Меню

Избрани новини

Риалити

Тежки травми - BBC спира „Топ Гиър“ след инцидент по време на снимките (видео)

Снимка: рекламна снимка

Вероятно предаването ще бъде отменено завинаги

 

Телевизия BBC реши да спре производството на емблематичното си автомобилно шоу „Топ Гиър“ (Top Gear) за неопределено време. Причината за това решение е сериозна травма, която един от водещите му Фреди Флинтоф получи на снимачната площадка през декември миналата година.

 

„Знаем, че прекратяването на шоуто ще бъде тъжна новина за феновете, но вярваме, че постъпихме правилно", се казва в изявление на корпорацията. „В същото време всички други дейности на „Топ гиър“, включително международни и цифрови формати, списания и лицензиране, няма да бъдат засегнати“.

 

Бившият капитан на Англия по крикет Андрю Флинтоф, по-известен в Обединеното кралство като „Фреди“, се присъедини към екипа на шоуто през 2019 г. заедно с Пади Макгинес и Крис Харис. Епизодите с тяхно участие станаха много популярни, а последните серии са гледани от около 4,5 милиона зрители.

 

Снимките обаче бяха спрени след декемврийски инцидент, който се случи на снимачната площадка по време на една от каскадите.

 

Подробностите не бяха разкрити, но в пресата изтече информация, че Флинтоф е получил сериозни наранявания по лицето и челюстта. Вестник „Сън“ дори писа, че колата му се е преобърнала, въпреки че скоростта в този момент не е надвишавала 30 км. ч.

 

Първите снимки на Фреди след инцидента се появиха едва през септември и дори след 9 месеца от белезите по лицето му можеше да се съди за тежестта на нараняванията, които е получил.

 

 

Неговите адвокати казаха пред „Сън“ през октомври, че той все още се възстановява, а водещият се е договорил с BBC да му плати 9 милиона паунда (около 12 милиона долара) като обезщетение.

 

Звездно предаване

 

През последните две десетилетия „Топ Гиър“ е една от най-популярните програми на BBC, благодарение най-вече на своите звездни водещи.

 

Но успехът беше придружен и от постоянни скандали, понякога много шумни. А също и инциденти, без които е трудно да си представим програма, включваща голям брой автомобилни каскади и шофиране с високи скорости.

 

В сегашния си вид предаването започва своето съществуване през 2002 г., въпреки че тази телевизионна програма се излъчва от 1977 г. (преди това, през 60-те - 70-те години, имаше предаване по радио BBC със същото име, но беше посветено на автомобили и музика).

 

Продуцентът Анди Уилямс и водещият Джереми Кларксън с право се смятат за автори на новия формат.

 

Именно при Кларксън, според мнозина, програмата изживява своя „златен век“ и „златен актьорски състав“: Ричард Хамънд и Джеймс Мей перфектно допълваха Джеръми, когото дори критиците признават за един от най-харизматичните телевизионни водещи.

 

Рейтингите на програмата непрекъснато се покачваха, но за да се оправдаят очакванията, беше необходимо да се поемат рискове.

 

 

И въпреки че по време на снимките бяха спазени всички възможни мерки за безопасност, това не спаси Ричард Хамънд от сериозна катастрофа, когато през 2007 г. в Америка той ускори своя реактивен автомобил до 500 км. ч. в опит да постави рекорд за скорост на земята.

 

Ричард остана жив, но в началото на 2023 г. той призна, че е започнал да страда от загуба на паметта и свързва това с инцидента.

 

В допълнение към милионите фенове, Кларксън, Хамънд и Харис също имаха много критици, които ги обвиняваха в грубост, арогантност и пренебрежение към чуждите култури (триото пътуваше много по света, снимаше своите епизоди в различни страни и понякога жестоко се подиграваше на местните порядки и обичаи), упреквани са дори в хомофобия и расизъм.

 

В един момент BBC дори даде на Кларксън „последно предупреждение“, обещавайки да го уволни, ако „направи още една обидна забележка навсякъде и по всяко време“.

 

На следващата година водещият всъщност напусна шоуто след нападение: той се скара с продуцента, защото на снимачната площадка нямало топла храна.

 

Кларксън не остана без работа, като създаде ново шоу, Grand Tour, с Хамънд и Мей, но за платформата Amazon, въпреки че мнозина смятат, че не могат да надминат успеха на „Топ Гиър“.

 

Що се отнася до шоуто на BBC, то беше водено от редица звезди с различен успех, включително Мат Лебланк от „Приятели“ и популярния британски телевизионен водещ Крис Еванс.

 

рекламна снимка

Последният състав на програмата, избран през 2018 г., също се оказа много успешен.

 

Пади Макгинес, майстор на развлеченията, внесе елемент на достъпност в програмата, Крис Харис, автомобилен специалист, помогна за поддържането на професионалното усещане на програмата, а Флинтоф получи ролята на смелчага. 

 

Той беше отговорен за умопомрачителните каскади и дори скочи с бънджи от висок язовир в първия епизод на 2020 г.

 

Но дори и най-успешните и грандиозни програми рано или късно приключват. И макар да не е ясно колко дълго може да продължи обявената от BBC пауза в снимките, възможно е това шоу в крайна сметка да бъде отменено завинаги.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза