасяване на американски дипломати от Техеран, смятаме, че тогава за Оскар можеха да кандидатстват повече достойни хора.

Кой може да спечели: „Мишена номер едно“.


"Бърдмен" (2015)

4 Оскара - Най-добър филм, Най-добър режисьор (Алехандро Г. Иняриту), Най-добър оригинален сценарий, Най-добра операторска работа.

Сюжетът се съсредоточава върху бивш актьор, който някога е играл ролята на популярния супергерой Бърдмен. Преодолявайки егото си, той решава да участва в нова постановка на Бродуей, за да си върне предишната слава. Според нас филмът няма емоционалността и развлекателната стойност на своите конкуренти.

Кой трябваше да спечели: "Гранд хотел Будапещ."

 

"Земя на номади" (2021)

3 Оскара - най-добър филм, най-добър режисьор (Клои Джао), най-добра актриса (Франсис Макдорманд).

Преди излизането на третия си филм, сценаристът и режисьор Клои Джао успя да стане известна, създавайки лирични портрети на живота в периферията на обществото. След „Песни, които братята ми ме научиха“ и „Ездачът“, „Земя на номади“ засяга и темата за неосъществената американска мечта.

Режисурата на Джао показа как да накараш зрителя да се интересува от всички герои в кадъра едновременно. Политическите и социални теми, в които се задълбочи, не изглеждат назидателни. Добавете към това зашеметяващата кинематография на Джошуа Джеймс Ричардс и емоционалната музика на Лудовико Ейнауди и имате един от най-добрите филми на 2020 г.

Кой можеше да спечели: „Без звуци в живота“ (Sound of Metal).

 

 

"Формата на водата" (2018)

4 Оскара: Най-добър филм, Най-добър режисьор (Гилермо дел Торо), Най-добра музика, Най-добър дизайн.

Погледнато назад, смятаме, че Гилермо дел Торо трябваше да спечели наградата си не за „Формата на водата“, а за „Лабиринта на Пан“ от 2007 г.

Все пак „Формата на водата“ се превърна в добре дошъл символ на триумфа на филмовата промишленост от старата школа, която съчетава ужас, фентъзи и безразсъдна романтика по начин, който кара другите режисьори да ревнуват.

Беше силна година с девет номинирани за най-добър филм, включително „Бягай“, „„Призови ме с твоето име“ и  „Невидима нишка“. Последният според нас си остава един от най-добрите филми на десетилетието.

Кой можеше да спечели: „Невидима нишка“.

 

„Всичко навсякъде наведнъж“ (2023)

7 Оскара: Най-добър филм, Най-добър режисьор, Най-добра актриса, Най-добра поддържаща актриса, Най-добър поддържащ актьор (Ке Хуей Куан), Най-добър оригинален сценарий, Най-добър монтаж.

Миналогодишният победител е луда, дадаистка смесица от научна фантастика, екшън, комедия и семейна драма, нещо най-отдалечено от класически филм за Оскар. Успехът му бележи значителна промяна в традицията, както по отношение на азиатското представяне, така и защото филмът стана избор сред публиката и критиците.

Жалко, че един от най-добрите филми за миналата година – „Тар“ на Тод Фийлд - остана без Оскар, но истинската причина за радост беше награждаването на един наистина необичаен филм.

Кой може да спечели: В тази ситуация само „Всичко навсякъде и наведнъж“, но това не означава, че си заслужава наградата!

 

"12 години робство" (2014)

3 Оскара - Най-добър филм, Най-добра актриса в поддържаща роля (Лупита Нионго), Най-добър сценарий.

През 2014 г. няма филм, който да е по-заслужил голямата награда. Колкото и добри да бяха „Тя“, „Гравитация“ и „Клубът на купувачите от Далас“, бруталният поглед на Стив Маккуин върху американското робство беше любимият на 86-ата церемония, потвърждавайки, че предишните му филми – „Глад“ и „Срам“ – са само началото на кариерата на един велик режисьор.

Кой може да спечели: само той.

 

 

"Лунна светлина" (2017)

3 Оскара: Най-добър филм, Най-добър актьор в поддържаща роля (Махершала Али), Най-добър сценарий.

Ето победителя, който почти пропуснахме. Всички си спомнят объркването с пликовете на церемонията и грешното обявяване на най-добър филм „Ла ла Ленд", но здравият разум надделя и вторият филм на Бари Дженкинс взе престижната статуетка.

Кой може да спечели: "Лунна светлина"

 

 

"Паразит" (2020)

4 Оскара: Най-добър филм, Най-добър режисьор, Най-добър оригинален сценарий, Най-добър чуждестранен филм.

Мрачната социална сатира на Бон Чу Хо е първият чуждоезичен филм в историята на Академията, спечелил главната награда и достоен победител за последните 14 години.

Филмът триумфално и бързо обра филмовите награди по света, включително Златна палма в Кан, Златен глобус в Холивуд, Британската академия за филмово и телевизионно изкуство и Гилдията на актьорите на САЩ.

Малко черен хумор, малко ужас, плюс ярка социална тема, този филм е за това как капиталистическата система принуждава хората да се превръщат в паразити едни срещу други. Важно е да припомним, че „Паразит“ е не само остро социална, но и много вълнуваща история с необичайна структура и вълнуващи сюжетни обрати.

Кой може да спечели: "Паразит".

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза