Меню

Избрани новини

Ексклузивно

След екокатастрофата! Акулите се върнаха в райския залив Мая Бей (видео)

Появата на рибите е сигнал, че екосистемата в района може да бъде възстановена

От април, най-известният плаж в света и прилежащите към залива Мая коралови рифове са забранени за посещение, както първо писа LifeOnline.bg.

Сега 4 месеца след затварянето на резервата специалистите забелязаха пасаж от млади сиви рифови акули, които са почти изчезващ вид.

За морските биолози, които са се заели да съживят загиналите рифове в района, това е истинско постижение и сигнал, че засадените корали вече започват да създават своята биосфера.

На следващото видео се виждат морските животни, които не са опасни за хората, но са много полезни за съществиването на морския свят.

На 1 октомври Министерството на националните паркове, опазването на дивата природа и растенията заяви, че Мая Бей ще остане затворен за туризъм, докато екосистемата на района се възстанови напълно

Колко време ще е необходимо, все още не е ясно.

Кораловият риф на острова Пи Пи Лей е загинал почти безвъзвратно, а за възстановяването на щетите ще са нужни десетилетия, твърдят еколози.

Първоначално министерството разпореди затварянето на залива от 1 юни до 30 септември, но след това бе добавен още един месец, преди решението да бъде окончателно взето и паркът да бъде затворен за неопределено време.

Хиляди лодки с туристи пристигат ежедневно за да видят Мая Бей / снимка LifeOnline.bg

Вурапой Ломлим, директор на националния парк Нопарат Ара – Ко Пи Пи, в който се намира залива Мая, заяви, че период от четири или шест месеца просто не е достатъчен, за да се възстановят повредените от въздействието на туризма коралови рифове и по препоръка на експертите се съгласи да затвори залива без краен срок.

Той добави, че са засадени повече от 1000 корали в рифа на Мая Бей и те се нуждаят от повече време, за да се развиват напълно, съобщи тайландския "Канал 7".

Преди затварянето на парка през юни около 4000 туристи се извървяваха през райското кътче всеки ден, за да се снимат с уникалната скална формация. Поради популярността си девственият залив стана известен като препълнена туристическа дестинация.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Elza Pariny (@elzapariny) наНое 12, 2017 в 7:30 PST

Островите Пи Пи се намират на 54 km от о-в Пукет или на около 45 минути с моторница, това прави мястото лесно достъпно за всички желаещи да го видят.

Десетки туристически оператори предлагат целодневни разходки с лодка на цени от 40 евро на човек с включени храни и напитки. Луксозна екскурзи с моторна яхта може да стигне до 1000 евро на човек на ден.

Това е първото затваряне на Мая Бей от 30 години насам, а последните снимки, публикувани от морските експерти работещи на мястото, са доказателство, че любимият залив става все по-красив всеки ден благодарение на дългата почивка дадена му от потока туристи извозвани с моторни лодки ежедневно.

Повече от 35 милиона туристи са посетили Тайланд през миналата година. За сравнение броят им преди премиерата на "Плажът" през 2000 г. е едва 10 милиона.

Мая Бей многократно е печелили първо място в класацията на „Най-зашеметяващите плажове в света“ на портала за пътешественици TripAdvisor.com. 

Oстровите Пи Пи и кораловият риф пострадаха тежко и от катастрофалното цунами връхлетяло бреговете на югоизточна Азия на 26 декември 2004 година.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати