Меню

Разцъкай

Извънземни изместиха драконите! Защо "Проблемът с трите тела" се превърна в най-очаквания сериал на годината?! (видео)


 

Създателите на "Игра на тронове" повтарят успеха си този път за Netflix

 

На 21 март Netflix пуска серийна адаптация на първия роман от трилогията на китайския писател на научна фантастика Лиу Цъсин, „Земното минало“, която беше поета от създателите на „Игра на тронове“ Дейвид Бениоф и Даниел Брет Вайс. Драконите ще бъдат заменени от извънземни, а шоурънърите ще трябва да надскочат себе си – очакванията са много големи.

През 2008 г., след като беше преведен на английски, първият роман от трилогията, Проблемът с трите тела (The Three-Body Problem), предизвика много шум, беше публикуван в милиони копия и спечели престижната награда „Хюго“. 

Цъсин изпълни на пръв поглед банален сюжет за потенциално извънземно нашествие с философски значения и вместо красиви битки между смели земляни и коварни узурпатори, той описа много години чакане - и какво може да причини то на нашата цивилизация.

Подобно на „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин, поредицата на китайския писател има много герои, политически интриги, но няма дракони или магия – само наука.

Проблемът с трите тела“ е един от проблемите на небесната механика в астрономията, състоящ се от определяне на относителното движение на три тела, взаимодействащи си според закона за гравитацията на Нютон. 

Той няма едно правилно решение, има само отделни решения за известни начални скорости и координати на обекти. И именно заради проблема с трите тела обитателите на планетата Трисоларис, заобиколени от три светила, предприемат дълго космическо пътешествие, за да превземат Земята. 

Поради невъзможността да се предскаже орбитата на планетата, цивилизацията е постоянно на ръба на съществуването – оказвайки се твърде близо до някоя от звездите или твърде далеч от тях, почти целият живот на Трисоларис загива от високи температури или обледеняване. А получаването на сигнал от Земята им дава надежда да запазят вида си на планета с подходящи условия. 

Пътят до Земята ще отнеме няколко века, но извънземните вече набират поддръжници сред земляните и с помощта на напреднали технологии се опитват да спрат развитието на науката на нашата планета.

Д. Б. Вайс каза, че той и Бениоф са били шокирани от сложността на книгата, като я нарекоха „различна от всичко, което някога сме чели, и със сигурност различна от всичко, което някога сме мислили да пренесем на екрана“. 

Третият шоурънър е Александър Ву („Истинска кръв“ - True Blood) и тримата работеха по „Проблемът с трите тела“ през последните четири години и половина с екип от около хиляда души.

Бениоф и Вайс не искаха да се връщат във фантастичните светове и филмовата адаптация на фантастична трилогия им се стори достойно предизвикателство. 

Когато избирате работа, на която да прекарате години от живота си, не искате да направите грешен избор – много е лесно да се отегчите“, казва Вайс. 

Александър Ву е съгласен: "Много е важно да изберете правилния проект, като се има предвид колко всепоглъщащ неизбежно става. Ако не се вълнувате от него, това е просто тежък труд. Това е много, много ужасен начин да пропилеете живота си. ”

„Изключително амбициозна адаптация на изключително амбициозна книга. Първият сезон изглежда като подготовка за нещо по-голямо, но това, което вече има, е абсолютно впечатляваща телевизия в гигантски мащаб.“

                                                                                                                                    Джон Нюджънт, списание Empire

 

 

Освен създателите на „Игра на тронове“, още няколко актьора също дойдоха да изиграят ключови роли в новия сериал. Това са Джон Брадли (Самуел Тарли), Лиам Кънингам (Давос Сиуърт) и сър Джонатан Прайс (Висшия Врабец). 

Една от епизодичните роли беше предложена на Барак Обама, който е възхитен от литературния източник, но бившият президент на САЩ отказа, шегувайки се: „Ако внезапно се случи истинско извънземно нашествие, мисля, че трябва да се спася от тази криза.“ .

Други членове на актьорския състав включват Йован Адепо, Розалинд Чао, Ейза Гонзалес, Бен Шнецер, Алекс Шарп и Бенедикт Уонг. Музиката, както и за „Игра на тронове“, е написана от Рамин Джавади.

За да вдъхнат живот на многобройните научни предизвикателства на книгата в шоуто, авторите на сериала привлякоха двама научни експерти: физикът Мат Кензи, който беше част от екипа, открил Хигс бозона, и Бобак Фердоуси, борден инженер в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, който работи по проекта „Кюриосити“. Така че от научна гледна точка не би трябвало да има очевидни грешки.

Според създателите на "Проблемът с трите тела" те вече имат много идеи за втория и третия сезон и тук няма да им се налага да чакат, какъвто бе случаят с финалните книги от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин. Вторият и третият роман от трилогията на Лиу Цъсин - "Тъмната гора" и "Вечният живот на смъртта" - вече са написани и публикувани преди няколко години. Основното е, че Netflix не смята да спира с производството на сериала след първия сезон.

„Надявам се, че е толкова голям, колкото Троновете“, казва Бениоф, „и ми се иска да се надявам, че ще бъде толкова голям, колкото „Експанзията“ (The Expanse), който вдигна летвата за интелигентна космическа фантастика преди няколко години на малкия екран на ново ниво, получавайки неофициалния статут на „Игра на тронове в космоса“.

Не е известно доколко авторите на сериала са следвали оригинала, но той е заснет буквално ред по ред и със същото заглавие миналата година в Китай – и тази версия от 30 епизода вече има много фенове. В Rotten Tomatoes "Проблемът с трите тела" на Netflix има 76% одобрение от критиците. Почти всички говорят за невероятната амбиция на проекта. 

Сега последната думата е на публиката.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар