Меню

Избрани новини

Музика

Швейцария победи на Евровизия – Нидерландия бе дисквалифицирана преди финала (видео)

Хърватия заема второ място, Украйна е трета

 

Късно снощи в Малмьо, Швеция, приключи 68-ият конкурс за песен на Евровизия. Песента от Швейцария спечели тази година с убедителен резултат.

По-рано в събота, 11 май, стана ясно, че във финала на Евровизия ще участват 25 страни вместо 26 държави, както беше планирано досега. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) публикува изявление, в което се казва, че холандският представител Йост Клейн и неговата песен Europapa са отстранени от финала.

Шведската полиция започна разследване на инцидент в Малмьо с холандския представител. Жалбата е подадена от продуценти на Евровизия. Докато тече разследването, изпълнителят няма да бъде допуснат до участие във финала. Той не участва и в генералната репетиция в петък, 10 май.

"Искаме да изясним, че противно на различни медийни съобщения и спекулации в социалните медии, няма други изпълнители или членове на делегацията, замесени в този инцидент. Имаме политика на нулева толерантност и се ангажираме да осигурим безопасна среда за всички участници в състезанието, “ се казва в изявление на EBU.

 

 

Няколко неофициални източника съобщиха за неподходящото поведение на Йост в Малмьо, казвайки, че той може да е ударил някого. В изявлението си EBU обяснява, че действията на Йост се тълкуват като нарушение на правилата на състезанието.

Ранните спекулации бяха, че отстраняването на Клейн е резултат от кавга с израелската делегация.

Участието на страната в Евровизия се превърна в източник на противоречия на фона на нарастващите цивилни жертви и влошаващата се хуманитарна ситуация в ивицата Газа. В Малмьо се проведоха няколко протеста.

На пресконференцията на Евровизия в четвъртък израелската певица Голан беше попитана дали е "някога се е замисляла, че като е тук, тя е предпоставка за риск и опасност за останалите състезатели и обществеността?"

Когато модераторът каза на израелската певица, че не е нужно да отговаря на въпроса, Клейн се намеси, казвайки: "Защо не?"

Голан отговори: „Мисля, че всички сме тук по една единствена причина и EBU предприема всички предпазни мерки, за да направи това безопасно и приобщаващо място за всички и затова мисля, че е безопасно за всички и аз бих била тук. В противен случай нямаше да е така."

Преди това, когато Клейн беше попитан дали песента му може да отговаря на слогана на Евровизия и да обедини хората чрез музика, той отговори: „Мисля, че това е добър въпрос за EBU.“.

Пo време на антивоенните протести в Малмьо, полицията отново арестува известната активистка за климата Грета Тунберг. Тя се включи в протест срещу участието на Израел в Евровизия. Шведската полиция отстрани Тунберг от митинг в подкрепа на палестинците, но все още не е ясно дали тя е обвинена в някакви престъпления, съобщава чуждестранната преса.

 

Тунберг е пристигнала в град Малмьо, където от 7 до 11 май се проведе конкурсът за песен на Евровизия , за да участва в протести в подкрепа на Палестина. Полицията каза в изявление, че е посетила няколко места на неразрешени масови събирания и е задържала няколко души, но не е известно дали Тунберг просто е била изгонена от протеста или е арестувана за по-дълъг период.

 

За протеста Грета Тунберг носеше кефия или арабска забрадка и се обяви против участието на Израел в Евровизия. Финалът на състезанието се състоя на 11 май вечерта. Израелската изпълнителка зае пето място във финала с песента „Hurricane“.

 

 

„Тук съм, за да покажа, че е жестоко и неприемливо Евровизия да позволи на Израел да участва във време, когато се извършва геноцид“, каза Тунберг.

Митинги в подкрепа на палестинците се проведоха в Малмьо през цялата седмица на Евровизия. Протестиращите водеха кампания с надписи „Добре дошли в песенния конкурс за геноцида“ и други подобни.

Заради участието на Израел норвежката водеща на конкурса отказа да участва и се оттегли от продукцията.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза