Меню

Избрани новини

Пикантерии

Възмутена майка: „Спящата красавица“ пропагандира изнасилване!

Снимка: кадър от филм

С тези съмнения жената поиска отстраняването на приказката от учебния план

Британка намери пропаганда на изнасилването в приказката "Спящата красавица" и настоя, че произведението трябва да бъде премахнато от учебната програма на първокласниците, съобщава Metro.

Жителката на Нортъмбърланд Парк Сара Хол казва, че не иска шестгодишният й син да изучава в началното училище приказка, в която на децата се внушава грешна представа за съгласието за секс.

Възмущението на майката предизвиква сцената, в която принцът целува спящото момиче, без я пита дали тя е съгласна с подобна интимност. 

"Смятам, че в приказката има проблем с представянето на съгласието за сексуална интимност. Мисля, че подобно поведение е неприемливо в нашето време.", възмущава се Хол.

Според жената, шестгодишни деца приемат на сериозно всичко, което им се казва, а да отговаря на въпросите на детето за секс, тя все още не е готова.

Въпреки това, загрижената майка предлага компромис: "Не е задължително приказката да бъде свалена напълно от програмата, нека тя да се обсъжда от по-големите ученици, които да поговорят за културата на съгласието и чувствата на принцесата."

В една от първите версии на приказките написана от Джанбатиста Базиле, озаглавена "Слънце, Луна и Талия", публикувана през 1643 г., спящата принцесата наистина е изнасилена в съня й от загубилия се в гората крал на друга държава. Тя дори ражда деца в съня си, а едно от тях в търсене на храна започва да смуче палеца й, от който пада върха на омагьосаното вретено, и така момичето се събужда.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза