Меню

Разцъкай

Тайланд отвори най-известния си плаж отново! (снимки и видео)


Какви са изискванията за пътуване до страната?

 

От началото на годината властите в Кралство Тайланд отвориха отново една от най-известните атракции в страната.

 

Мая Бей, красиво заливче, станало известно от „Плажът“ – филм от 2000 г. с участието на Леонардо ди Каприо – започна да посреща туристи на 1 януари 2022 г. за първи път от повече от три години, съобщава CNN.

 

 

Популярната дестинация бе забранена за туристи от юни 2018 г., тъй като правителството предприе широкомащабна програма за подмладяване, насочена към съживяването на унищожените корали в популярния район.

 

Разположен в националния парк Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi в Тайланд, Мая Бей (Maya Bay) е част от Пи Пи Ле (Phi Phi Leh) - един от двата основни острова Пи Пи в провинция Краби.

 

За разлика от много по-големия Пи Пи Дон (Phi Phi Don), дом на изобилие от бюджетни и средно скъпи възможности за настаняване, Пи Пи Ле беше отворен само за еднодневни посетители преди затварянето на Мая Бей.

 

Но това е една от най-известните атракции в страната през последните две десетилетия, отчасти благодарение на глобалния успех на „Плажът“, част от който е заснет там.

 

При посещение на репортер на LifeOnline.bg в района малко преди затварянето му, броят на туристите беше безконтролен, а десетки моторни лодки влизаха и излизаха от залива превозвайки по 50-60 човека. 

 

До юни 2018 по 30-40 моторни лодки като тази безконтролно извозваха хиляди туристи дневно до райския Мая Бей / снимка LifeOnline.bg

 

 

Човешката дейност нанесе щети на залива и уби кораловия риф в района / снимка LifeOnline.bg

 

 

Повечето от посетителите в района си закупуваха еднодневни екскурзии от Пукет, който е на по-малко от час път с моторна лодка. Според официални данни заливът е приемал средно 5000 посетители на ден през 2018 г.

 

"Мая Бей се радва на интерес от туристи по целия свят. Но това също е причинило големи вреди на природната зона, особено на коралите", каза министърът на природните ресурси и околната среда Варавут Силпа-Арча в изявление, публикувано след съобщението, че паркът ще отвори отново на 1 януари.

 

"След затварянето на Мая Бей, за да го съживим и възстановим, до момента, заливът се върна към добро състояние.", допълва още министърът.

 

Това е първото затваряне на Мая Бей от 30 години насам, а последните снимки, публикувани от морските експерти работещи на мястото, са доказателство, че любимият залив става все по-красив всеки ден благодарение на дългата почивка дадена му от потока туристи извозвани с моторни лодки ежедневно.

 

Повече от 35 милиона туристи са посетили Тайланд през 2018 година. За сравнение броят им преди премиерата на "Плажът" през 2000 г. е едва 10 милиона.

Мая Бей многократно е печелили първо място в класацията на „Най-зашеметяващите плажове в света“ на портала за пътешественици TripAdvisor.com. 

 

Oстровите Пи Пи и кораловият риф пострадаха тежко и от катастрофалното цунами връхлетяло бреговете на югоизточна Азия на 26 декември 2004 година. 

Нови правила за влизане


Повторното отваряне идва с няколко предупреждения. Лодките не могат да влизат в залива. Вместо това капитаните трябва да оставят пътниците на кея, разположен в задната част на острова, далеч от прочутото заливче.

 

През ноември правителствени служители заявиха, че само осем моторни лодки ще могат да акостират там наведнъж, а посещенията ще бъдат ограничени до един час, като максимумът туристи на завъртане ще бъде 300 човека, от 10 до 16 часа дневно.

 

За момента на посетителите не е разрешено да плуват в кристалните води на залива Мая.

 

Първоначално служителите казаха, че атракцията ще бъде затворена само за четири месеца. Но след като еколози се запознаха с пораженията по кораловия риф удължиха затварянето за неопределено време, позовавайки се на необходимостта от повече време за повторно засаждане на корали в залива и разширяване на съоръженията за посетители на острова.

 

Докато беше затворен за посещения, гостите можеха да гледат красивия остров от далече от борда на морските съдове. 

 

 

Тайланд отново налага ограниченията за пътуване заради Ковид

 

На 1 ноември Тайланд облекчи карантинните си ограничения за пътници от 63 одобрени страни и територии с нисък риск.

 

Служителите обаче временно преустановиха тази програма, наречена „Тествай и върви“ (Test and Go), от 22 декември 2021 г., позовавайки се на нарастващия брой случаи на вариантa на Омикрон в страната.

 

Напълно ваксинираните пътници могат да влязат в Тайланд чрез програмата "Phuket Sandbox". Като част от тази схема, те трябва да летят директно до острова и да останат в одобрен от правителството хотел или курорт за седем нощувки, след което ще могат да пътуват в останалата част на страната.

 

Пътуващите, които летят до Банкок, трябва да се поставят под карантина в одобрени от правителството карантинни съоръжения или съоръжения за алтернативна държавна карантина (ASQ) за 10 дни.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (1)

https://allbitcoinkeys.eti.pw https://allbitcoinkeys.eti.pw
18.03.2022 15:15 / Отговор

Добави коментар