Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Израел се отказва от провеждането на „Евровизия“ 2019

Държавната телевизия твърди, че няма нужните за организацията пари

Провеждането на "Евровизия" в Израел е под въпрос, тъй като израелската държавна телевизия "Кан", която е основен организатор на шоуто, до сега не е получила яснота относно готовността на държавата да инвестира в песенния конкурс, научи репортер на LifeOnline.bg.

"Кан" трябваше да преведе финансова гаранция за провеждането на "Евровизия" до 1 август, но бе принудена да поиска отсрочка до 14 август, след като Министерството на финансите на Израел отказа да изплати гаранцията вместо корпорацията.

По този начин, до срива на провеждането на "Евровизия"в Тел Авив остана само един ден. Това заяви в своето писмо до министър-председателя Бенямин Нетаняху, директора на "Кан" Гил Омер. 

Той предупреди, че ако в следващите няколко дни не бъдат прехвърлени 12 милиона евро към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), Израел ще трябва да се откаже от правото да бъде домакин на конкурса през 2019 г. право спечелено от певицата Нета Барзилай, която победи в Лисабон през май тази година.

Според Омер, главата на Министерството на финансите обещал да внесе за обсъждане въпроса за отпускане на гаранция на заседание на Министерски съвет, но дал да се разбере, че тези разходи не са предвидени в бюджета.

Управлението на тв компанията "Кан" също няма намерение да инвестира пари в конкурса, опасявайки се, че ще трябва да изостави този проект. В този случай залогът от 12 милиона евро ще остане в Европейския организационен комитет.

Както беше съобщено по-рано, "Кан Корпорейшън" оценява разходите за провеждане на "Евровизия" през 2019 г. на 157 милиона шекела (почти 43 милиона долара).

В същото време приходите от конкурса се оценяват на едва 14,5 милиона долара. Следователно, разликата от 28 милиона долара телевизията изисква да се отпуснат от държавния бюджет на Израел

От друга страна, Министерството на финансите твърди, че "Кан" напомпва разходите за конкурса, позовавайки се на примера на Австрия, Украйна, Португалия и Швеция, които обикновено са изразходвали за "Евровизия" само 8 милиона долара.

Ако в крайна сметка Израел отпадне като организатор, следващата държава, която ще получи право да организира мероприятието е Кипър, чиято представителка зае второто място.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати