Меню

Избрани новини

Музика

Валя Балканска била против пилона в Рожен: В него са заровени много пари, можеха да ги дадат за нещо по-смислено!

Издигането на огромното съоръжение предизвика полемика в обществото

 

"Не ангажирам никого с моето виждане за пилона в Рожен. Едното е, че той има символно значение. Но аз смятам, че там се заравят много пари." Това заяви пред столино издание Валя Балканска.

 

Гласовитата народна певица направи този коментар по повод участието си като една от звездите на традиционния събор в Рожен на 14 юли.

Днес, ден преди това там ще бъде открит и най-високият пилон в Европа с българския трибагреник на върха - инициатива, която успя да раздели българското общество на противници и привърженици на родолюбивото съоръжение възкачено на родопския първенец.

 

Валя Балканска ще пее на Рожен, но за събора, не за пилона

 

"Човекът, който стои зад издигането на този пилон, можеше да оползотвори средствата по друг начин. Да обучи дечица, да ги поддържа няколко години, за да останат в България... Имат нужда от помощ домовете у нас, имат нужда от помощ детските градини... Така той щеше да остане в паметта на конкретни хора. Но това, пак казвам, е мое виждане", подчерта изпълнителката на "Излел е Дельо хайдутин".

 

"Космическият глас" на България смята, че вместо огромната стрела е можело да се направят по подстъпите към върха няколко по-скромни като височина, на които пак да се вее националният флаг.

 

"Това пак ще бъде уважение към символиката на България. Но защо да се заравят толкова пари на средата на земята? До три дни след откриването всичко ще бъде наред, а после? Какво ще се прави по-нататък?", недоумява Балканска.

 

Тя обаче заяви, че не се отказва от участието си в големия концерт, с който се открива съборът.

 

„Церемонията по откриването на съоръжението беше планирана да трае 4 часа, но след отказа на Лили Иванова да участва плановете ни се промениха“, обяви представител на организаторите.

 

 

От своя страна Балканска споделя - "Бях поканена от община Смолян, обещах лично на кмета, че ще пея на концерта. Аз съм от Смолян. И как да отида в общината и да кажа, че не мога да участвам?", поясни голямата певица.

 

Валя Балканска напомни, че с човека, който е инициатор на строежа на пилона в Рожен, тя "не иска да има нищо общо".

 

Певицата настоява, че съборът в Рожен "не е овцевъден празник, а родова среща". "Казвам го, защото този човек има някаква фирма за овцевъдство", уточни именитата родопчанка.

 

"Този празник е рожден ден, много пъти съм го споменавала. Защото се събират хора от различните родове от района, да видят кои са оцелели, кои са заминали от този свят", добави Балканска.

 

По думите й на този събор на родовата памет се раждали "нов напредък и нова идеология".

 

"Имам една стена с награди, но те мълчат. А на Роженския събор виждаш живи хора, виждаш усмивката... Това е най-голямата награда за един творец", убедена е нашенката, чийто глас полетя в Космоса.

 

"Моят глас вече не е същият, аз съм на 82 години, но моето присъствие там е, защото аз обичам своя край, неговите хора, страната си...", не крие вълнението си легендарната народна изпълнителка. Преди броени дни тя се върна от чужбина, но там, призна тя, "под краката гори". "Където и да отида извън България, под краката ми гори. Докато там, където си дошъл на бял свят, ти е най-топло и приятно", обобщи голямата певица и родолюбка.

 

 

Организаторите по откриването се сблъскаха с доста проблеми. Мнозина родни изпълнители отказаха да участват в концерта при откриването на Роженсикя събор, коментира неговият пиар Борислава Андреева.

 

Тя подчерта, че е пиар и на фондация "Наследство за бъдещето", която е организатор и на издигането на пилона рекордьор на родопския връх, и на самия събор.

 

"Не мога да коментирам защо Лили Иванова не пожела да пее на церемонията на откриването на пилона. Това е нейно лично решение и тя го обоснова в свои публикации във фейсбук", каза Андреева.

 

Пиарката поясни, че примата е имала ангажимент не към концерта за събора, докато Валя Балканска е приела да пее на него. "Това е нейно мнение, то не променя нашето отношение към нея, ние много я уважаваме. Но двете събития - церемонията за откриването на пилона на 13 юли, която ще трае минимум 4 часа, и концертът на другия ден за самия събор, са две свързани събития, защото организаторът им е един и същ - нашата фондация", каза още Борислава Андреева.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати