Меню

Избрани новини

Фен зона

Затварят най-известния плаж в света (видео)

Заливът Мая Бей се прочу от филма с Лео ди Каприо „Плажът“

Няма-начин да не сте виждали снимки от това красиво място, те присъстват в почти всеки скрийн сейвър за лаптоп или смартфон. Сега тайландските власти взеха решение временно да затворят залива Мая Бей (Maya Bay) и прилежащия към него плаж на култовия остров Ко Пи Пи Лей (Ko Phi Phi Leh), научи репортер на LifeOnline.bg.

Мястото в Андаманско море е сочено за едно от най-красивите райски кътчета на земята и се прочу от филма с Леонардо ди Каприо "Плажът". Кораловият риф в залива Мая е загинал, което само по себе си е екологична катастрофа вследствие на хилядите лодки с туристи, които се извозват до плажа намираш се на около 45 минути с моторница от о-в Пукет в южната част на Тайланд.

Хиляди лодки с туристи пристигат ежедневно за да видят Мая Бей / снимка LifeOnline.bg

Сега администрацията в Тайланд търси начин да ограничи екологичните щети в район Краби, причинени от неспирния приток на туристи.

Плажът Мая Бей на остров Пи Пи Лей ще бъде затворен за четири месеца всяка година, като началото ще бъде поставено този юни, за да бъде възстановен кораловия риф и подводния живот на острова. Това всъщност няма да попречи на туристите, тъй като това е периода от годината, в който азиатската страна е слабо посещавана заради жегите и дъждовния сезон.

Мая Бей

Много национални паркове в Тайланд са затворени от средата на май до средата на октомври в слабия туристически сезон.

Мая Бей обаче работеше целогодишно, след като екипите на Холивуд пристигнаха там за снимките на филма по романа на Алекс Гарланд. Покрай това интересът към този плаж стана огромен и на него всеки ден акостират 200 лодки и поне 4000 посетители.

Според проучване на морски биолози, голяма част от кораловите образувания са унищожени и подводният живот в региона е почти замрял. "Цялата красота на този плаж си отива безвъзвратно. Той определено има нужда от почивка. Трябва да направим нещо, преди да е станало прекалено късно", заявиха местни специалисти.

Мая Бей от птичи поглед

Повече от 35 милиона туристи са посетили Тайланд през миналата година. За сравнение броят им преди премиерата на "Плажът" през 2000 г. е едва 10 милиона, пише "Cinefish.bg".

Мая Бей многократно е печелили първо място в класацията на „Най-зашеметяващите плажове в света“ на портала за пътешественици TripAdvisor.com. 

Oстровите Пи Пи и кораловият риф пострадаха тежко и от катастрофалното цунами връхлетяло бреговете на югоизточна Азия на 26 декември 2004 година.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза