Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Тайланд затваря заливът от картичките завинаги! (видео)

Най-посещаваната атракция на кралството ще се възстановява от щетите нанесени от туризма

Тайланд обяви, че затваря най-известната си туристическа атракция - залива Мая Бей за неопределено време, за да възстанови екологичните щети, нанесени на идиличната дестинация, известна най-вече от филма "Плажът" с Леонардо ди Каприо.

Мая Бей от птичи поглед

Вчера, Министерството на националните паркове, опазването на дивата природа и растенията заяви, че Мая Бей ще остане затворен за туризъм, докато екосистемата на района се възстанови напълно

Колко време ще е необходимо, все още не е ясно.

Кораловият риф на острова Пи Пи Лей е загинал почти безвъзвратно, а за възстановяването на щетите ще са нужни десетилетия, твърдят еколози.

Първоначално министерството разпореди затварянето на залива от 1 юни до 30 септември, но след това бе добавен още един месец, преди решението да бъде окончателно взето и паркът да бъде затворен за неопределено време.

Вурапой Ломлим, директор на националния парк Нопарат Ара –Ко Пи Пи, в който се намира залива Мая, заяви, че период от четири или шест месеца просто не е достатъчен, за да се възстановят повредените коралови рифове от въздействието на туризма, и по препоръка на експертите се съгласи да затвори залива без краен срок.

Той добави, че са засадили повече от 1000 корали в рифа на Мая Бей и те се нуждаят от повече време, за да се развиват напълно, съобщи тайландския "Канал 7".

Хиляди лодки с туристи пристигат ежедневно за да видят Мая Бей / снимка LifeOnline.bg

Преди затварянето на парка през юни около 4000 туристи се извървяваха през райското кътче всеки ден, за да се снимат с уникалната скална формация. Поради популярността си девственият залив стана известен като препълнена туристическа дестинация.

Островите Пи ПИ се намират на 54 km от о-в Пукет или на около 45 минути с моторница, това прави мястото лесно достъпно за всички желаещи да го видят.

Десетки туристически оператори предлагат целодневни разходки с лодка на цени от 40 евро на човек с включени храни и напитки. Луксозна екскурзи с моторна яхта може да стигне до 1000 евро на човек на ден.

Това е първото затваряне на Мая Бей от 30 години насам, а последните снимки, публикувани от морските експерти работещи на мястото, са доказателство, че любимият залив става все по-красив всеки ден благодарение на дългата почивка дадена му от потока тусристиизвозвани с моторни лодки ежедневно.

Повече от 35 милиона туристи са посетили Тайланд през миналата година. За сравнение броят им преди премиерата на "Плажът" през 2000 г. е едва 10 милиона.

Мая Бей многократно е печелили първо място в класацията на „Най-зашеметяващите плажове в света“ на портала за пътешественици TripAdvisor.com. 

Oстровите Пи Пи и кораловият риф пострадаха тежко и от катастрофалното цунами връхлетяло бреговете на югоизточна Азия на 26 декември 2004 година.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Elza Pariny (@elzapariny) наНое 12, 2017 в 7:30 PSTКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза