Меню

Избрани новини

Риалити

Нервите им не издържаха! СЕМ наказва „Ергенът“ (видео)

Констатирани са редица нарушения на закона и етическия кодекс на медиите

 

Съветът за електронни медии (СЕМ) се готви да санкционира bTV заради „романтичното“ по думите на създателите му риалити предаване "Ергенът".

 

Това стана ясно на вчерашното заседания на регулатора, в което за първи път участваха и новите членове Габриела Наплатанова, Пролет Велкова и Симона Велева.  Отделът за мониторинг е наблюдавал предаването, за което са получени и 44 писма с оплаквания от читатели, като те не са били шаблонни, а автентични.

 

"Грозно", "пошло", "прилича на Харем", "това не е моралът на българската девойка", "не трябва да бъде допускано до екран", "изпълнено е с обиди", "участничките консумират алкохол", "на 13 май една участничка нарекла друга “българска злобарка", се жалват зрители до съвета.

Мониторингът е установил и нарушения - в първите четири епизода не е имало съобщения за продуктово позициониране; на 19 февруари, в първия епизод, участничките пристигали с лимузина Мерцедес; споменаване на марка спиртна напитка и нейното консумиране, което е нарушение в закона за здравето.

 

„Да не забравяме, че телевизията има функция да забавлява, а в конкуренти телевизии е имало и по-тежки случаи“, каза Наплатанова, чиято кариера преминава в bTV, преди президентът, който е боен другар на съпруга ѝ, да я назначи в СЕМ от квотата си, пише OFFNEWS. 

 

Другият нов член на регулатора, Пролет Велкова каза, че е съгласна с почти всички оценки по отношение на формата, "намирам го пошъл, сексистки, мачистки". 

 

Соня Момчилова, която председателства съвета, заяви, чe предвид малкия брой сигнали мислела да не взима отношение към предаването, но: "...след последния епизод, смятам, че е демагогия и абдикация от нашата функция, като родители, да не реагираме".

 

Тя заяви, че ще иска максималната санкция по член 17а. Това е член от Закона за радиото и телевизията, който гласи: "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".

 

Родителите могат да забравят децата си според телевизията, телевизията създава модели, каза Момчилова. Според нея "Ергенът" е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личности и "демонстрира  естетически напудрено епикурейство и хедонизъм".

 

Тя отбеляза, че предаването не е обозначено със знак за това, което се излъчва, и тя смята, че "се утвърждава като норма за поведение" и "нанася поражения на детската психика". Момчилова добави, че детски психолог й разказал, че деца си играят на “Ергенът” в училище.

 

Тя нарече предаването “интелектуален холокост” и се възмути, че на "Разпети петък" е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.

 

Наплатанова предложи "да извикаме доставчика" за разговор, а Момчилова й отговори, че вече е поканен.

"Ще настоявам да бъдат наложени санкции!", заяви Момчилова.

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза