Меню

Избрани новини

Звездите

Хомофобията в Холивуд: трансджендър актьор написа книга, разобличаваща „фабриката за мечти“

Колко голямо е лицемерието в индустрията?!

 

Номинираният за Оскар за ролята си на бременна ученичка във филма "Джуно", канадски актьор Елиът Пейдж написа книга, разобличаваща "фабриката за мечти".

 

Отстрани Холивуд може да изглежда като просветено и прогресивно място, където всеки куиър човек ще се чувства в безопасност, независимо от сексуалната си ориентация. 

 

В действителност обаче хомофобията и трансфобията са все още широко разпространени дори във филмовата индустрия на САЩ. Транссексуалният Елиът Пейдж говори за това в книгата "Pageboy".

 

Промяна на пола, документирана в Instagram

 

Родена на 21 февруари 1987 г., Елън Грейс (днес Елиът Пейдж) започва да се снима във филми като дете и постига успех: за ролята си във филма Джуно през 2007 г. тя е номинирана за Оскар.

 

Жена по рождение, през декември 2020 г. тя обяви, че е трансджендър. Оттогава актьорът Елиът Пейдж е активист в борбата за правата на транссексуалните и е документирал транстрансферната си промяна в своя акаунт в Instagram, като постоянно публикува за своята социална, юридическа и физическа промяна на пола.

 

Още тогава Елиът Пейдж имал идеята да напише книга за трудния си живот, признава той в предговора. Искал да разкрие, че губи твърде много енергия, за да прикрива безпокойството си да живее в женско тяло. 

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @elliotpage

"Най-накрая мога да бъда себе си в това тяло. В трудни времена именно книгите ми помогнаха и дори спасиха живота ми", пише Пейдж. Той се надява, че неговата история може да помогне на други като него. Обмяната на опит "е важна стъпка в съпротивата срещу онези, които искат да ни направят невидими".

 

Пейдж умишлено избягва хронологичния разказ, той редува различни етапи от живота си, описвайки атмосферата на снимачната площадка, запознавайки читателите с първите преживявания в една връзка, а също така говори за това как е израснал в Канада. 

 

Половината от времето Пейдж живее с преуморената си майка, а другата половина с новото семейство на баща си от двама полубратя и много строга мащеха.

 

На Пейдж му отнело много време, за да разбере, че животът в тялото на някой друг трови ежедневието му. Как другите хора биха могли да се чувстват комфортно в собствените си тела оставало загадка за него: „И дори нямам предвид, че са „щастливи“. Може би не са. Но те могат да съществуват.“

 

Холивуд беше против разкриването му

 

Пейдж говори за мрачни епизоди от живота си - както преди, така и след разкриването му: как някои режисьори се опитвали да спят с тийнейджърката и за хомофобски атаки от непознати. 

 

Холивуд се опитва да бъде разглеждан като "прогресивен биотоп", но Пейдж рисува различна картина: години наред филмовата индустрия го притиска да не се представя като трансджендър.

 

През 2008 г. нюйоркският вестник The Village Voice предполага, че Пейдж (тогава все още жена) е лесбийка. Актьорът си спомня в книгата, че хора в Холивуд са го предупредили, че признанието ще се отрази негативно на кариерата му. На събития за промоция на нови филми с нейно участие ръководството принуждавало актрисата да носи рокли и високи токчета.

 

Пейдж говори за романтична връзка, която трябвало да пази в тайна дори от близки приятели. 

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от The Academy (@theacademy)

 

Едва през 2014 г., на 27-годишна възраст, актрисата излезе на сцената на конференцията на LGBT организацията Human Rights Campaign и с треперещ глас обяви принадлежността си към сексуалните малцинства. 

 

Въодушевлението от разкриването скоро започва да бъде засенчвано от хомофобски атаки.

 

„Излизането от килера“ откри нова ера на изследване за актрисата. По време на снимките на „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“ (2014) тя има връзка с колега. Актрисата Кейт Мара ("Къща от карти") по това време официално е във връзка с мъж. 

 

Гаджето на Кейт явно е разбрал и подкрепил чувствата на момичето. Но след това връзката така или иначе приключва, Елън осъзнава, че това е схемата на живота й: да се влюбва в хора, с които е невъзможно да бъде заедно.

 

 

Сценаристите на сериал на Netflix пренаписаха ролята на Пейдж

 

След като излезе като трансджендър през 2020 г., актрисата се подложи на изненадващо бърза операция за смяна на пола. Още през 2021 г. тя ляга на операционната маса вместо пациент, който отлага операцията си за по-късна дата. 

 

В книгата си Елиът Пейдж пише, че смята това за късмет, като същевременно осъзнава, че много транссексуални хора трябва да чакат години за операция, а на някои изобщо им се отказва.

 

Въпреки факта, че операцията била насрочена преди снимките на третия сезон на сериала на Netflix "The Umbrella Academy", в който актрисата изигра главната роля, това не я отказа. За щастие, създателите на поредицата за супергероите подкрепят актрисата и дори пренаписват ролята й.

 

Пейдж, по собственото му признание, се успокоява, знаейки много добре, че историята му едва започва. Например тялото му продължава да се променя. 

„Всичко това е само началото. Само ме оставете да бъда с вас на този свят по-щастлив от всякога“, с такава молба се обръща той към своите читатели.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза