Меню

Избрани новини

Афиш

Барбенхаймер: Барби победи Опенхаймер (но цял Холивуд печели)

Двете ленти успяха да върнат зрителите в киносалоните

 

Кинокомедията "Барби", чието действие се развива в света на детските играчки, спечели битката за зрителски симпатии срещу филма "Опенхаймер", който разказва историята на създателя на американската атомна бомба. 

 

Конфронтацията между тези две ленти, които бяха пуснати в един и същи ден, 21 юли, получи неофициалното име "Барбенхаймер" и отбелязаха връщането на зрителския интерес към филмовата индустрия, която пострада значително по време на пандемията от коронавирус, разказва BBC News.

 

След премиерния си уикенд „Барби“ стана най-касовият филм в Съединените щати и Канада, като спечели 155 милиона долара в тези страни през петък, събота и неделя, според Warner Bros. В същото време много по-сериозният "Опенхаймер" е спечелил 92,7 милиона долара в САЩ за същите три дни, според Universal Pictures, които го пуснаха.

 

В световен мащаб успехът на русата кукла е още по-впечатляващ: крещящата комедия на режисьорката Грета Геруиг с участието на Марго Роби и Райън Гослинг спечели 337 милиона долара. В същото време зрителите във всички страни платиха 174 милиона долара за билети за Опенхаймер.

 

 

Както отбелязва Ройтерс, двата филма са почти пълни противоположности един на друг: ако действието на обагреният с ярки цветове "Барби" се развива в света на играчките, то мрачният тричасов "Опенхаймер" (с времетраене час повече от това на конкурента) на режисьора Кристофър Нолан разказва драматичната история на учен, станал баща на американската ядрена бомба.

 

Но такава ориентация към доста различна публика доведе до рязък скок на зрителския интерес към киното като цяло.

 

 

Проблеми на филмовата индустрия

 

Преди премиерите на тези два филма, продажбите на билети за кино това лято бяха доста слаби: филмът за супергероите „Светкавицата“ се провали, поредната част от епоса за Индиана Джоунс не се представи достатъчно добре, а седмият филм „Мисията невъзможна“ се представи далеч от очакванията.

 

В същото време в Холивуд започна стачка на писатели и актьори, което пречи на филмовата продукция (някои изпълнители на роли в Опенхаймер стачкуваха точно по време на премиерата на филма).

 

 

Всичко това се случва на фона на общо намаляване на посещаемостта на кината: на последните им е все по-трудно да се конкурират със стрийминг услугите.

 

Но "Барбенхаймер" донякъде помогна да се подобри ситуацията

 

Повече от 200 000 американци са купили билети за да видят двата филма в един ден, според Американската асоциация на собствениците на театри.

 

Маркетинговата кампания на филма за най-известната кукла в света беше много по-агресивна, със стотици тематични продукти пуснати на пазара, а няколко сгради в Лондон бяха осветени в розово, за да отпразнуват премиерата. Много зрители дойдоха да видят филма в розови дрехи.

 

"Всички дойдоха", каза експертът по филмовия бизнес Джеф Бок от Exhibitor Relations Co., пред Ройтерс. "Всички слоеве на обществото искаха да видят тези два филма - и това е точно това, от което се нуждае Холивуд."

 

Броят на зрителите в кината обаче все още не е достигнал нивата, които бяха регистрирани преди пандемията. И въпреки че имаше 30% повече филми, пуснати на пазара това лято в сравнение със същия период на миналата година, до средата на юли обемите на боксофиса бяха със 7% зад летните данни от миналата година.

 

Нито „Барби“, нито „Опенхаймер“ могат да се гледат в руските кина поради санкциите, наложени след започването на войната в Украйна, но в България са вече по кинотеатрите.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза